Старим тут не місце. Чому не полишають у спокої Львівський геріатричний пансіонат

3346 0
Земля, на якій розташований заклад, не дає спокою охочим до наживи.

Як випливає з назви, Львівський геріатричний пансіонат мав би бути острівцем спокою та затишку в наш бурхливий час. Однак уже багато років довкола цієї установи вирують такі пристрасті, що бракує лиш нового Шекспіра, який зміг би описати всі ті страждання та трагедії, які кояться як всередині, так і довкола установи. Причина, як завжди, банальна – майже 20 гектарів землі в чудовому закутку Львова, на які вже вишикувалася черга охочих,   пише волонтерка Анастасія Рибак.

31 січня суд розгляне позов головного управління ДСНС у Львівській області, яка вимагає припинити роботу Львівського геріатричного центру. Підстава поважна – заклад єдиний з пансіонатів області не виконав вимог рятувальників щодо встановлення сигналізації вартістю 2 млн грн. Припис про встановлення обладнання вперше видали у квітні минулого року і за шість місяців його не виконали, відтак надзвичайники звернулися до суду.

Ситуація загрозлива, бо що робити із жителями пансіонату, якщо його офіційно закриють навіть тимчасово – невідомо. Сподіваюся, що депутати Львівської обласної ради 30 січня на сесії таки виділять кошти на ці потреби і проблема владнається. Хоча геть незрозуміло, навіщо було до такого стану доводити.

Але цей позов є частинкою ураганів, які віють довкола пансіонату. Я три роки постійно відвідую мешканців геріатричного пансіонату. Разом з іншими волонтерами ми виявили низку порушень – від побиття людей до привласнення керівництвом речей, які привозили для постояльців пансіонату волонтери та повної безвідповідальності керівництва.

Читайте також: У домі покинутих надій. Як доживають віку самотні львів’яни

Ми довго стукали у всі владні двері: департамент соціального захисту населення ЛОДА, ЛОР, ЛОДА, аж поки вдалося трохи змінити ситуацію – старе керівництво звільнили, провели конкурс і призначили нове.

Однак під час конкурсу ми виявили нове джерело проблем – 19 гектарів землі, які ще у 70-х роках минулого століття надали в користування пансіонату і зокрема, ділянка у 2,4 га, яку незаконно передали ще 2009 року в користування ГО «Діяльне милосердя», створеної буквально напередодні передачі землі.

Проблему підняли у ЗМІ, вона отримала розголос і з’явилася надія на те, що землю можна буде повернути. Оскільки пансіонат розташований у межах Львова, то будь-які земельні питання не можна вирішувати без відома ЛМР.  Відтак, міська рада почала оскаржувати передачу землі громадській організації, однак позитивного результату немає й досі.

Слід зауважити, що інтереси міста в суді представляла прокуратура Львівської області. З огляду на невдачі в судах, ми попросили проаналізувати позовні вимоги незалежній юристці Олександрі Карпель, яка зробила наступні висновки: Позовні вимоги були сформульовані таким чином, що теоретично виключали можливість задоволення позову. Передовсім тому, що позов подали щодо вимоги, яка вже була предметом спору та щодо вимоги, предмет якої не тягне за собою юридичного наслідку.

Останнє судове засідання завершилось фіаско. Львівська обласна прокуратура звертались зі скаргою до Апеляційного господарського суду Київської області  і вимагала скасувати рішення суду першої інстанції, який відмовив їм у клопотанні про поновлення строку для звернення з заявою про перегляд рішення за нововиявленими обставинами. Це рішення було ухвалене в грудні минулого року.

Також наприкінці 2017 року виявилося, що відбулася зміна зонінгу  земельної ділянки інтернату. Із Г5 (зона лікувальної установи) зонування змінили на Г2, тобто зону центру ділової громадської діяльності, яка не заперечує житлові забудови вище першого поверху. На питання до ЛМР, хто саме змінив зону і чи повернуть на початкову Г5 – жодної задокументованої відповіді ми так і не отримали.

Чи дадуть спокійно жити мешканцям пансіонату з такою кількістю ласого земельного «торта»? Думаю, що ні. Варто було би залишити закладові бодай три гектари землі для нормального функціонування. А забудовників зобов’язати за їхні кошти відремонтувати будівлю, яка з кожним роком осувається на очах.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!