Тир чи військовий полігон. Що мерія планує збудувати на Грибовицькому сміттєзвалищі

2563 0
Якщо говорити про спортивну стрільбу, то вона, звичайно, може навчити людей влучно стріляти. Але в умовах сучасних воєнних дій просто «постріл в яблучко» нам мало допоможе, потрібен насамперед досвід поводження з військовою зброєю.
Фото: Міноборони

Фото: Міноборони

У Львові активно обговорюють можливість облаштування стрілецького полігону поруч із територією Грибовицького сміттєзвалища. Однак ніхто з мерії не надав наразі відповіді, яке призначення цього стрільбища: чи воно буде спортивне, чи все-таки військове, говорить голова фракції ВАРТА в ЛМР Юрій Мартинюк.

Читайте також: Поблизу Львова планують побудувати стрільбище на 20 гектарів

На Грибовицькому сміттєзвалищі ми почули позицію керівника тероборони Львівщини про те, що місту став би в нагоді полігон, на якому могли б практикуватись і проходити відповідні вишколи, як підрозділи тероборони, так і всі мешканці львівської громади.

На його думку, вказаний полігон має бути придатним для застосування на ньому як мінімум стрілецької військової зброї. Крім цього, ми почули візію керівника Федерації стрілецького спорту, який підтримав ініціативу будівництва на цій території об’єкту саме спортивного призначення, який може стати осередком підготовки наших спортсменів. І саме така концепція була зображена на «ескізному рисунку», підготовленому представниками профільного управління ЛМР.

Водночас змушений констатувати, що представники мерії на цей час ще не мають одностайної та чіткої відповіді, що саме вони пропонують до реалізації на вказаній території? У Програмі заходів щодо підготовки Львівської міської територіальної громади до національного спротиву на 2022-2024 роки, яке виноситься на пленарне засідання ЛМР, передбачено створення комунального стрілецького полігону. Проте там немає жодної згадки про спортивну стрільбу, хоча мер неодноразово наголошував, що хоче підтримувати стрілецькі види спорту.

Читайте також: «Не плутайте нас з партизанами». Розмова з керівником тероборони Львівщини 

На візуалізації, яку нам показували, є суто спортивні види стрільби – пістолет, лук, стендова стрільба, однак відсутні згадки про можливість проведення підготовки із застосуванням нарізної (військової) стрілецької зброї. Відповідно, ніхто з мерії не надав відповіді, яке призначення цього стрільбища? Чи воно буде спортивне чи все таки військове?

Тобто, виглядає, що чиновники між собою остаточно ще не узгодили цього питання. Тому потрібно насамперед визначитись з форматом, адже в світі не існує такого поняття, як просто «комунальне стрільбище». Також наразі немає розуміння чіткого механізму, як комунальне стрільбище буде працювати. Позаяк є поняття – спортивний об’єкт і є окремо військовий полігон для навчань.

Якщо говорити про спортивну стрільбу, то вона, звичайно, може навчити людей влучно стріляти. Але в умовах сучасних воєнних дій просто «постріл в яблучко» нам мало допоможе, і потрібен насамперед досвід поводження з військовою зброєю.

Читайте також: Національний спротив – це ми

Мер Львова неодноразово заявляв, що всі львів’яни мають вміти стріляти (інтерв'ю із міським головою читайте у матеріалі Тvoemisto.tv – ред). Але навчитись стріляти – справа не одного дня чи тренування. Тож чи зможуть мешканці доступно займатись стрільбою і чи місто буде забезпечувати їх набоями, адже один патрон мінімально коштує 18 грн?

Тож пропоную визначитись, що ми будуємо? Спортивну споруду чи полігон, який можна використовувати для потреб підготовки військових підрозділів територіальної оборони? Як на мене, і перший, і другий варіанти для міста були б корисними. Однак варто визначитись, що є пріоритетним в умовах сьогодення. І дуже б не хотілось, щоб ідея облаштування відповідного об‘єкту не завершилась черговою проєктно-кошторисною документацією, на яку місто витратить не одну сотню тисяч гривень, але яка так і залишиться лише проектом.

Нагадаємо, що поблизу Львова планують збудувати стрільбище на 20 гектарів. Для цього місто планує виділити землі у селищах Великі Грибовичі і Малехові. На цій території планують облаштувати стрілецький тир та стрільбище, облаштувати автостоянку і під’їзди до неї. Міський голова Львова Андрій Садовий в інтерв'ю Тvoemisto.tv розповів, як розгортають тероборону у місті та області, чи є належні укриття і навіщо Львову стрільбище. Детальніше читайте тут.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!