Уряд хоче забрати пільги на розмитнення авто з-за кордону. Чи можна знайти компроміс

1596 0
Якщо на період воєнного стану дати часткову пільгу на ПДВ та мито, то і громадянам автівки будуть доступні, і у бюджет будуть надходити кошти.
Фото: GETTY IMAGES

Фото: GETTY IMAGES

Уряд хоче відновити оподаткування товарів, які ввозяться в країну до рівня, який був до початку повномасштабного вторгнення. А саме: забрати всі пільги на ввіз авто з-за кордону, а також скасувати безмитний імпорт товарів. Вчора відповідний законопроєкт №7418 розглядали на комітеті. Як досягти компромісу, пояснює народна депутатка Галина Васильченко. 

Якщо повернення ПДВ на імпортні товари має сенс, бо це захист українського виробника, то я не бачу раціональних підстав, щоб повертати всі податки на ввезення авто.

Читайте також: В Україні пропонують скасувати нульове розмитнення авто

Тому, на мою думку, доцільно знайти компромісне рішення щодо ввезення авто, яке б підходило як державі, так і громадянам. Для цього я подала альтернативний законопроєкт №7418-1, яким пропоную:

  • дати можливість одноразово без оподаткування ввезти транспортні засоби учасникам бойових дій, оскільки захисники під час участі у бойових діях не мають можливості скористатися пільговим імпортом авто. А тому це буде справедливо. Про це просять самі військові. Вони мають мати таке право і зараз, і після перемоги; 
  • застосувати пільгові ставки ПДВ ( 7%) та мита (5%) на період воєнного стану для ввезення транспортних засобів. Це компроміс між державою та її громадянами.

 

Один із аргументів уряду щодо скасування пільг з розмитнення авто – вони вже зіграли свою роль. Хто хотів придбати собі автівку внаслідок втратити під час війни, той і придбав.

Я не згідна. Мій контраргумент: війна триває. Купівельна спроможність впала. Якщо оподаткування різко повернути до довоєнного рівня – то ніхто зараз завозити авто не буде та надходжень в бюджет відповідно теж. То про які наповнення бюджету може йтися?

Крім цього, після впровадження цієї пільги в Україні у країнах ЄС зросли ціни на автомобілі. Із поверненням повного розмитнення авто стануть ще дорожчими, ніж до повномасштабної війни.

Читайте також: З чергами розібрались, або Чому не варто відновлювати мито на авто

Ще один аргумент влади – з моменту запровадження цієї пільги у квітні втрати бюджету становлять близько 16 млрд грн. Така цифра достатньо маніпулятивна, бо якби не було пільги, то не було б і відповідної кількості ввезених в Україну автомобілів за такий короткий період. А так навпаки – громадяни ввозять автівки з-за кордону, тут заправляються, тут їм надають послуги з обслуговування авто тощо. Це вже більше переваг для нашої економіки, бо йде рух послуг та валюти.

Тому моя позиція така: якщо на період воєнного стану дати часткову пільгу на ПДВ та мито, то і громадянам автівки будуть доступні, і у бюджет будуть надходити кошти. На жаль, комітет підтримав урядовий проєкт №7418. Остаточне рішення – за залом наступного тижня.  

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!