Чому у Львові мають бути смуги для громадського транспорту

4228 0
Забезпечити прогнозованість громадського транспорту без виділених смуг не вийде ніяк. Не можливо також скласти графік руху, який буде виконуватись.
Фото Ореста Олеськіва

Фото Ореста Олеськіва

У Львові цього тижня знову стала актуальною тема смуг для громадського транспорту. Тема для міста не нова, але набрала оборотів, коли почали облаштовувати смуги громадського транспорту на вулицях Липинського та Богдана Хмельницького. Про те, чому ці смуги важливі для Львова та які переваги від їх впровадження отримають усі учасники дорожнього руху – начальник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів.

Для розуміння, чому в певних місцях зараз робляться смуги громадського транспорту. Їх не придумали нині і одразу кинулися реалізовувати. Це результат уже близько дворічного процесу, який почався з рішення Міської комісії з безпеки дорожнього руху у 2018 році.

Давайте розберемося, для початку, для чого взагалі потрібно робити смуги громадського транспорту?

Я звісно міг би не напружуватись, а просто дати посилання на План сталої міської мобільності Львова, який був прийнятий сесією Львівської міської ради у лютому цього року і зараз є офіційним документом міста. Там все аргументовано написано, в тому числі про смуги громадського транспорту. Але оскільки там є 80 сторінок тексту, а гарну зверстану pdf з картинками ми ще не опублікували, спробую пояснити коротко і зі свіжими фактами.

Читайте також: У ЄС планують змінити правила авіаперевезень

Для початку треба знати, що громадський транспорт є основним видом пересування для львів’ян (до карантину) – 52% мешканців здебільшого користується ним, коли їм потрібно подолати якусь відстань у місті. Більш детальніше про статистику пересування львів’ян дивіться тут.

В той час, коли автомобілем – 23%. Очевидно, що смуги громадського транспорту робляться для забезпечення мобільності більшості мешканців міста. Це банальна демократія.

Але ще важливішим є фактор ефективного використання найціннішого міського фізичного ресурсу – простору. Питання простору стоїть ще гостріше для Львова, яке з заходу на схід перетинає пасмо зелених пагорбів, між якими затиснувся щільний історичний центр, більша частина якого занесена до світової спадщини ЮНЕСКО.

Думаю більшість бачили картинку, де порівнюють, скільки потрібно простору, щоб перевезти 60 осіб автобусом і автомобілем. Цю картинку вперше зробили в німецькому місті Мюнстер в 1960-х і вона досі актуальна в цілому світі. 12-метровий автобус чи тролейбус може перевезти 80 пасажирів, трамвай уже близько 120, тоді як автомобіль в середньому перевозить 1,6 осіб. Так, в більшості авто сидить всього лиш один водій.

Громадський транспорт дозволяє перевезти більше людей, потребуючи для цього менше простору. Ми говоримо суттєво більше людей. За даними NACTO – Національної асоціації транспортних керівників США смуга громадського транспорту дозволяє перевезти 4000 – 8000 осіб/годину, тоді як автомобільна смуга 600 – 1800 осіб/годину. То чи це здорова ситуація, коли ці 80 – 100 осіб в одному транспортному засобі стоять в одному заторі з автомобілями? Тут мені згадалася фразу з офіційного транспортного плану Стокгольму: Ти не стоїш у заторі – ти і є затор. В цій фразі лежить ключове розуміння, що ми самі відповідальні за наш вибір. Багато людей знають, що мій основний засіб пересування – велосипед. Це мій свідомий вибір. З часу, коли я пересів на нього, затори перестали бути для мене прямою проблемою. Це явище, яке я спостерігаю, але не є його учасником.

Читайте такожЗа якими правилами у Львові працюватимуть магазини одягу та взуття. Протокол комісії Теб і НС

Я часто чую контраргумент: Так, ми це все знаємо. У Львові немає нормального громадського транспорту. Спершу зробіть нормальний громадський транспорт, а лише тоді виділяйте під нього смуги. Гарний популістичний аргумент. Лише з кінця 2018 року Львів закупив 150 нових великих автобусів (їх в нас 215), 30 добротних вживаних трамваїв із Берліну, 50 нових тролейбусів з кондиціонерами. Зараз готується до закупівлі ще 100 великих автобусів та 10 нових трамваїв (9 вже маємо). Це безпрецедентне оновлення транспорту. Ми говоримо про десятки мільйонів євро інвестицій міста в оновлення рухомого складу громадського транспорту. Чи це не нормальний транспорт, який заслуговує їхати швидко, прогнозовано і безперебійно по смугах громадського транспорту?

Якраз смуги громадського транспорту допомагають зекономити ці мільйони. Хто розуміється в організації руху транспортних маршрутів, або дружить з математикою і логікою усвідомлюють, що якщо транспорт їде швидко і без затримок це зменшує оборотне коло маршруту, що призводить до зменшення інтервалу руху між транспортними засобами, що дозволяє тим же ж рухомим складом перевезти більше пасажирів за коротший час. Якщо громадський транспорт стоїть у заторах, щоб забезпечити нормальний інтервал руху потрібно додавати більше транспортних засобів на маршрут, але швидше від цього ви не доберетеся до потрібного вам місця.

І тут постає питання кондиціонерів в салоні. Так це проблема. Проблема, яка не вирішується швидко і потребує затрат, але вона вирішується. Навіть у Німеччині і Швейцарії далеко не весь транспорт має кондиціонування салону. А 50 тролейбусів та трамваї Електрон його мають. І весь наступний закуплений транспорт буде мати. Але є різниця, що їхати в прогрітому салоні 25 хвилин, а що годину. Від швидкості руху громадського транспорту залежить комфорт поїздки у ньому.

Читайте такожНа вулиці Львова почали випускати більше громадського транспорту

Коли ми минулого року робили онлайн опитування щодо транспорту, то запитували, який показник якості є найважливішим для пасажира. І більшість назвала прогнозованість. Так ось, забезпечити прогнозованість громадського транспорту без виділених смуг неможливо (я говорю про Львів). Як і не можливо скласти графік руху, який буде виконуватись. А, власне, виділені смуги  для громадського транспорту якраз і здатні забезпечити цю прогнозованість. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Колонка підготовлена в межах спецпроєкту «Мобільне місто»

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!