У Лондоні ви не почуєте запитання про чоловічі та жіночі професії в ІТ

2881 1
У Британії є ІТ-компанії, де співвідношення жінок і чоловіків у колективах близьке до 50х50.
Фото: Goran Ivos

Фото: Goran Ivos

Про «чоловіків-айтішників» у суспільстві прийнято говорити частіше. Натомість чимало жінок також досягають успіху в ІТ, утім він залишається менш видимим. Львів'янка Олена Совин закінчила хімічний факультет ЛНУ імені Івана Франка, працювала програмісткою в Києві і вже декілька років живе в Лондоні, де працює старшою інженеркою програмного забезпечення в Webflow. Вона каже, що жіночих і чоловічих професій у ІТ, насправді, не існує.

Робота в галузі ІТ в Україні та у Великій Британії загалом трохи різниться. Приміром, у Британії кращий work-life баланс. Пам’ятаю, як на своїй першій роботі у другий день прийшла о 9 ранку в офіс і була єдиною там людиною аж до 9:45. У Лондоні багато людей, в яких вільний графік: приїжджають пізніше в офіс, щоб оминути години-пік у громадському транспорті. По п’ятницях не рідкість, що закінчують працювати раніше, аби разом мати змогу разом піти в паб, виконати інші, неробочі плани. У компаніях часто є навчальний річний бюджет, який працівник може використати, аби відвідати, наприклад, конференції.

До речі, зарплати програмістів у різних країнах світу не дуже відмінні від зарплат в Україні. Хоча цифри у деяких із вакансій можуть вражати, однак не треба забувати, що в Великобританії податки куди більші, ніж в Україні, а компенсації контракторів (люди, які мають контракт із компанією на виконання певних завдань і отримують за це зазначену в контракті грошову компенсацію), зарплати яких виглядають найбільші на папері, не включають жодних інших видів компенсації, окрім грошової. До того ж вони платять більше податків, ніж постійні співробітники. Якщо жінка-контрактор піде в декрет, то отримуватиме тільки мінімальну державну допомогу впродовж декрету, коли ж працівниця піде в декрет, вона отримуватиме 90% від своєї середньої зарплати у перші шість тижнів декрету.

Щодо робочих процесів, то одразу пригадую свій перший день на першій роботі в Лондоні: до мого столу підійшов CTO (Chief technology officer – один із керівників) компанії познайомитись, і на закінчення сказав «Enjoy!» («Насолоджуйся!»). Думаю, в цьому одному слові, мабуть, можна помітити основну відмінність у роботі.

Зі мною зараз в одній компанії працює ще 11 жінок-програмісток, чоловіків більше. Однак не можу сказати, що професія не популярна серед жінок. У Британії є компанії, де співвідношення досить близьке до 50х50. Дуже багато залежить від того, яку стратегію компанія обирає для найму. До речі, на співбесідах неможливо почути особисті запитання, на кшталт «Чи є у вас діти?», «Чи ви одружені?», «Скільки вам років?» тощо, оскільки на основі них роботодавець може дискримінувати потенційного працівника, а таке заборонено законом.

Приміром, мені не так важливо, з людиною якої статі працювати. Корисніше знати, як людині зручно працювати та за яких умов вона працює найбільш ефективно. У мене є колеги, яким простіше обговорити питання впродовж 2-3 хвилин під час особистого спілкування, а є такі, яким куди простіше зробити це письмово. Хтось обдумує проблему перш, ніж її вирішити, а хтось, навпаки, пробує вирішити зразу без попереднього плану. Якщо команда не дуже диверсифікована, то певні особливості можна помилково приписати до гендеру, хоча насправді вони просто притаманні людині.

Я неодноразово спостерігала, як різні учасники мультигендерних команд можуть поводитись упереджено щодо інших людей. Важливим тут є розуміння, що досить великий відсоток поводиться так не навмисно, базуючи свою поведінку на попередньому соціокультурному досвіді. При бажанні все це можна виправити чи самоосвітою, чи ефективним спілкуванням між учасниками команди. Треба розуміти, що це не відповідальність людини, до якої виникають такі упередження. Культура компанії в цілому має працювати на те, щоб таких упереджень не було.

Загалом неважливо, яка в тебе стать, головне вірити в себе, бути впертою в своїх цілях, ризикувати та мати поруч людей, які підтримують хоч би що, і звісно працювати, працювати і ще раз працювати в обраному напрямку.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
20 Серпня, 2019 14:55
666 ... от хто і що отримав корисного із отакої "публікації" ? ... я -- прочитав ... і що ? ... знову попав в оте -- " .. кто писал не знаю , а я дурак читаю.." ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!