Дата Різдва не вплине на наші традиції, бо усі вони мають своє призначення

1734 0
Поки українські церкви думають над тим, щоб перейти на григоріанський календар, чимало українців самостійно вирішують відзначати Різдво з усім католицьким світом 25 грудня. Етнографиня Леся Горошко-Погорецька пояснює, що зміна дати святкування Різдва ніяк не вплине на дотримання наших традицій.

В українців є чимало звичаїв, які пов’язані зі Святим Вечором: приготування куті, годування худоби, обходження подвір’я тощо. Воно все має своє призначення та відбувається для того, щоб все було добре, а нічого поганого не ставалося. Більшість населення в Україні святкує Різдво за юліанським календарем, католики – за григоріанським. Якщо ж приймуть рішення про святкування 25 грудня, то воно зміститься на два тижні, жодної проблеми у цьому немає, усі ці звичаї можна змістити також.

Жодну традицію не можна створити за день. Ті традиції, які не становлять цінності, випадають з побуту. Є традиція колядування – це християнська традиція. У 16-17 столітті коляду витісняли і забороняли. Згодом Церква взяла її під своє крило і почалися колядування релігійного змісту. Так воно і увійшло в традицію.

Читайте також: Коли Україна святкуватиме традиційні свята, якщо перейде на григоріанський календар

У радянські часи, коли була боротьба з релігією, колядки і різдвяні свята були заборонені, штучно намагалися витіснити релігійна свята. Однак їм не вдалося, адже вони мали свою основу і філософію, люди колядували тихенько і підпільно. З часом усе відновилося. Хоча вже зараз колядують значно менше, аніж це було ще кілька років тому. 

Те, що було органічне і напрацьоване століттями – збереглося. Разом з тим, навіть тепер є частина людей, які дотримуються радянських традицій. У радянському союзі нам нав’язували діда мороза і снігуроньку. Я виросла на цьому в шкільні роки, хоча зараз вони не становлять для мене ніякої цінності. Я це не відзначаю, не пропагую, і не розказую дітям. Водночас той самий дід мороз для кількох поколінь досі залишається традицією.

Зараз мені цікаво подивитися, як відзначатимуть Старий Новий рік, адже він стає Новим роком. Але тут є особливість: традиційна обрядовість цього свята – це великий комплекс усіх звичаїв. Раніше існував релігійний Старий Новий рік і такий, який відзначаємо ми зараз. Фактично, виробилися традиції на 31 грудня: олів'є, «радянське» шампанське, адже воно культувалося в радянському союзі. Навіть зараз є певна кількість людей, які мають на столі олів’є на Новий рік. Кінематографи культували ці традиції у фільмах, а тому так вони запам’яталися і збереглися. 

Читайте також: «Треба змінювати стиль календаря, а не дату Різдва». Інтерв'ю з богословом

Зараз створюється щось нове і особливе, і побачимо ми це лише тоді, коли воно відбудеться. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!