Тьху-тьху-тьху. Чому забобони уживаються зі смартфонами

2795 0
Сучасна людина без сумнівів та ремінісценцій тричі сплюне через плече, аби перемогти у складній комп’ютерній грі.
Фото: usnews.com

Фото: usnews.com

Сьогодні у світі напівжартома-напівсерйозно відзначають день забобонів та прикмет. Попри весь технічний прогрес, усі ці злегка дивні ритуали не зникають. Люди, які проводять операції з мільйонами чи навіть мільярдами доларів і мають наукові ступені найліпших бізнес-шкіл світу, намагаються не видавати кредити в п’ятницю, 13 числа, і на автоматі беруть гроші тільки лівою рукою, а віддають лише правою – бо так заведено. І всі ці генії дефолтних свопів, акцій та облігацій, які можуть подумки перемножувати чотиризначні цифри, не задумуючись виконують певні ритуали, щоби не відлякати синього птаха удачі.

Саме задля цього радянські космонавти услід за Юрієм Гагаріним зупиняли автобус в одному й тому ж місці, аби справити природну потребу перед польотом.  Так само, як акушерки та гінекологи у пологових конче і цілком серйозно попереджають майбутніх мам, щоби у родзалі весь одяг був розстібнутий, без жодних зав’язок.

Ті ж таки медики не надто поспішають мінятися чергуваннями: в чужу зміну радше трапиться якась халепа. Музиканти перед концертами намагаються встати тільки з правої ноги і не стелять ліжко, натомість військові не вживають слова «останній», а пілоти воліють не фотографуватися перед вильотами.

Актори мають свої забобони – під час вистави на сцену не можна виносити живі квіти як декорації, їх можуть лише дарувати глядачі. Але найбільше в театрі бояться свисту –  згідно з театральними забобонами, якщо свистіти просто так, то на виставу не прийдуть глядачі або ж трапиться якесь нещастя.

Студенти воліють не мити голову під час сесії, водії не підписують документи на капоті та не миють авто на власному подвір’ї, щоби не вкрали. У багатьох готелях немає тринадцятих поверхів та номерів. Навіть львівські медіа долучилися до боязні числа 13 – свого часу тижневик Post-Поступ випустив номер 12а замість 13-го. А нещодавно я ледве зміг стримати регіт, коли почув від судді на одному процесі «присідайте, будь ласка» замість «сідайте». На мить перед очима постала картина, як усі учасники судового засідання витягають руки вперед і починають дружно присідати, а суддя задає ритм, вигукуючи «раз-два».

Науковці помітили, що чутливість до забобонів навіть серед високоосвічених людей зростає у дні соціальних катаклізмів чи непевності. Саме в такі часи цілком притомні люди починають звертати увагу на чорних котів, плювати через плече і вдягати «щасливі» сорочки під час співбесід у потенційних роботодавців, не починають важливих справ із понеділка й намагаються вступати в лайно тільки лівою ногою.

Традиційні точки опори поволі, але невпинно зникають. На місце довіри до людей приходить страх перед ними. Допомога якихось інших сил стає не лише бажаною, але й необхідною для тих, хто потребує опертя на когось чи щось. Віруючі люди більше сподіваються на Бога, але частина з них цілком спокійно поєднує молитву із відвідинами «цілителів», «екстрасенсів» та «мольфарів», в яких сподівається почути рецепт для щасливого і бажано безтурботного майбутнього.

Намагання притягнути добру вдачу та відвести від себе лиху має стільки ж років, скільки й людство.  І це не надто залежить від рівня розвитку суспільства чи технічного прогресу. До прикладу, компанія Gallup 2014 року з’ясувала, що 25% американців «трохи» або «доволі» забобонні. У цей час iPhone  завоював світ, а Ілон Маск зробив із Tesla ікону багатих хіпстерів.

Можна підсміюватися з моряків, які віками не пускали на кораблі жінок чи скрушно кивали головами, коли пляшка з вином не розбивалася об борт нового судна. Можна чудуватися з бабусь на ринку, які грішми від першого покупця обводять товар і при цьому хрестяться. Але перш, ніж відчути приплив гордощів за модернового себе, згадайте, що й ви бодай раз за життя сідали на хвилинку перед довгою дорогою чи стукали по дереву, щоби не зурочити. Просто про всяк випадок.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!