Чи викликати сімейного лікаря додому та що робити, якщо ви захворіли

6826 0
Самоізолюйтеся, піклуйтеся про старших людей і дітей. Головне: при легкій нежиті не слід одразу бігти до лікувального закладу.
Фото: Інтерфакс

Фото: Інтерфакс

Вулиці Львова порожніють через коронавірус. Працюють тільки лікарні, продуктові магазини та організації, які забезпечують життєдіяльність міста. Інформації про кількість хворих та підозр нагадують зведення, як з зони бойових дій. Як перемогти у цій війні? До боротьби з епідемією COVID-19 у Львові долучилися і підприємці. Для цього створили громадський штаб «Діємо разом». Допомогу шпиталям у штабі координує сімейний лікар Ігор Заставний. Тож про те, чи готові львівські лікарні до епідемії, чи гуляти з  дітьми під час карантину та, чи варто зараз викликкати сімейного лікаря до дому*.

Про реальну ситуацію у Львові і що чекає попереду

Карантин – правильний захід. Це дуже на часі не лише у Львові, а й у всій Україні. Львів’яни добре самоорганізовуються. Однак деякі мешканці міста та області не дотримуються карантину. Зараз надважливо залишатися вдома, не відвідувати місць, де збираються навіть кілька людей. Містяни досі ходять вулицями, групками гуляють, щось обговорюють. Так робити не можна. У будь-який момент все може стати дуже серйозно. 

Поки стабільно, лікарні готові. Якщо ситуація набуде більших масштабів, то карантин продовжать. Панікувати не потрібно. Якщо ми будемо віртуально разом, а реально кожен у своїй домівці – все буде окей. 

Наскільки готова медична система до епідемії COVID-19

Основне завдання зараз – зберегти життя і здоров’я медичних працівників. Втрати серед них можуть дорого обійтися. Це вже зрозуміли усі країни світу. 

Лікарні мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту. Ми намагаємося це вирішувати централізовано. У Львові опорними закладами, які прийматимуть хворих на коронавірус, є обласна інфекційна, 8-ма лікарня, військовий госпіталь у Винниках, а також 1-ша, 4-та і 5-та лікарні. Інфекційна, восьма і Винниківський госпіталь є лікарнями першої лінії й передусім потребуватимуть допомоги.

Читайте також: Голова МОЗу наполягає на введенні надзвичайного стану

У нас є висококваліфіковані лікарі та медсестри. Медичні працівники зараз у бойовому дусі. Якщо забезпечимо їх усіма засобами індивідуального захисту і протидії, вони зможуть нам допомогти. Кількість лікарів в Україні не є значно нижчою, ніж у Європі, а от медсестер і медбратів бракує. Однак, думаю, це не стане перешкодою, щоби подолати коронавірус. (Додамо, що у Львові вже кілька підприємств оголосили, що перепрофільовуються на час карантину. Зокрема, на фабриці одягу «Жива» шитимуть захисний одяг для медичних працівників). 

Що робити, якщо ви захворіли 

Зателефонуйте до сімейного лікаря, самоізолюйтеся, не контактуйте ні з ким вдома, носіть маски і користуйтеся антисептиком. Ви маєте перебувати в окремій кімнаті і щогодини її провітрювати щонайменше 10 хвилин. У вас має бути окремий рушник і посуд. 

Чому не варто викликати сімейного лікаря додому

Якщо сімейний лікар виходить навіть у засобах індивідуального захисту до потенційно зараженої людини з легким перебігом, то стає потенційним переносником інфекції. Тоді у нього чи неї є два варіанти: позбавити задекларованих 1800 людей первинної допомоги або ж наражати їх усіх на небезпеку. Коли ви просите сімейного лікаря прийти до вас додому, то пам’ятайте, що крім вас є ще близько 1800 людей. Телефоном сімейний лікар надасть усі рекомендації, а за потреби людину, забере спеціалізована швидка і доставить до інфекційної лікарні. 

Читайте також: Глава УГКЦ готовий надати церкви під шпиталі, щоб рятувати людські життя від коронавірусу

Винятки становлять вагітні, навіть якщо захворіють із легким перебігом. Однак масово викликати додому сімейних лікарів не варто. Із легким перебігом достатньо сидіти вдома, самоізолюватися від рідних і просто перехворіти. 

Як поводитися із групою ризику – батьками, дідусями і бабусями

Молоді люди без хронічних хвороб мають низький ризик отримати ускладнення від коронавірусної інфекції. Якщо вам понад 60 років, то небезпека зростає в рази. Наголошуйте старшим людям, своїм батькам, дідусям і бабусям, щоб залишалися вдома, у жодному разі не виходили на вулицю, аби не захворіти і не заразити рідних. Якщо об’єднаємося і доноситимемо одне до одного інформацію, то уникнемо такого сценарію, як в Італії. 

Якщо медична допомога потрібна з іншої причини

Лікарня швидкої допомоги Львова не є опорною у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Тут люди можуть отримати невідкладну допомогу. Це стосується усіх екстрених випадків: інсульт, інфаркт, переломи тощо. 

З інших приводів, насамперед, потрібно дистанційно звертатися до сімейного лікаря. У залежності від причини, лікар або приймає вас у засобах індивідуального захисту, або ж спостерігає за вашим станом віддалено, а приймає у випадку погіршення. З цього не потрібно робити проблеми. Однак не слід одразу приходити до лікувального закладу. Так ви будете захищені найкраще. 

Що робити з плановою вакцинацією дітей

Медогляди, якщо немає потреби у термінових зверненнях, можна перенести. Щодо щеплень, то Всесвітня організація охорони здоров’я і МОЗ України не рекомендують скасовувати планової вакцинації. Якщо ви їдете до педіатра не громадським транспортом, а власним авто, то лікар без проблем вакцинує вас у засобах індивідуального захисту. 

Як гуляти з дітьми під час епідемії

Проводити час на дитячих майданчиках у цей період не можна. Ви не зможете ізолювати дітей одне від одного. Прогулянки варто максимально обмежити. Натомість частіше провітрюйте помешкання. 

Читайте також: Папа Римський закликав усіх християн світу одночасно прочитати «Отче наш»

Можна придумати чимало цікавих занять вдома. Є шашки і шахи, головоломки і настільні ігри, книжки – зараз для цього найкраща нагода. До того ж багато шкіл зараз переходять на онлайн-навчання. 

Підвези медичного працівника: про що треба подбати заради безпеки 

Це дуже добра ініціатива. Однак усвідомлюйте ризики. Якщо берете на себе таку відповідальність, то і водій, і пасажир мусять бути в респіраторі з рівнем, не нижчим ніж FPP2. В авто потрібен антисептик, щоби обробляти усі поверхні, яких торкався медичний працівник. 

Утім довезення медичних працівників з опорних лікарень у цей період має бути організовано через органи місцевого самоврядування.

Про інформаційну гігієну і психічне здоров’я

Не поширюйте фейків і читайте офіційні джерела інформації. Це Всесвітня організація охорони здоров’я, МОЗ України, Центр громадського здоров’я України та обласні центри громадського здоров’я. Національна служба здоров’я нещодавно у фейсбуці запустила сторінку НСЗУ для пацієнта

Коли ви кілька тижнів проводите у чотирьох стінах, у вас можуть виникнути проблеми із психологічним станом. Кілька порад як цього уникнути: 

  • Не дивіться телевізор, особливо новин про коронавірусну інфекцію по телевізору. Інформацію з соцмереж також фільтруйте. 
  • Майте навколо себе, вдома чи дистанційно, людей, з якими можемо поговорити про свої почуття відверто. 
  • Не вживайте алкоголю, бо це приносить фіктивне відчуття благополуччя. Коли за кілька годин це відчуття минає, ви завантажуєтеся у проблеми ще більше.
  • Намагайтеся стабілізувати свій день. Робіть зарядку. Дбайте про саморозвиток Якщо подобається вишивати – вишивайте, читати – читайте, але не проводьте увесь день на дивані, перемикаючи канали. Краще подивіться легкий фільм чи комедію. 
  • Використовуйте нагоду поспілкуватися з рідними, можливо, після карантину так багато часу на спілкування не буде. Роботи у всіх побільшає. 

І пам’ятайте: опірність організму людини, яка є у зниженому психологічному тонусі, суттєво погіршується! Будьте здорові і залишайтеся вдома. 

*– Публікація зреферована з розмови у прямому ефірі зі співзасновником ініціативи «Діємо разом», народним депутатом Ярославом Рущишиним.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!