Скільки води влізе у Пелчинський став

7803 1
Чи врятував би Пелчинський став перехрестя Сахарова-Вітовського від потопу.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

П’ятничний потоп спровокував багато дискусій у Львові про те, хто винен і що робити, щоб таке не повторилося. Одним з питань було – а чи вмістив би гіпотетичний Пелчинський став все те море, яке набралося на перехресті вулиць Сахарова та Вітовського. Урбаніст Олександр Шутюк вирішив це порахувати.

Якщо я правильно розумію, територія основного затоплення виглядала приблизно так.

Обміри площі по Гуглоземлі показують трохи менше 7 тис. кв. м. Якісь закутки я міг пропустити, тому для чесності округлимо до 10 тисяч. Глибина води в найглибшому місці затоплення становила приблизно метр. Звісно, так було не всюди, але для спрощення обрахунків уявимо, що глибина була всюди однакова. Виходить, що на перехресті загалом набралося 10 тис. кубометрів води.

А тепер прикинемо можливу площу ставу. Його обриси наразі пропонуються приблизно такі.

Це дає площу майже 9 тис. кв. м. Але, щоби не ганятися за великими цифрами, зменшимо її до 7 тисяч.

Водойми в містах, як правило, не стоять наповнені водою по самі вінця, а мають перепад між середнім рівнем води та верхньою відміткою берегової лінії. Десь він менший, десь більший, але практично завжди є певний запас ємності. На прикладі на фото цей перепад явно більший метра.

Тобто в нашому випадку став при наявності метрового запасу може додатково вмістити щонайменше 7 тисяч кубометрів води. І навіть більше, якщо його береги пологі, а не вертикальні.

Але вода із затопленого перехрестя до ставу в трьохстах метрах має ще якось потрапити. Дивлячись на фото потопу, подумав, що це мав би бути відкритий канал із великим запасом ємності, а не підземні труби з решітками, пропускна здатність яких для таких масштабів є дуже малою.

Спробуємо прикинути можливий об'єм цього каналу. При ширині 2 метри та запасі глибини у 1 метр (а скоріш за все більше) сам канал може вмістити додатково ще 500 кубометрів води. При більшій ширині та глибині – відповідно, ще більше.

Тобто навіть за найскромнішими підрахунками виходить, що принаймні 3/4 води, яка збирається на перехресті Сахарова-Вітовського під час сильних злив, можна відвести в сторону. Таким чином на перехресті рівень води буде вже не метр, а максимум 25 см – різниця досить відчутна, як на мене. Причому технічно цілком можливо зробити ємність акумулюючих водойм ще більшою. Важливо також, щоби всі ці водойми були поєднані у цільну взаємопов'язану систему – тільки так вона зможе працювати справді ефективно та запобігати міським повеням.

До речі, тиждень тому став свідком подібної тропічної зливи у німецькому Лейпцигу. Усе було, як треба, – потужна стіна дощу, вулицями текли справжні ріки.

Але вже за хвилину після завершення зливи перехрестя виглядало так.

Дощ покапав та пройшов, жодних озер та підтоплень. Причому трамваї навіть під час зливи не припиняли рух. Однією з причин цього є те, що Лейпциг роками працює над відновленням системи каналів, які якраз і слугують для збирання та відведення води під час подібних злив та повеней.

Приємним бонусом є те, що цими каналами можна плавати на човнах та байдарках, але це не головне їхнє призначення (детальніше читайте тут). Найважливішим є те, що канали розподіляють воду під час повеней та запобігають затопленню міста.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
26 Квітня, 2019 16:50
Максим Є вибір: або ставок і далі пробки (все як було до того) або автостоянка на 4-5 підземних поверхів, а зверху красивий фонтан і паркова зона і нарешті вільний проїзд в бік центру усіх трамваїв. Люди залишають машини і пересідають на трамвай (заплатив за стоянку - отримав знижку на проїзд в транспорті).
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!