Трагедія у Жовківській районній лікарні: як уникнути такого в інших медзакладах

1973 0
Працівники медзакладів повинні знати, куди бігти, якщо не запустився генератор – це аксіома.
Фото: Лікарня швидкої допомоги

Фото: Лікарня швидкої допомоги

27 листопада внаслідок несправності електромереж у Жовківській центральній районній лікарні понад годину не було електропостачання. За цей час у реанімаційному відділенні померли двоє людей, які були підключені до апаратів ШВЛ та хворіли на Соvid-19. Попередня причина смерті людей – дихальна недостатність. Голова Львівської ОДА Максим Козицький каже, що генератори живлення в лікарні були, але їх не запустили.

Керівниця львівського благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська розповідає, як мала би працювати система і хто мав би бути відповідальним у екстренних випадках.

У всьому світі деколи трапляються аварії і стаються перебої з електроенергією. Для таких випадків давно придумали резервні генератори, що обов’язково мають бути в реанімаціях – це найважча ділянка в лікарні, де завжди є важкохворі.

У лікарнях мають бути відпрацьовані схеми реагування, чіткий алгоритм того, що лікарям робити в надзвичайній ситуації. Зникло світло – запускаємо генератор, не запустився – куди біжимо, що робимо. Ця система має працювати в усіх медзакладах, незалежно від їх підпорядкування. Якщо є пацієнти, життя яких залежить від апаратури, що, у свою чергу, залежить від електрики, значить, заклад має про це подбати.

Читайте також: В лікарні в Жовкві через відсутність електроенергії померли двоє пацієнтів

Але цим не мають займатись лікарі, для цього є відповідний персонал – управлінці та господарники. Лікарі ж мають бути проінформовані – для них потрібно провести щонайменше одне навчання про те, як діяти у таких випадках.

Ми, волонтери, видаємо апаратуру для життєзабезпечення пацієнтові додому і думаємо про план дій на випадок проблем з електропостачанням – що робити кисневозалежній людині в карпатському селі, де зникло світло? Думаємо про генератори або запасні батареї для апаратури. Якщо про це дбають волонтери, то в лікарні це однозначно має бути продумано.

В усіх без винятку медзакладах мають бути чіткі алгоритми дій на випадок позаштатної ситуації.

В Україні створили так званий державний коронавірусний фонд, гроші з якого мали б витрачатися на засоби індивідуального захисту, доплати медикам та функціонування медзакладів, щоб рятувати людські життя. Але, на мою думку, ці гроші витрачаються неефективно – ми ж бачимо звіти, і я не бачу, що за них зробили у Львові. Наразі кошти виділяли тільки з міського та обласного бюджетів, допомагають волонтери і Львівський бізнес.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!