З чергами розібрались, або Чому не варто відновлювати мито на авто

6727 0
Близько 500 тисяч автомобілів вже знищено під час повномасштабної війни росії проти України.
Фото:storage.dtkt.ua

Фото:storage.dtkt.ua

Термін скасування мита для ввезення автомобілів з-за кордону варто продовжити до кінця року. У цьому переконаний активіст та правник, волонтер, який допомагає постачати автівки на потреби ЗСУ, Святослав Літинський.

Читайте також: Купити авто в Європі. Як через новий закон виник ажіотаж на кордоні і ринку

Я задоволений досить швидкою реакцією держави на ті черги з автівок, що утворилися на кордоні. Проблему фактично вирішили і приватні автомобілі дозволяють ввозити лише на чотирьох пунктах пропуску – Угринів, Грушів, Смільниця та Устилуг. На інших – це Краковець, Шегині та Рава-Руська – не можна розмитнювати приватні автомобілі, що значно спрощує процес.

Вже вчора знайомі перетинали кордон, і підтвердили те, що дуже швидко можна перетнути кордон. Проблема, фактично, існувала протягом чотирьох днів. На вчорашній ранок вже би не мали впускати автомобілі на тих пунктах пропуску, на яких обмежили розмитнення. Можливо, ще люди ще не були ознайомлені з новими правилами.

Але сьогодні я звертаюся публічно до влади з проханням продовжити термін скасування митних платежів для ввезення автомобілів з-за кордону до кінця року. Через те, що перевезення наразі дозволили лише на період воєнного стану в країні, виник великий ажіотаж. Відтак, люди хочуть скористатися цією нагодою та зекономити 3-5 тисяч доларів, що є суттєво для багатьох громадян. Хто має більші доходи, то вони рік збирали, хто менші – два-три роки. Незважаючи на те, що Україні загрожує окупація, надто велика спокуса зараз зайнятися цією справою. Поки проблем немає, якщо вони виникнуть, будемо порушувати їх публічно. Але вважаю, що все-таки держава повинна продовжити період без розмитнення до кінця року.

Адже, за даними ЗМІ, близько 500 тисяч автомобілів вже знищено під час повномасштабної війни росії проти України. Нестача величезна, власного виробництва легкових автомобілів в нас немає.

Читайте також: Україна обмежила пункти розмитнення авто з ЄС для власних потреб

Крім того, є ще одна дивна річ. Коли проходимо польську митницю, це займає 5 хвилин спілкування з особою. А прохід українського кордону чомусь менше, ніж годину, не займає. Складається враження, що якість процедури просто не автоматизовані та забюрократизовані. Йдеш до митного брокера, він заповнює декларацію, тоді від нього до митниці, після того митниця скеровує знову до брокера, щоб зробити копії – для платних автомобілів, наскільки розумію, процедура взагалі платна, щоб митний брокер заповнив один листочок за вас. Швидше години українську сторону ніколи не проходили. І якщо з польської сторони вами займається одна людина, то з української щонайменше троє осіб. Виходячи з того, ми працюємо приблизно в 20 разів менш ефективно. Наша гривня податку реально в 20 разів менше діє, ніж у Польщі. Виникає питання – чому в нас якась адміністративна послуга настільки більше часу забирає, ніж у сусідній Польщі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!