Реалізм, обережність та розум. Якими мають бути пріоритети нового бюджету Львова

3862 0
Ситуація, коли хочуть брати валютний кредит на зарплати працівникам комунальних підприємств – неприпустима.
Фото: Інститут міста

Фото: Інститут міста

Вже завтра, 24 грудня, Львівська міська рада розгляне проєкт бюджету міста на 2021 рік. Віктор Гальчинський ділиться думками і порадами про те, на що керівництво Львівської ОТГ має передусім звернути увагу під час бюджету на наступний рік.

На жаль, через зміну складу депутатського корпусу та хворобу міського голови у цьогорічному бюджетному процесі більше взаємної критики, ніж конструктиву. Але так чи інакше, бюджет нової Львівської об’єднаної територіальної громади потрібно не тільки ухвалити вчасно – до 25 грудня, а й зробити його збалансованим.

Читайте також: Цього тижня депутати мають прийняти бюджет Львівської ОТГ

Можна багато говорити про цифри, але це буде довго і цікаво насамперед фінансистам. Тому напередодні ухвалення головного фінансового документу громади, хотів би звернути увагу на три моменти, які обов’язково варто врахувати під час його формування.

По-перше, потрібно закласти максимально реалістичні прогнози щодо дохідної частини. За офіційними даними, план з доходів міського бюджету за 9 місяців 2020 року був виконаний на 92%, і це, звичайно, позитив. Проте не факт, що у 2021 році ця тенденція збережеться – багато бізнесів, якими був сильний Львів, потерпіли від карантинних обмежень. Це насамперед готельна, туристична та ресторанна галузі – дехто закрився взагалі, а у когось дохід зменшився до мінімуму. Не варто сподіватися і на потужні інвестиції – попри всі зусилля міста й області із підтримки інвесторів, на загальнодержавному рівні клімат, на жаль, несприятливий.

Так, за результатами щорічного дослідження Європейської бізнес-асоціації, індекс інвестиційної привабливості України знизився до рівня 2013 року через проблеми з верховенством права та судовою системою, нестабільність податкового законодавства. В цих умовах місто може хіба берегти вже присутні підприємства, що дають місту робочі місця та надходження в бюджет громади, або ж заохочувати великі компанії перереєстровувати головні офіси у Львові.

Читайте також: У Львові представили проєкт «технічного бюджету» ОТГ

По-друге, потрібно обережно планувати видаткову частину. До складу нової об’єднаної громади увійшло чимало територій зі своїми потребами та необхідними видатками вже об’єднаного бюджету, але не всі з них мають потужні підприємства, працівники яких наповнюють бюджет своїми податками. Процес децентралізації на Львівщині наочно показав, що громади, які мають великі податкові доходи завдяки розміщеному у них бізнесу, не дуже хочуть об’єднуватися та воліють господарювати самостійно, чого не скажеш про ті, кому більше потрібна підтримка. Тому варто уважніше приглядатися до видатків та планувати на 2021 рік тільки те фінансування, без якого не можна обійтись. Масштабні проєкти, не критичні для міста, варто відкласти до кращих часів, зараз найголовніше – вижити. 

По-третє, потрібно дуже обережно ставитися до запозичень. Місто має позик на понад 5 мільярдів гривень, досить велика частина з яких – в іноземній валюті. Це створює додатковий ризик від коливання курсів валют, що будуть і в наступному році. Ситуація, коли хочуть брати валютний кредит на зарплати працівникам комунальних підприємств – неприпустима. Краще вже позичати на заходи з підвищення ефективності цих же підприємств. Шляхи до удосконалення можна прочитати у публічно доступних висновках Державної аудиторської служби, яка за останні роки провела аналіз та надала відповідні рекомендації. Зараз Львів має дуже високий кредитний рейтинг та довіру позичальників, і втрачати її зовсім не варто – місто може скористатися нею тоді, коли кошти будуть критично потрібні.

Читайте також: Хто став депутатом Львівської міської ради. Імена, біографії, статки. Фото

А загалом хочеться вірити, що у 2021 році пандемія відступить, життя повернеться до звичного ритму, а економіка швидко відновиться. Частково підстави вірити у це є – завдяки ослабленню карантинних обмежень українська економіка відновлювалася швидше, ніж очікувалося. Запрацює економіка – буде наповнення бюджету, якого тоді вистачить на фінансування не тільки захищених статей видатків. Будуть проєкти розвитку – будуть робочі місця та ще більше податків. Чи справдиться ця надія – покаже час.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!