Скільки пластикових пакетів на місяць використовував один супермаркет

1987 0
Коли в європейських країнах почали брати гроші за пакети, то їх використання зменшилося до 80%.
Photo by Sri Lanka on Unsplash

Photo by Sri Lanka on Unsplash

Від сьогодні в Україні заборонили безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів. Керівниця юридичного відділу Громадської організації «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна розповіла, які саме пакети тепер під забороною, чи можна буде обійти закон і яким чином обмеження на розповсюдження таких пакетів допоможе довкіллю.

Читайте також: Від завтра в Україні частково заборонять пластикові пакети. Про які зміни йдеться

Позитивний вплив буде точно на довкілля, адже люди менше будуть використовувати пластикових пакетів. До сьогоднішнього дня один супермаркет в місяць використовував близько 300 тисяч поліетиленових надтонких пакетів. Це близько тридцять п’ять коробок надтонких пакетів, а у кожній коробці дванадцять рулонів пакетів, один рулон – це близько семисот пакетів. Це дуже багато. Від сьогодні люди будуть думати про якісь альтернативи. Коли в європейських країнах почали брати гроші за пакети, то їх використання зменшилось до 80%.

Зараз забороняється розповсюдження саме тонких та надтонких пакетів, товщиною до 50 мікрон. Це ті, які завжди були у нас безкоштовними в супермаркетах. Це «маєчки» та маленькі пакети без «вушок». Під заборону потрапили також оксорозкладні пластикові пакети, які ніби маркувалися, як «еко». Але насправді вони з того самого пластику, і коли розкладаються, то розкладаються на мікропластик. Це теж шкодить довкіллю.

Згідно з новим законом, за гроші лише можна продавати пластикові пакети більшої товщини та більшого розміру, ніж 225 х 345 мм. Постановою Кабміну затверджені мінімальні ціни на такі пакети, тож обійти закон не вийде і поставити їх, наприклад, за 1 копійку. Там мінімальна ціна встановлена у розмірі 2-3 гривень.

Заборона не поширюється на біорозкладні пакети та на плівку, яка використовується для упакування та транспортування м’яса, риби, сипучих продуктів та льоду, якщо вони йдуть як первинна упаковка. Така упакувальна плівка та пакети дозволені до 31 січня 2023 року. Потім їх теж заберуть з обігу та будуть переходити на альтернативні види упакування.

Інше питання, хто буде контролювати дотримання всіх цих вимог. Великі супермаркети будуть цього дотримуватися, а от маленькі магазинчики, особливо в районах чи по селах – не факт. Ринки буде контролювати Держспоживслужба, але на скільки часто, і чи дійсно притягуватимуть до відповідальності за порушення?

Я думаю, львів’яни мали б це сприйняти позитивно, адже ми екологічно свідомі. У Львові є багато громадських організацій, які давно це пропагують. Тому у Львові з тим буде найменше проблем, інше діло у сільській місцевості чи віддаленіших регіонах України.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!