Треба захищати межі львівських парків, поки їх не «повідкушували» забудовники

6112 0
Встановлення меж парків – це захист від забудовників.
Фото: Леодім

Фото: Леодім

Дев’ять парків Львова нині не захищені від «апетитів» недоброчесних забудовників, бо не мають встановлених меж. Це парки «Снопківський», Архангела Михаїла, «Погулянка», «Скнилівський», «Майорівка», «Білогорща», «Кольонія», «Кортумова гора» і Парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького. Чому важливо укласти ці межі і яка ситуація загалом із парками Львова, розповідає народна депутатка Наталя Піпа.

Читайте також: Гнучкі межі. Чи загрожує щось парку культури і відпочинку у Львові

Львів можна сміливо називати «зеленим містом». Ми маємо понад 30 парків! Але там, де парки, там завжди є спроби забудовників побудувати собі маєтки чи комерційну нерухомість. Буде дуже сумно, якщо улюблені місця відпочинку львів’ян опиняться у приватній власності. Адже повернути ці ділянки громадянам буде майже нереально. Це як «боротися з вітряками». Тому важливо діяти наперед – захищати межі, поки їх не «повідкушували» недоброчесні забудовники.

Юридичне затвердження меж парку – справа тривала, яка передбачає кілька рішень міської ради, погодження з суміжними користувачами, висновки Держгеокадастру та інших служб, та ще й потребує фінансових ресурсів міста.

Я особисто переконалася, як складно захистити сквер чи парк. У травні 2014 громадська організація «Кращий Сихів» почала відстоювати «Сквер Гідності» на Сихові. Процес захисту скверу тривав майже два роки. А пізніше – у березні 2018 року ми взялися захищати межі Сихівського лісопарку. Від мого першого звернення до офіційного встановлення меж парку і присвоєння кадастрових номерів пройшло майже три роки. Зараз ці ділянки вже ніхто не зможе змінити чи самовільно захопити. 

Читайте також: У Львові досі не визначили межі дев'яти парків

Саме перемога по Сихівському лісопарку дала мені поштовх ініціювати юридичний захист усіх парків Львова. Коли ми почали зводити інформацію про стан парків, виявилось, що частина парків вже має кадастрові номери і встановлені межі. Частина має неточності у кадастрі. На частину парків є лише перша ухвала Львівської міської ради, якою попередньо визначено межі парку та надано дозвіл на оформлення документів на землекористування. Але значна частина парків не має меж. 

У моєму випадку добре працює депутатський контроль. Часто мої звернення прискорюють процес. У березні 2020 року був озвучений мій запит в сесійній залі парламенту по Сихівському лісопарку. І лише після цього – у квітні уклали договір на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж цього парку.

Замарстинівський парк та парк на вул. Роксоляни вже отримали кадастрові номери. 

Є гарні новини й по Снопківському парку – його межі збільшать із 47 до 47,1853 га. Вже на черговій сесії Львівська обласна рада має ухвалити таке рішення. 

По Горіховому Гаю є погодження державної землевпорядної експертизи, парк має кадастрові номери, на черзі – ухвала Львівської міської ради. 

Очікуємо присвоєння кадастрового номера й Парку Архангела Михаїла, що біля Автовокзалу на Стрийській. З відповіді на моє звернення відомо, що це планується цього року. 

Читайте також: Коментар дня. Парк культури у Львові пропонують перейменувати на парк Дубневичів

Проте є парки, де процес встановлення меж рухається дуже повільно. Парк Погулянка, навколо якого тривають забудови, перебуває на стадії виготовлення проєкту землеустрою. Межі цього лісопарку лише графічно встановлені ухвалою міськради, але кадастрового номеру ділянка не має. 

Складна ситуація з Парком культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького. Вже багато років триває боротьба за цю територію. Процес затвердження меж цього парку майже не рухається. Відомо, що управління архітектури ще має розробити детальний план парку, на це вже виділили кошти. І тут треба пильнувати, яким буде цей детальний план. 

Наразі ж те, що межі парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького не затверджені – напряму впливає на «життя» парку. По суті, парк живе і розвивається на ті кошти, які платять за оренду кав’ярень і ресторанів. Але, приміром, ресторан «Park. Art of Rest» на території парку – у приватній власності. Наразі неможливо укласти угоду з цим закладом на території парку, щоб отримувати необхідні кошти від оренди, адже немає визначених меж парку і, відповідно, документів на право користування цією земельною ділянкою.

Тобто, затвердження меж парку – це не лише про забудови, а й про добробут парку. Це варто розуміти. І варто відстоювати межі парків. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!