Ми обов’язково створимо тероборону у Луганську, Донецьку та Криму

1142 0
Чому ми маємо бути завжди готові дати відсіч, у День територіальної оборони України, пояснює міністр оборони Олексій Резніков.
Фото: Сергій Собко

Фото: Сергій Собко

Сьогодні ми відзначаємо День територіальної оборони України.

Найперше, хочу привітати усіх бійців Сил територіальної оборони Збройних Сил України, які з перших годин повномасштабного російського вторгнення встали до зброї і захищають країну.

Ви зупиняли окупанта в Ірпені та Бучі, добряче всипали на Чернігівщині і Сумщині. Боронили Харків. Билися в Азовсталі. Зламали плани Кремля на Запоріжжі, Херсонщині, Миколаївщині. Показали, що Донеччина і Луганщина завжди будуть українськими, яка б орда не сунула з Росії.

Сили ТрО – це наймолодший рід сил ЗСУ, який гартується на війні. Наразі це понад 30 справжніх бойових бригад. Це багато відомих обличь з різних сфер нашого життя і тисячі простих героїв. Це озброєний український народ – як він є.

Україна не один рік шукала модель територіальної оборони. Трохи більше року тому, коли у липні 2021 року було ухвалено закон про основи національного спротиву, тероборона нарешті почала формуватися за єдино правильним шляхом – на основі філософії всеохоплюючої тотальної оборони. Коли будь-якого ворога зустрічає не тільки професійна армія, а навчена і озброєна нація, якій непотрібна жодна додаткова мотивація. Бо є головна – боронити свій дій і свої родини.

Я дуже добре пам’ятаю, як розгорталися Сили ТрО з 1 січня 2022 року, коли закон почав діяти. Я ніколи не забуду, як за перші дні повномасштабного російського вторгнення до лав Сил ТрО приєдналося понад 100 тис. захисників і захисниць. Це вразило багатьох у світі.

Хочу подякувати за службу першому командувачу Сил ТрО бригадному генералу Юрію Галушкіну, бо розпочинати нову справу такого масштабу завжди непросто. Генерал майор Ігор Танцюра, який очолив Сили ТрО у травні, розвиває успіх, відповідає на нові виклики.

Я переконаний, і ніколи не приховував цих поглядів, що успішна оборона і навіть виживання України при такому сусідстві можливе лише за умови, що наша тотальна оборона буде ґрунтуватися на принципі всеосяжної довіри. Один до одного, сусід до сусіда, народу – до влади і навпаки.

Навіть після нашої перемоги росіяни нікуди не подінуться. Ми маємо бути завжди готові дати відсіч – це найкращий спосіб відвернути ворога від агресивних намірів і зберегти Україну.

Це означає, що нам потрібно вирішити питання впорядкування обігу зброї з врахуванням вже набутого досвіду. А досвід свідчить: у Києві за дві доби роздали понад 20 тис. автоматів. І цю зброю наші громадяни спрямували проти ворога. Необхідно продемонструвати довіру до людей.

Нам потрібно збудувати нову систему, яка забезпечить тотальну військову підготовку. Це не означає, що кожен повинен вміти керувати танком чи стрибати з парашутом. Але кожен повинен розуміти своє місце і роль в обороні, бути готовим до її виконання. Готовим психологічно, мати відповідні навички та оснащення.

Це велика робота, яка ще попереду. Сьогодні наша мета – звільнити наших людей і території.

Я схиляю голову на знак пошани до тих бійців ТрО, які віддали життя за свій край і свою країну.

Україна з кожним днем стає міцнішою і обов’язково переможе. Ми обов’язково створимо бригади тероборони у Донецьку, Луганську та Криму.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!