Штучними методами виїзд українців закордон не зупинити, або Уся підтримка уряду лише на словах

11403 0
Антикризова програма, яку пропонує український уряд, не має реальних механізмів та інcтрументів підтримки тих, хто постраждав від карантину.
Фото: Волинські новини

Фото: Волинські новини

Карантин суттєво вдарив по українцях. За приблизними підрахунками, в Україні 2-2,5 мільйони людей працездатного віку сьогодні без роботи. Належної підтримки уряд громадянам не запропонував. Реальна ж боротьба з коронавірусом відбувається на місцях, про це  економіст Андрій Новак.

Багато українців, які працювали в Україні, зараз можуть прийняти рішення на користь трудової міграції за межі України. Влада намагається стримати цей процес, навіть адміністративними методами і заборонами. Вже є перша інформація, що забороняють вильоти українців нашими авіакомпаніями до Європи. Країни організовують чартерні рейси для наших заробітчан. Але штучними методами трудову міграцію не можна буде зупинити, її можна хіба пригальмувати.

Якщо говорити про антикризові програми, які прийняли практично всі країни світу, то вони зводяться до трьох напрямків та інструментів. Перший – це зниження податкового навантаження на бізнес. Другий – ще здешевлення кредитного ресурсу за ставками, близькими до нуля, і третій – це соціальна підтримка громадян, при чому – всіх категорій.

Поки що українська антикризова програма за податковим напрямком дає тільки короткострокові пільги зі сплати деяких податків на 2-3 місяці, при чому всі ці податки сплачуються до місцевих бюджетів. Таким чином, місцеві бюджети обезкровлюються фінансово, хоча саме на місцях відбувається реальна боротьба з коронавірусом – там, де знаходяться поліклініки, лікарні, «швидкі допомоги».

Кредитний напрямок існує поки що лише на словах. Дуже важко знайти підприємця, який отримав кредит за так званою програмою 5-7-9% і ще важче знайти, який взяв кредит під нульову ставку на один рік, як це анонсував прем’єр-міністр. На словах ці програми нібито і є, але коли звертаєшся до банків, вони таких кредитів під такі ставки не надають.

Також немає реальної соціальної підтримки всіх громадян. Є лише одноразові доплати у розмірі тисячі гривень пенсіонерам, які отримують менше 5 тис грн, і невеличке збільшення пенсій на 500 грн невеликій групі пенсіонерів віком від 80 років.

Фактично це все. Ніякої підтримки тим, хто втратив роботу, хто на неоплачуваній відпустці, студентам та іншим – уряд не запропонував. Враховуючи ці обставини, треба очікувати хвилю міграції українських заробітчан у додаток до тих, хто вже працював за кордоном. Ситуація з працівниками буде дуже складною. Багато роботодавців матимуть проблеми із наймом працівників на своїх підприємствах.

Найбільше постраждала галузь громадського транспорту, заклади харчування, непродовольчі магазини, туризм. Ці сфери найбільше втратили і вони на 2-3 місяці опинилися без джерел доходів і саме їм мала б бути спрямована найбільша підтримка, але, на жаль, цього нема. Аграрії також мають проблеми зі збутом продукції.

Зараз розвинулися більш масштабно такі напрямки як доставка, продаж онлайн і послуги пошти, але з відкриттям карантину у тих сферах буде певне згортання, натомість відновлюватимуться класичні економічні напрямки, які працювали до запровадження обмежень.

Офіційно у Центри зайнятості сьогодні звернулися 400 тисяч українців, але реально рівень безробіття оцінюється у 2-2,5 мільйони працездатного населення.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!