Свято, що нагадує про два світи. Що ми не знаємо про Вознесіння

3206 0
Із перших років християнства це свято було дуже важливим для людей, воно входить в 12 найбільших свят літургічного року.

Вознесіння щороку святкують у четвер на 40 день після Великодня. До IV століття його не вважали окремим святом, а воно лиш входило в цикл п’ятидесятниці, який починався від Воскресіння і аж до Зіслання Святого Духа. Про те, чим воно важливе та що означає, розповідає парох храму Вознесіння у Львові отець Михайло Городиський. 

Від IV століття Вознесіння стає урочистим, величним і його починають святковувати як окреме свято. Про нього розповідають чотири євангелісти, а також Книга діянь Апостолів: одного разу Ісус після свого воскресіння з’явився своїм учням на Оливній горі і почав розмову словами: «Мир вам». Він звернувся до апостолів, бо бачив, що вони налякані, ніби побачили привида. Тоді сказав: «Доторкніться до мого тіла», і вони доторкнулися. Після їхньої розмови Ісус на очах своїх учнів почав підніматися на небо за допомогою своєї божої природи.

Читайте також: Священник не допомагає, допомагає Господь, – отець, який править для хворих та медиків інфекційної лікар

Цим самим він дав зрозуміти, що життя не завершується після смерті, воно продовжується. Ісус вознісся на небо на 40 день і це число має великий зміст: ізраїльський народ 40 днів ходив пустинею перед тим, як найти обітовану землю, що Бог їм обіцяв. Ісус постив 40 днів перед тим, як має вийти на свою прелюдну діяльність. Так само тут після 40 днів показує, що починається новий етап в його житті, що починається щось нове та особливе, яке було людині невідоме. Він відкриває те, що чекає людину після смерті. Її тіло залишається таким, яким було до цього, але стає обожественним, може робити неможливі для земного тіла речі.

Після 40 дня Ісус також показує, що справжня батьківщина наша – це не є земля, а небо. Він зійшов з неба, став людиною, щоби ту людину обожествити, щоби підняти її до рівня небесного життя. А також цим святом людям нагадують про існування двох світів: видимого і невидимого.

Із перших років християнства це свято було дуже важливим для людей, воно входить в 12 найбільших свят літургічного року. Наша парафія має храмовий празник на Вознесіння. І цікаво, що у Львові більше немає такого району, який би отримав свою назву від назви храму, а наш район – Знесіння, або як раніше називали це свято – Знесеніє.

Читайте також: Дерева твого міста. Як між гамірних вулиць Львова тихо живе 450-літній дуб

Я зараз збираю матеріали про нашу парафію і так виглядає, що саме на цих територіях був перший християнський храм у Львові, бо там були перші поселення львів`ян, а храми будували на місці язичницьких святилищ. Письмових документів ще не найшов, але фундаменти храму мають понад 400 років.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!