Скільки заробили львівські перевізники на пенсіонерах

7618 9
Громаді необхідно розповісти про те, наскільки було економічно обґрунтованим запровадження оплати за проїзд для пенсіонерів.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Понад місяць тому автобусні перевізники Львова та області розпочали брати оплату від пенсіонерів. Зараз вони мали б розповісти про результати нововведень, щоби громадськість побачила, наскільки був виправданий цей крок, пише журналіст Сергій Смірнов.

Напередодні запровадження оплати за проїзд для пенсіонерів його ініціатори провели потужний інформаційний наступ. Повідомлення у ЗМІ рясніли цифрами, які мали б підкріпити позицію перевізників. Спікери жонглювали кількістю пенсіонерів, пільговиків, збитками, собівартістю перевезень, неотриманими з бюджету сумами відшкодування тощо.

У Facebook цілком серйозно підраховували кількість поїздок середньостатистичного пенсіонера і кількість родичів пенсійного віку, які платять за себе, на відміну від тих, хто просто «катається». Рішення прийняли й відтоді пенсіонерів приватні перевізники возять лише за живі гроші. Така собі чиста модель класичного капіталізму – гроші-послуга.

Читайте також: Ціна безкоштовного проїзду. Чому перевізники не хочуть платити за пенсіонерів

З того часу минуло 40 днів. Відтак, пасувало би громадськості отримати звіт. У якнайшвидшому оприлюдненні цих даних мали б бути зацікавлені самі перевізники. Принаймні, мені так здається. Ось  ключові пункти, які  слід було би показати в цьому документі: 

  • доходи маршрутів за час, коли пенсіонери користувалися безкоштовним проїздом;
  • доходи маршрутів за час, коли пенсіонери позбавлені безкоштовного проїзду;
  • різницю між доходами за місяць, коли їздили пільговики і місяць платного проїзду (для чистоти експерименту абсолютні та відносні показники);
  • суму, яку перевізники подавали для отримання відшкодування за місяць «безкоштовного» перевезення пенсіонерів;
  • порівняння різниці в доходах перевізників за місяць безкоштовного і місяць платного проїздів та сумою, що її надавали до відшкодування з бюджету.

У такий спосіб всі могли б побачити якісні чи кількісні зміни,  про які перед запровадженням платного проїзду говорили перевізники. Могли б порівняти зміни та дати відповідь на кілька питань – наскільки збільшилися чи зменшилися доходи перевізників, як позначиться відсутність «безплатного пасажира» на якості перевезень, на кількості автобусів на маршруті, графіку руху, покращення умов роботи водіїв чи збільшення їх зарплат тощо.

Такий аналіз свідчив би й про те, наскільки виправданими були розрахунки. Є різниця в доходах – саме стільки потрібно відшкодування за перевезення. Немає різниці в доходах – отже можна відновити безкоштовний проїзд, адже нічого не втрачається на пенсіонерах.

Зацікавленою в такому звіті мала би бути й міська рада, яка мала б додатковий аргумент почути перевізників та порівняти ці дані зі своїми даними. Зокрема,  як такий крок вплинув на доходи комунального автоперевізника й електротранспорту.

Переконаний, що 10 днів після закінчення місяця експерименту, для перевізників є цілком достатнім терміном, щоб підбити результати і оприлюднити їх перед громадою.

Читайте також: Міськрада поскаржилася Укртрансбезпеці на приватних перевізників Львова

Такий крок свідчив би про справжню відповідальність, а не про соціопатію щодо старших людей і бажанні заробити додатково. Про що свідчитиме відсутність оприлюднення результатів, думаю, нікому пояснювати не потрібно.

І, наостанок, про теорію справедливості «заплатив-отримай». Коли йдеться про пенсіонерів, то мова радше про ф’ючерсну угоду. Свого часу саме за їхні, теперішніх пенсіонерів, кошти здобували безкоштовну освіту нинішні керманичі – і приватних і державних структур. Саме за їхні кошти будувалися будинки, в яких отримували квартири, в яких росли і в яких, можливо по сьогоднішній день живуть ці керманичі чи їх батьки. Продовжувати можна й далі, але справа в тому,  що зараз просто настав час віддати товар чи надати послугу за кошти, заплачені раніше.  Це якщо просто переводити розмову в те, що все має свою ціну. Але відповідь на черговий соціальний експеримент вони однозначно мали б отримати.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
9 Березня, 2018 21:21
Йосиф Так , держава не індексувала пенсії , тобто фактично забрала гроші в пенсіонерів. Повернувши індексації , пенсіонер буде мати гроші і обов'язок заплатити за проїзд. Ви праві , державі наплювати на пенсіонерів. Гуляє такий анекдрт:" Влада забрала пільги в пенсіонерів і дала атовцям. Владі пенсіонери не потрібні , а атовці ще пригодяться."
9 Березня, 2018 16:54
Ліна Йосиф
1 Вони не могли забрати в пенсіонерів гроші так як компенсації мали бути не з дифіцитного Пенсійного фонду а Держбюджету.
2 Грошей просто не було для індексації і ніяких компенсації в реалі держава не доплатила перевізникам просто переклали зобов'язання з своїх плечей на перевізників а ті на пасажирів які платять проїзд.
Ви пишите якусь дурню начебто прийшли і забрали з гаманця пенсіонерів.
Ви самі собі суперечите " Пенсіонерам забрали , перевізникам не аіддали"-"Тобто пкнсіонер платить двічі" ???
Тобто перевізникам не дали в пенсіонерів забрали(на вашу думку) але пенсіонери все одно платять 10 гривень.
Держава просто легко наплювала на свої зобов'язання (як завжди в принципі).
8 Березня, 2018 22:56
Йосиф Ліна , прочитайте уважніше постанову Кабінету Міністрів від 93 року. Щоб не індексувати песії пенсіонерам на величину інфляції , влада зробила пільговий проїзд. Тобто гроші , які мали бути індексацією пенсій вирішила передати перевізникам як компенсацію. Пенсіонерам забрали , перевізникам не аіддали. Тобто пкнсіонер платить двічі. Це ніби пенсіонер заплатмв в касі за проїзд і вдруге водію.
7 Березня, 2018 20:13
Ліна На рахунок звіту згідна також не завадив би звіт про реальний пасажиропотік а не такі як поставляють перевізники типу 100 пасажирів за весь день в 1 автобусі з них до 60 пільговики(Цифра засіла після якихось громадських слухань про чергове підняття тарифу).
Не зрозуміла коментарів звідки вони взяли якісь 10 гривень які цитата "зняли з усіх пенсій"? Як "бідні" перевізники отримують 10 гривень з пенсіонерів за проїзд ?
Для автора
Хто вам сказав що тоді квартири отримували за чиїсь кошти. Щоб отримати квартиру мій батько за радянських часів був змушений залишити роботу електротехніка на виробництві та пропрацювати майже 7 років на будові перед тим як мати змогу потрапити на видачу ордерів інакше ти "посувався" назад в черзі.
4 Березня, 2018 15:34
Йосиф Так для економічного обгрунтування компенсації після потанови Кабінету Міністрів у 1993 році пенсіонерам на приміських маршрутах видавали квитки по 0.00 грн. Минулого року при обговоренні електронного квитка також хотіли видати електронні квитки, щоб порахувати суму компенсації. І одне і друге успішно "похоронили".
4 Березня, 2018 14:13
Андрій_ Повність погоджуюсь з думками автора.
Потрібно згадати що попередня вартість 4 грн. і безоплатний проїзд для пенсіонерів теж була встановлена як економічно обгрунтована. Після цього перевізники "плакали" що вони перевозять біля 60% пільговиків та пенсіонерів (і звичайно як кажуть перевізники держава їм нічого не компенсувала). Отже тепер піднявши ціну до 5 грн. та беручи плату з пенсіонерів перевізник отримує 10 грн замість 5 грн. тобто в 2 РАЗИ БІЛЬШЕ.
І що від цього є якісь покращення ? Додалось автобусів ? Замінюють рухомий склад ? Є маршрутки вечером по графіку що не втікають з маршруту ?
Також хочеться зазначити що перевезення є приватними і якщо б це було невигідно то вони б усі стали.
Для вирішення цього питання необхідно просто запровадити елекронний (або хочби який) квиток та обладнати всі марштрутки датчиками GPS. І ось тоді можна подивитись скільки реально перевозять людей за тими чи іншими маршрутами і скільки з них пільговиків та порахувати собівартість. А також треба чітко контролвати графік маршруту зранку до вечора! Якщо остання маршрутка має їхати в 23,00 то вона має їздити так кожного дня та і у св'ята теж.
4 Березня, 2018 12:56
Йосиф Повторюю для Андрія. Щоб не індексувати пенсії відповідно до росту інфляції, влада вирішила дати пільговий проїзд. Їздить частина пенсіонерів, а гроші зняли з усіх. Щоб відмінити пільговий проїзд, потрібно вернути індексації пенсіонеорам. Влада не індексує пенсії і не компенсує пепевізникам за проїзд пенсіонерів. Тобто "травить" перевізників і пенсіонерів , а сама ніби збоку.
4 Березня, 2018 12:10
Андрій Чому нікого не обурює, що в супермаркетах чи на базарах пенсіонери не беруть товари безкоштовно? Навіть не по собівартості, а просто - безкоштовно. Що платять за газ повну вартість, так само як і за квартплату. А от маршрутки (причому за поїзди чи таксі ніхто не згадує), то це так - як же так, пенсіонери мусять платити!! Біда. За СРСР доречі пенсіонери теж платили. 3 копійки при пенсії в 24 карбованці. Якщо 3 копійки прирівняти до 5 грн, то 24 карбованці відповідатимуть 4000. В середньому пенсії менші? 2-2,5 тис? То хай платять половину, але ж ні. Замахали цим популістичним соціалізмом. Ми на рівні африки. Ми не Скандинавія і не Канада. Вони можуть дозвоили собі соціалізм, а ми ні. Інакше у нас постійно буде купа народу, який намагається зібрати побільше "пільг". У нас постійно мільйони якихось пільговиків. То це були лише інваліди, потім додали ветеранів. Чорнобильці, афганці, потім дітей війни, тепер атошників (ок герої, але їх вже півмільйона!, причому пільги для учасників АТО та членів їх сімцей, тобто рахунок вже на мільйони пішов). Так, пільги потрібні, але не мільйонними категоріями, а реально адресні і лише в тих сферах які конкретній людині конкретно необхідні. Бо на це виділяється купа грошей, які потім дуже "ефективно" адмініструються, на купі рівнів купами чиновників, в пільговика кидається копійкою, він терпить приниження, йому розказують яка влада чудова, дала йому пільгу (хоча це все з податків). І от так живемо. І шкода, що купа ніби активістів, чогось далі якогось поп-соціалізму нічого не бачать. Ой, пенсіонерів ображають, давайте битись с вітряними млинами.
3 Березня, 2018 20:31
Йосиф Влада нічого просто так не дає. В 93 році замість індексувати пенсії зробили пільговий проїзд , бо пенсії треба було підняти всім , а їздить тільки частина пенсіонерів. Тепер перевізники порушуючи закон , вимагають оплати в пенсіонерів. Тобто я оплачую за проїзд 5 грн , а пенсіонер 5+5 грн.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!