Смак – бомба! Як приготувати душену червону капусту

10627 0
Два перевірені варіанти, як приготувати душену (тушковану) червону капусту.
фото: panistefa.com

фото: panistefa.com

Кулінарна блогерка пані Стефа ділиться рецептами з переписів, як приготувати біґос та дешену червону капусту з помаранчами.   

Для мене душена червона капуста є відкриттям цієї весни, а оскільки весна шойно почалася, то ви маєте всі шанси відкрити для себе цю «капустяну Америку» разом зі мною.

Червона капуста,  або як також її називають синя і фіолетова, взагалі дуже цікавий «звір» – я її люблю за соковитість листків, легку гостроту і фактично цілорічну присутність на базарі. Мені здається, вона троха забута саме через її твердість – шаткувати, ошпарювати – це марудно. Але є чудесний вихід – можна її подушити, себто потушкувати.

Читайте також: Смачна етнографія. Як пані Стефа стала найвідомішою галицькою господинею в інтернеті

Ось вам два випробувані мною варіанти, і думаю це ще не кінець, бо маю кілька переписів, які ще чекають своєї черги.

Бігос з червоної капусти

Півкіля маснішої вепровини (наприклад, шинки з сальцем);
1.5-2 кг червоної капусти;
2 цибулі;
2 моркви;
2 квасних ябка;
півшклянки родзинок;
шклянка сухого червоного винця;
сіль, чорний мелений перець, мелена гвоздичка, цинамон і мускатний горіх, цукор.

Шинку порізала кубиками, окремо сало, окремо м’яско (якщо шмат м’яса до того надається). В гусятниці спочатку зішкварила сало, витягла і відклала на бік, і в смальці підсмажила решту м’яска до зарум’янення, потім посолила, поперчила, додала цибулю півкільцями і моркву соломкою. На маленькому вогні прогріла 10 хвилин.

За той час – нашаткувала червону капусту на тонкій шатківниці, висипала її в гусятницю, прим’яла ложкою, влила шклянку вина, дала 2 ложки цукру, закрила покришкою і поставила мліти.

За 30 хвилин перемішала, попробувала на м’якість – капуста була вже «от-от». Досолила, доперчила, додала цинамонгвоздичку, родзинки і чвертки яблук. І ще на 15 хвилин мліти.

Важлива заувага – значно смачніша (просто в рази!) ця капуста на другий день, підігріта. Вино в перший день ще літає над стравою такою легкою пияцькою хмаркою, а на другий день – йде все в смак. І цей смак – бомба! Дуже смачно із спеченою в мундирах бараболькою.

Йдемо далі… Абсолютно пісна страва з нашої сьогоднішньої героїні –

Душена червона капуста з помаранчами

1.5 кг червоної капусти (пошаткувати);
6 помаранч – з 4 витиснути сік, 2 почистити і порізати плястерками;
півшклянки темних родзинок;
сіль, чорний мелений перець, рожевий перець, дрібка розмарину, цукор.

Капусту ошпарила підквасненою оцетом водою. У великій глибокій ринці загріла олію (кілька ложок), висипала капусту, закрила покришкою і дала зм’якнути хвилин 10. За той час витиснула сік з 4 помаранч, помила родзинки.

Залила капусту помаранчевим соком, додала відразу родзинки, посолила трошка, дала перцю, розмарину, півложки цукру і поставила вмлівати, допоки не приготується – це десь до півгодини часу.

Тим часом на пательні зкарамелізувала 3 ложки цукру і легенько підсмажила в сиропі кружальця помаранча з обох боків. Розклала карамелізовану помаранчу навколо капусти і прогріла ще 10 хвилин у гарячій рурі, не накриваючи.

Ця капуста цілком інакша – якби я не знала, що то, то може капусту б відразу і не впізнала, бо є якийсь такий дивний конфітурний смак.

Цю капусту ми їли з підсушеним тонееесенько нарізаним «екстра-чорним» хлібчиком типу бородинського, і це було добре, really! Мої домашні цю капусту називають «естремальною» – через колір і несподіваність смаку…

Go екстрім?! 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!