Україна має шанс вийти з кризи до травня

4411 0
Інакше – Україну можуть чекати серйозні проблеми.
apostrophe.ua

apostrophe.ua

Економісти визначають два терміни, коли очікувати виходу з економічної кризи. Оптимістичний – до травня, коли ще можна встигнути увійти у літній сезон і розбиратись з наслідками кризи до кінця року. І песимістичний – до червня, коли такий шанс втрачено і з наслідки будуть відчуватися ще тривалий час. Про це Tvoemisto.tv розповів завідувач кафедри банківської справи Львівського інституту банківської справи, доктор економічних наук Ростислав Слав’юк.

Китай виграє найбільше

Станом на березень Україна ввійшла з певними фінансовими проблемами, адже в бюджеті утворилася велика діра – відчувався значний брак коштів. До цих проблем ще додався вплив глобальних процесів, пов’язаних з поширенням коронавірусу.

До прикладу, в Італії фактично зупинився туристичний бізнес і все що навколо нього. Це приведе до втрати майже половину бюджету країни. Країна якраз на пік сезону втрачає усіх туристів. Подібна ситуація у більшій чи меншій мірі відчувається у всій Європі.

І, як це не дивно, але саме Китай пройде кризу найпростіше. Якщо до літа Європа і Америка вийдуть виснажені, то Піднебесна вже знову стане на ноги. Там вже подолано пік захворювань і зараз навпаки розпочнеться пожвавлення ринку. Їм пощастило, що у цю кризу вони увійшли взимку, а на літо вже вийдуть з неї. Тобто, можна сказати на цей момент, що у результаті саме вони виграють найбільше.

Долар по 27 гривень

Україна не настільки сильно інтегрована у глобальні економічні процеси, але у нас все ускладнено внутрішнім дефіцитом фінансових ресурсів. До того ж у нас відбувається скорочення прибутків від експорту, яке впливає на зменшення надходжень валюти. Відповідно, це впливає на курс гривні.

За моїми очікуваннями долар може підскочити до 27 гривень, а якщо почнеться паніка, то ще вище. А це боляче вплине на дефіцит державного бюджету. І внаслідок цього почнеться скорочення соціальних виплат: не буде підвищення пенсій, зарплат бюджетникам. Таким чином, в Україні найбільше криза торкнеться простих людей, також шалено втратить малий бізнес.

Щодо галузей, то найбільш вразливими є туризм, малий бізнес, транспорт (авіація, залізниця, автобусні перевезення).

Шанс для України

За моїми прогнозами, криза буде тривати до літа. А далі в України буде шанс виправити ситуацію через зростання попиту на товари, які ми експортуємо. То ж, якщо ми оптимізуємо роботу і зможемо налагодити постачання до цього часу, то маємо шанс досить швидко вийти зі ситуації з економічним спадом. А от фінансова криза може затягнутись і до кінця року, адже у нас великий дефіцит бюджету. І він зараз буде ставати ще більшим, адже зменшуються надходження до бюджету і валютна виручка. І це відіб’ється на благополуччі населення, якому цього року буде значно важче.

Якщо криза закінчиться до літа, то це буде оптимістичний сценарій і до кінця року почнеться пожвавлення і вихід зі спаду. Світ потребуватиме ресурсів, які Україна може забезпечити і це підніме нашу економіку. Але треба приймати швидкі і правильні рішення. Інакше прийдуть китайці і займуть наше місце.

Якщо ж криза триватиме ще й у червні, то тоді буде дуже важко – почнеться скорочення усіх програм, соціальних виплат.

Аграрії мінімально відчують кризу

Щодо сільськгосподарстких виробників, то на них ця ситуація вплине менше. Озимі культури вже засіяні і хоч зима була несприятливою і урожайність може скоротитись на 20%, але це можна спробувати компенсувати весняними культурами.

Також селяни не відчують здорожчання нафтопродуктів, а цілком можливе навіть зниження їхньої вартості. Найбільше втратять малі виробники, а от великі зможуть дуже спокійно це пережити.

Чи може собі дозволити держава підтримку підприємцям

Зараз дефіцит бюджету становить близько 100 млрд грн. Тому держава не дуже може собі дозволити підтримку бізнесу за рахунок пільгового оподаткування. Та й наслідки кризи, які викличуть зменшення надходження податків теж вплинуть на бюджет. Тому не дуже маємо з чого робити такі кроки.

Щодо податків у казну міста, то вони є зовсім незначними і те, що у ЛМР декларують, як підтримку бізнесу – це радше популізм. Також слід відзначити, що зупинка бізнесу приведе до значного скорочення надходжень у бюджет міста. А витрати у період карантину по багатьох статтях лише зростатимуть.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!