У чому сила України або Життя, прожите на Майдані

2996 0
Рішення, які приймають у Києві, Пекіні, Вашингтоні, Ухані, у мерії Львова, визначають перешкоди на нашому шляху. Проте, на рівні Майдану, спілкуючись і слухаючи одне одного, ми творимо демократію.
Фото: Business Insider

Фото: Business Insider

Медіа США часто називають Україну знедоленою. Проте, чи є вона такою? Адже саме тут є сильне громадянське суспільство, стовпами якого є сім’я, громада, солідарність. Американський журналіст Джо Ліндслі про те, у чому сила Майдану. А також про протести у Гонконзі, заворушення у США та дух молодої демократії в Україні. 

Посольство КНР у Києві минулого тижня закликало українців засудити протести у Гонконзі, оскільки неслухняні мешканці міста вимагали «прийняття конституції на майдані». Чи врахували китайські дипломати те, які асоціації може викликати слово «Майдан» в Україні, де мирна революція 2014 року отримала назву саме від цього слова? У час цієї глобальної кризи я, американець, перебуваю на ізоляції у Львові. І тут я побачив, що сила Майдану – ідея суспільного діалогу – є стрижнем молодої української демократії.

Читайте також: Це не безпорадні люди. Американський журналіст на закиди щодо краху України

Коли у березні закрилися кордони, чимало друзів заохочували мене знайти спосіб виїхати звідси. Вони вважали, що я перебуваю в одній з найгірших із можливих країн світу. Чому? Американські медіа часто називають Україну «знедоленою» – англійською «beleaguered», іншими словами, одночасно депресивною та зруйнованою. За стандартами Давосу і статистикою, Україна є найбіднішою країною Європи. Через телефонну розмову з президентом України розпочався імпічмент президента США Дональда Трампа. Україна була і є полем битви між американськими та китайськими компаніями за одне підприємство оборонно-промислового комплексу з особливо цінними технологіями. У січні цього року під час серйозної напруги у відносинах зі США та Ізраїлем Іран збив пасажирський літак МАУ: це була справді жахлива подія. Минулого місяця колишнього посла КНР в Україні Ду Вея знайшли мертвим у Тель-Авіві. Через кілька днів депутат Верховної Ради оприлюднив відредагований запис телефонних розмов між колишнім президентом України Петром Порошенком та кандидатом у президенти США від демократів Джо Байденом, повертаючи Україну в якості боксерської груші у американський політичний дискурс.

Але протягом цих місяців у Львові я побачив іншу реальність – зовсім не знедолену країну, навіть під час цієї коронакризи. З Tvoemisto.tv та Львівською бізнес-школою УКУ ми проводили щотижневі віртуальні зустрічі з керівниками місцевих компаній, митцями та інноваторами. А з музикантами та митцями для підтримки духу ми проводили віртуальні концерти. З волонтерською командою з тридцяти студентів з Українського католицького університету ми створили Lviv Lab – новий медіа-проєкт. І все це під час кризи! Після першого шоку, якого завдав карантин, люди почали розмовляти між собою. Я зрозумів тут, у Львові, де починається економіка: вона починається з Майдану – з місця для розмови. Люди починають розмовляти, далі вони починають співпрацювати, а потім – будувати.

Читайте також: Мій час зупинився тут. Розповідь американця на карантині у Львові

Тут, в Україні, є оптимізм, навіть якщо це втомлений оптимізм. В Америці, навряд чи в когось був час, щоб відсвяткувати велике досягнення Ілона Маска – вперше у космос потрапив пілотований корабель, створений приватною компанією, але тут мої друзі кажуть, що це досягнення зробило багатьох українців щасливими. В Україні є дух молодої демократії. Америка старіє і досі має справу з «демонами дитинства», яких їй досі не вдалося подолати. У Львові за кілька днів до запровадження карантину один запрошений професор з Джорджтаунського університету у Вашингтоні сказав мені, що, попри слабкі політичні інституції, в України є сильне громадянське суспільство, стовпами якого є сім’я, громада, солідарність. Поєднання слабких політичних інституцій та сильних громад означає, мабуть, свободу. Ця країна добре знає небезпеку сильних політичних інституцій.

Велика частина моєї країни, Сполучених Штатів, переживає зараз заворушення, але, можливо, як писав Томас Еліот, і, мабуть, це уже знають в Україні, «здоров’я наше – біль хвороб». Тому США треба розв’язати свої проблеми. Люди під час карантину були розлючені, обурені, розгублені, а тепер, спостерігаючи за сваволею поліції та іншою несправедливістю, вони висловлюють свої емоції. Проте американці, яких процвітання та недовіра привели до втрати відчуття спільності, вже не знають як можна прожити життя разом на Майдані. Можливо, як і китайці, – ми не знаємо, що таке Майдан.

Читайте також: Ухань – китайський Чорнобиль. Чим ще Україна пов’язана з Китаєм

«Поганий час – важкий час, так кажуть люди. Однак час – це Ми. Тож, якими є Ми – таким буде і час». Люди в мережі стверджують, що це сказав святий Августин. Я ще не знайшов підтвердження цього, але ці слова звучать правдиво: так, на макрорівні зовнішні сили впливають на нашу долю. Рішення, які приймають у Києві, Пекіні, Вашингтоні, Ухані, мерії Львова, визначають перешкоди на нашому шляху. Проте, на рівні Майдану, спілкуючись і слухаючи один одного, ми творимо демократію. Посеред геополітичних зсувів, посеред вірусів, куль та реактивних літаків, що з шумом пролітають над нашими головами, ми можемо, ухиляючись і швидко рухаючись, йти далі разом на наших маленьких Майданах. І так ми збудуємо щось нове. Вам може це видатись дивним, але Україна таки може багато чому навчити увесь світ.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!