Усе, на жаль, тільки починається. Який курс матиме гривня на кінець кризи

74273 0
Якщо гривня не проб’є бар’єр у 30 гривень за долар – ситуація контрольована.
Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

Закриття кордонів руйнує взаємозв’язки, зупинка закладів торгівлі, ресторанів та розважальних центрів відправляє тисячі людей у вимушені відпустки. Навіть ті люди, що продовжать працювати, обмежать споживання непріоритетних товарів чи послуг. Наслідки того, що відбувається і терміни повернення до нормального життя спрогнозувати неможливо – все, на жаль, тільки починається. Про це пише фінансовий експерт Віктор Гальчинський.

В Україні найбільше від коронавірусу постраждала гривня. Від її зміцнення нині не залишилося й сліду – наша валюта перестала бути цікавим інвестиційним інструментом, завдяки якому можна було купити прибуткові облігації внутрішньої державної позики. До того ж  міцна гривня не відображала ситуації в українській економіці, яка залишалася такою ж сировинною, слабо конкурентною та нестабільною.

Читайте також: У Нацбанку обіцяють днями вирішити проблему з нестачею валютної готівки

Тому й не дивно, що за кілька днів її курс знизився до звичних у кризовій ситуації 27-28 і навіть 28,5 гривень за долар, але стабілізувався. Більше того, у п’ятницю на міжбанківському валютному ринку гривня укріпилася на рівні 27,3-27,5 гривні за долар. Це дає привід до оптимізму – ситуація мала б стабілізуватися. Нагадаю, що державний бюджет України на 2020 рік формувався за курсом 29,5 гривні за долар. Тож, якщо гривня не проб’є бар’єр у 30 гривень за долар – ситуація контрольована.

Наслідки зупинки економіки відчуватимуть усі галузі, хоч і по-різному. Найперше від цього вже страждають транспортні підприємства та галузі, орієнтовані на споживання – туристичні компанії, готельно-ресторанна сфера, індустрія розваг.

На черзі непродовольча торгівля та виробники товарів тривалого користування (телевізори, холодильники, меблі, транспортні засоби та інше) – саме на це зменшується попит у час будь-яких криз.

Натомість пандемія коронавірусу вже дала імпульс для розвитку галузей, що сприяють віддаленій роботі та спілкуванню – операторам телекомунікацій, виробникам програм для віддаленої роботи та комунікації, поштовим, кур’єрським службам та Інтернет-торгівлі, які допомагають зменшити збитки громадському харчуванню та продавцям непродовольчих товарів, які не можуть працювати у зачинених офлайн-магазинах.

Збільшиться попит на фахівців з кібербезпеки – адже з огляду на перехід у віддалені комунікації в «онлайн» захоче піти і злочинність.

Читайте такожНа Львівщині нарахували 39 мільйонерів

В «плюсі» будуть виробники та продавці продуктів харчування та товарів на кожен день, які завжди будуть потрібні. Дуже б хотілося сказати, що завдяки сплеску попиту на безконтактні та онлайн-розрахунки добре зароблять платіжні системи, банки та фінансові установи – але цього не станеться, бо кредитні установи будуть змушені переглядати умови клієнтам, що не зможуть виплачувати кредити. Відповідні програми вже готуються.

Що ж робити в умовах кризи звичайним українцям? Насамперед – не панікувати. Не потрібно бігти у банк чи обмінний пункт, щоб придбати за підвищеним курсом валюту, яку зараз не можуть доставити через закриття кордонів. Гривня ще згодиться вам для купівлі потрібних для життя товарів – не витрачайте її одразу.

Також не варто бігти у банк, аби забрати депозит – після оздоровлення банківської системи усі банки України в стані виконувати всі зобов’язання та проводять усі платежі.

Пандемія коронавірусу – не тільки українська, а й світова проблема. Залишаймося вдома, користуймося безконтактними платежами та онлайн-доставками, дотримуймося правил гігієни та пам’ятаймо, що пандемія пройде, але світ після неї буде вже іншим. Дуже цікаво, яким...     

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!