Справжнє Різдво: шість оригінальних колядок та щедрівок

27347 1
Зараз ми перенасичені зайвою інформацією, і тому потреба самостійно співати не виникає. Людям варто допомогти полюбити пісню.
Фото: commons.wikimedia.org

Фото: commons.wikimedia.org

Львівська співачка Оксана Муха вже кілька років збирає автентичні та авторські колядки та щедрівки, частиною з яких поділилася з Tvoemisto.tv.

У моїй родині дуже шануються різдвяні традиції. Близька родина збирається в моїх батьків, де горить живий вогонь, стоять дідух та ялинка. Страви всі приносять – немає такого, що одна господиня все подає. Після тихої родинної вечері маємо коляду. До нас приходять діти та сусіди, що колядують до півночі.

У моїй родині є багато колядок, а крім того, я багато вишуковую сама – у книжках, записах. Зараз ми всі перенасичені зайвою інформацією, і тому потреба самостійно співати не виникає. Людям треба допомогти полюбити пісню, полюбити коляду, що я й намагаюся робити на своїх різдвяних концертах. Я хочу подарувати колядку не тому, що це потрібно, а тому, що вона в мене йде з душі.

Читайте також: Люди Твого міста: Оксана Муха про зцілення піснею та дух Львова

Що може бути кращим, величнішим, достойнішим, аніж прославляти Христа у часі різдвяних свят, радіти Його народженню, вітати Його життя? Кожен із нас робить це по-своєму – так, як уміє. Я – на сцені (9 січня у Львівській опері), разом із найкращими музикантами та слухачами. Чим більш дружно і більш згуртовано звучатиме наша коляда – тим більше світла з'явиться в серці кожного з нас і тим більше добра спільно принесемо в наш світ. І ось шість оригінальних колядок та щедрівок, які допоможуть у цьому.

1. «Шов місяченько попід небеса»

Медитативна коляда, передана пані Стефою Качур з села Грибовичі, що на Львівщині. Пані Стефа виписала всі куплети, а їх «-надцять», на папері – і передала через мого знайомого. Особливість цієї коляди – рефрен «Буде Христос на вечер».

2. «Гой, питалася княжа корона»

Відома у Галичині колядка. Співана багатьма сольними виконавцями і хорами. Надзвичайно колоритна і настроєва.

3. «Коза»

Давня щедрівка. Записали ми її на студії з вокальною формацією «Піккардійська терція». Аранжування, як і інших колядок та щедрівок для мого альбому, зробив Дмитро Кацал.

4. «Пане господарю»

Щедрівка, знайдена у записах. Має відмінність по тексту, залежно від регіону. Цей студійний запис створено разом із «Піккардійською терцією».

5. «Ой, зійшли ангели»

Настроєва коротенька колядка, надзвичайно світла та радісна. Хтось мені був сказав, що, коли чує цю коляду, таке враження, що поруч починають ангели літати.

6. «Тиха ніч»

Авторська коляда німецького композитора Франца Грубера, в перекладі на українську мову. Днями їй виповнилося 200 років: вперше «Тиха ніч» прозвучала 24 грудня 1818 року в Австрії на урочистій Месі до Різдва. Для мене аранжування створили Сергій Гурін та Дмитро Кацал.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
12 Грудня, 2019 15:23
Тарас Коляда - це цикл найбільших річних свят Творця, час народження Кола Року (Різдво Коляди)!
Маємо берегти давній Православний Світогляд! Бо він нас робить українцями!
Також маємо знати, що юліанський та григоріанський календарі не мають ніякого стосунку до православного Різдва!
Чому? Про це читайте тут - [***]://koliada-kalendar.tilda.ws
Важливо пам'ятати і давнє вітання на православне Різдво.
Колись вітались так - "КОЛЯДА НАРОДИЛАСЬ!", у відповідь - "СЛАВИМО ЇЇ !"
Так звучала щира подяка Творцю за його опіку над миром, за нову програму Кола Року - Коляду!
Про давні православні свята Кола Року читайте тут - [***]://koliada-rizdvo.tilda.ws
Шануймо українську духовність!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!