Ваш лічильник пошкоджено? Не поспішайте здаватися

32962 3
Важливо знати, чи не протермінували газовики термін повірки приладу обліку газу.
Фото: vl.104.ua

Фото: vl.104.ua

Якщо представники газових служб висувають споживачам претензії щодо втручання в роботу лічильника і погрожують величезним грошовим покаранням, не варто впадати у відчай. Бо у випадку, коли повірку лічильника не провели вчасно, є шанси знизити суму «штрафу» або ж і не платити його зовсім, пише адвокат Леся Мельник.

Газовики стверджують, що закладені в діючому тарифі кошти не дають можливість здійснювати повірку всіх лічильників у повному обсязі, однак замовчують про сотні тисяч гривень, які вдається стягнути зі споживачів у випадку виявлення втручання в роботу пристроїв обліку газу, хоч і не завжди законно.

Лише на одному недобросовісному споживачеві ПАТ «Львівгаз» може заробити понад 200 тис. грн. Інколи такий споживач насправді навіть ні в чому не винен, однак довести свою правоту для нього непосильний тягар – чи то через відсутність доказів, чи через необхідність значних витрат ресурсів і часу на всі кола судової системи.

Згідно з опублікованою газовиками інформацією, у поточному році із 205 тис. побутових лічильників газу Львівщини спеціалістам «Львівгазу» вдається повірити лише 72 тис. Тобто більше половини пристроїв залишаються в роботі, попри пропуск встановлених строків періодичної повірки.

Що це означає? Затверджений у 2015 році Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Кодекс газорозподільних систем, чітко закріплює обов‘язок газовиків здійснювати періодичну повірку лічильників (див. главу 8 розділу Х). Це кореспондує і з Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Тобто раз у п’ять чи вісім років, залежно від типу вашого лічильника газу, спеціалісти ПАТ «Львівгаз» зобов‘язані прийти до вас додому, за власний кошт демонтувати пристрій обліку, провести його експертизу та, у разі необхідності, ремонт.

«Львівгаз» хвалиться, що за перші шість місяців цього року їм вдалося повірити 11 609 лічильників газу. 25% із них виявились непридатними до роботи, а у 271 споживача було виявлено втручання у роботу пристроїв обліку.

Більшість із цих 271 щасливчика, які наважились десь-колись запхати куди не треба свої пальці чи просто через нещасливий збіг обставин опинились у рядах порушників, і поповнять рано чи пізно казну «Львівгазу» за рахунок так званих штрафів та оплати всього комплексу послуг із повірки лічильника газу.

Читайте також: Повірка та ремонт лічильників: українців чекають кардинальні зміни у 2016 році

Отже, вітаю, ви з точки зору газовиків – недобросовісний споживач. Однак не все так трагічно, як може видатися на перший погляд, бо є цілком законний спосіб суттєво зменшити суми штрафів чи уникнути їх.

Після того, як ваш лічильник газу демонтували і передали на експертизу, велика ймовірність, що там власник приладу обліку й почує магічні слова: «Виявлено втручання у пристрій обліку газу». А потім отримає поштою запрошення на комісію із розгляду акту про порушення.

І ось ви з тремтячими руками приїжджаєте/приходите на вулицю Золоту, 42, де на підставі надскладних для пересічної людини розрахунків, озвучують суму «штрафу» у десятки (якщо не сотню) тисяч гривень – результат перерахунку спожитого вами газу згідно з природними нормами споживання, який, залежно від обставин, може бути здійснений максимум за два роки до зафіксованого порушення.

Перед вами постає вибір – заплатити (а перед тим, якщо пощастить, трішки сторгуватись), або оскаржити рішення комісії в суді. Судовий збір платити у такому випадку не треба, але процес, який може затягнутись на роки, не гарантує успіху.

Однак до засідання комісії можна належно підготуватися. Для цього треба скерувати  інформаційний запит на адресу ПАТ «Львівгаз», щоби отримати дані про дату останньої повірки вашого лічильника. І якщо строк періодичної повірки газовики пропустили (про що вони самі прямо можуть вказати у відповіді на запит), – ви отримуєте суттєвий козир.

Адже згідно з п. 11 глави 3 розділу XI Кодексу газорозподільних систем у разі виявлення у побутового споживача пошкодження лічильника газу та/або пломб на ньому та/або несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ/лічильника газу «розрахунки, передбачені цією главою, за актом про порушення не здійснюються за період після дати прострочення періодичної повірки лічильника у випадку недотримання з вини Оператора ГРМ строків періодичної повірки лічильника газу».

Простішими словами: якщо лічильник вчасно не перевірили працівники «Львівгазу», то «штраф» сплачувати не потрібно, крім частини, яка може бути нарахована за період до протермінування перевірки. Та як свідчить практика, таке протермінування тягнеться більше, ніж два роки.

На засіданні комісії посилаєтесь на процитоване вище положення, і якщо у вашій справі немає інших заковик, «штрафні санкції» не нараховують.

Якщо ж виникають інші труднощі, залишається покладатися на справедливий розгляд в суді або ж платити штраф.

Хочу підкреслити, що не захищаю споживачів-порушників, як би це могло видатися і не агітую відчувати себе безпечно, якщо ви раптом вирішили перейти на «темну сторону». Важливо знати свої права, але й не забувати про обов’язки, щоби потім не сплачувати надмірні «штрафи».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
26 Січня, 2020 20:42
Ніна Як можна щось довести,якщо в кодексі газовики зняли з себе цю відповідальність про просрочення повірки лічильників.Якщо навіть не встановлено вина споживача,всеодно доведеться сплачувати штраф,це несправедливо.
14 Травня, 2019 22:12
Андрей не актуально, пункт 11 главы 3 раздела 11 этого Кодекса исключили в конце 2018
18 Липня, 2018 09:53
запорожье в запорожье такое практикуетца уже второй год
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!