Тактика трирічної дитини. Чим небезпечний телеміст з російськими телеканалами

2142 1
На NewsOne очікували, що представники патріотичних сил, активісти, соцмережі, колеги-медійники будуть ганити і критикувати, але реакція влади стала несподіванкою.
скриншот з відео

скриншот з відео

Телеканал бізнес-партнера Віктора Медведчука NewsOne планував 12 липня провести телеміст спільно з російським пропагандистським телеканалом «Россия 24» під назвою «Треба поговорити». Після критики з боку українських медійників та активістів, ініційованого СБУ засідання РНБО, заяви президента Володимира Зеленського та відкриття провадження Генпрокуратурою телеміст скасували, зіславшись на погрози в бік журналістів. Регіональна координаторка Інституту масової інформації у Львові Марина Довженко пише, що Віктор Медведчук та його оточення таким чином перевіряли, де межа дозволеного, проте маючи медіахолдинг з трьох телеканалів мовчати далі не будуть.

Трирічних дітей вже янголятами не назвеш. І не тому, що вони вже не схожі на пухкеньких ангеликів. Трирічки показують характер, демонструють власні вподобання і, що найскладніше, — промацують кордони. Дивляться на тебе чесними очима і роблять те, чого точно не можна робити. А все, щоби подивитися на твою реакцію — дозволиш чи ні? Пропустиш чи відреагуєш?

Телеканал NewsOne, що належить Тарасові Козаку (читай, куму Путіна Віктору Медведчуку), теж вдався до тактики трирічки. Запланований телеміст з промовистою назвою «Треба поговорити» спільно з російським каналом «Россия 24» мав допомогти вбити кількох зайців — активізувати електорат політичних сил, що піаряться завдяки каналу (переважно, «Опозиційної платформи — За життя!»), і в той же час показати, де та межа, за яку краще не сунутися.

Сигнал електорату очевидний: ми готові домовлятися, при чому в публічній площині, і більше ніхто такого не робитиме, тому голосуйте за нас. Одна справа — напівтаємно їздити до Кремля за благословеннями і інструкціями, інша — говорити в телевізійному ефірі. Був тут і сигнал Росії — ось ми, з нами можна говорити, і, з огляду на дані передвиборчих соцопитувань, матимемо достатньо потенції, щоби мутити воду в новому парламенті. Сигнал новій українській владі теж дуже показовий — промацування кордонів. Зрозуміти, що нова влада схвалить, на що подивитися несхвально, але промовчить, а що стане межею, яку краще не переступати. Зрештою, офіс президента займається тією ж справою: наприклад, заяви Андрія Богдана про регіональні мови — це також своєрідне намацування того, що ще можна робити, а де краще зупинитися, бо дадуть по руках.

Читайте також: Феномен Федишин і чому зміг Потап. Як українська музика стала комерційно вигідною

На NewsOne очікували, що представники патріотичних сил, активісти, соцмережі, колеги-медійники будуть їх ганити і критикувати. У цій ситуації завжди можна зробити добру міну при поганій грі — акцентувати на тому, що ми обіцяли, тож домовляємося, а всі інші просто не хочуть миру. Та і порівняння з легендарним телемостом Познера — Донахью, до якого апелювали в анонсі, мало показати всю значимість події. Або принаймні те, як її намагалися позиціонувати для власних глядачів і, що важливо, для виборців, для яких Росія — не ворог, а суперник, з яким просто ніхто не знає, як домовитися, чи не хоче. А тут — розмова простих людей з простими людьми, без політики і політиків. А влада її зриває. Значить, що? Правильно, боїться. І пікети під каналом, ясна річ, проплачені і ініційовані політиками, що хочуть попіаритися на добрій ініціативі.

А от реакція влади стала сюрпризом, причому не тільки для каналу. Сумнівно, що активісти та громадськість чекали, що реакція буде такою швидкою, та ще й на рівні президента. А тут вже наступного дня після анонсу сам Володимир Зеленський записав відеозвернення, РНБО провела спецнараду, у СБУ заговорили про санкції, а Генпрокуратура відкрила провадження та викликала на допит генпродюсера NewsOne Василя Голованова та власника Тараса Козака.

Як результат, канал від телемосту відмовився. Кажуть, що через «масову інформаційну атаку» та «прямі погрози фізичної розправи стосовно журналістів і їх близьких». Та цілком можливо, що саме так власники каналу прозондували певну межу, переступати яку зараз не варто. Та не варто думати, що Медведчук і компанія не будуть мутити воду та медіапростір попри цю «аварію». Маючи не найпотужніший, але помітний медіаактив, що нещодавно поповнився телеканалом ZIK, мовчати вони не будуть. І тут є різниця з трирічками, які, наклавши в штанці, сидять тихенько. 

Чи можна цьому запобігти? Питання майже риторичне. Вочевидь, до виборів нічого не вирішиться. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення — чи не єдиний орган, який може бодай якось вплинути на канали, що порушують закон, — перебуває у стані напіврозпаду, термін повноважень більшості її членів вже вийшов. І цей стан точно триватиме до парламентських виборів. Лише після них склад Нацради зміниться, і вже в новій конфігурації вона, можливо, відновить активну роботу. Поки що навіть від позачергового засідання, призначеного на 9 липня, не варто очікувати серйозних рішень, та й покарати за намір, позбавити ліцензії вона не може. Хіба пожурять пальчиком. Навіть ініціювати перевірку — рішення по суті декларативне. А трирічку таким точно не налякати.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
9 Липня, 2019 18:59
666 ... "..таємно їздити до Кремля.." і вести розмови під телекамери ? ... це ж який "розум" тре мати , щоб отак осягнути отаку "підступність" отого кума путіна" ? ... трирічки таки розумніші за авторку ... бо , за її ж спостереженням , наклавши в штанці , сидять тихенько ... пані не завадило б побільше про них писати ... мені її спостереження сподобались ...лякати маленьких маханням пальчиком -- дурнамарна справа ... особисто я беруся за тапок ... і уявіть собі -- допомагає конкретно ... завжди ... Слава Україні !
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!