Південь Львова. Про розвиток Боднарівки, де колись був кінотеатр у літаку

15092 0
Мікрорайон вулиць Трускавецької – Івана Пулюя, що на межі Львова та Сокільників, сьогодні доволі добре обжитий. За останні кілька років там погодили будівництва сучасних житлових комплексів, паркінгу, міського архіву, офісів і навіть льодової арени. Екскурсовод Петро Радковець розповідає історію цих вулиць.
Фото Львова, умовне / Твоє місто

Фото Львова, умовне / Твоє місто

Часто у своїх розповідях я згадую вулиці, де є пам’ятки архітектури та будівлі з великою історією. А сьогодні хочу розповісти про вулиці, котрі не мають аж такої багатої історії, хоча теж заслуговують на увагу дослідників. Йдеться про вулиці Івана Пулюя і Трускавецьку. Візуально багато хто сприймає їх як одну. 

Упевнений, що є люди, які все життя прожили у Львові, але ніколи не були на цій околиці, хоча згадані вулиці були прокладені наприкінці 1970-их років як складова частина житлового масиву «Південний». У радянський час була програма розвитку міста, і згідно з генеральним планом були визначені території, призначені для новобудов.

Читайте також: Як можуть змінитися вулиці Трускавецька та Пулюя і чи поїде туди транспорт

Коли місто звернуло увагу на межу Львова та села Сокільники, то епоха хрущовок уже відходила в минуле, вже розробляли комплексні плани забудови і для мікрорайонів добирали назви. Звичайно, ці назви рідко були історичними, в кращому випадку могли відображати географічне положення, як-от у цьому випадку – місцевість на півдні нашого міста. Хоча її давня назва – Боднарівка. І щоб зорієнтуватись у її межах, варто сказати, що центр Боднарівки був приблизно там, де перехрестя вулиць Стрийська – Наукова і парк «Боднарівка», закладений у 1960-их роках як Парк 50-річчя Жовтня.

Фото з парку «Боднарівка»

У 1965 році тут з’явилася могила-пам’ятник співробітнику НКВС-КДБ, який був знищений у 1950-их роках у боях з частинами УПА. В роки незалежності України його демонтували. Також у радянський період в парку працював кінотеатр «Літак», влаштований усередині корпуса списаного пасажирського Ан-10.  

Кінотеатр «Літак» у Львові в парку «Боднарівка», фото 1977 року / Олег Лисюк

Сама назва «Боднарівка» свідчить про те, що тут було багато майстрів, котрі робили діжки, бочки, барила для зберігання продуктів харчування.

Часто частини вулиць І. Пулюя та Трускавецької плутають, бо вулиця І. Пулюя починається від Наукової та повертає в бік Княгині Ольги, а Трускавецька починається від Кульпарківської, прямує до Сокільників і закінчується вулицею Стрийська. Адресація в цьому районі суттєво відрізняється від звичної у середмісті, тому інколи, щоб знайти потрібну будівлю, треба провести невелике «дослідження».

Перша назва вулиці І. Пулюя – Григорія Орджонікідзе (Серго Орджонікідзе) – походить з 1977 року. Він був народним комісаром важкої промисловості СРСР, але в 1937 році раптово помер за загадкових обставин. Сучасна назва вулиці – Івана Пулюя – з’явилася в 1991 році. Він був українським фізиком та електротехніком, винахідником, організатором науки, публіцистом, перекладачем Біблії українською мовою, громадським діячем. Встановив фундаментальні властивості й природу катодних променів, один із першовідкривачів Х-променів задовго до В. Рентгена. Професор і ректор Німецької вищої технічної школи в Празі, державний радник з електротехніки Королівства Богемія і Маркграфства Моравія. Дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, почесний член Віденського електротехнічного товариства.

Портрет Івана Пулюя

Треба сказати, що про Вільгельма Рентгена знає кожен, хто стикався з медичним обстеженням (промені названі рентгенівськими). Та лише допитливіші зазначають, що ці промені спочатку називалися ІКС. Так їх назвав Іван Пулюй.

Вулиця забудована переважно багатоповерхівками. Але під №4а – храм Святих апостолів Петра і Павла (ПЦУ).

Церква Петра і Павла на Пулюя

Будівля №7 – Львівська державна дитяча школа мистецтв №10, відкрита рішенням виконкому ЛМР у 1992 році. Нині тут працюють фортепіанний, струнний, народний, духовий, вокально-хоровий, художньо-театральний, теоретичний відділи та відділ музичного інструменту, навчаються в школі 347 учнів, навчально-виховний процес здійснюють 40 викладачів.

Читайте також: Житло на ЛАЗІ. Як змінюється вулиця Стрийська і що тут ще збудують

Львівська державна дитяча школа мистецтв №10

Триповерхова будівля №16 – ліцей імені Івана Пулюя Львівської міської ради. До 2017 року – Львівська СЗОШ №83, яку відкрили 1 вересня 1979 року. В серпні 2018-го на фасаді з’явився мурал на честь фізика-винахідника І. Пулюя.

Ліцей імені Івана Пулюя Львівської міської ради / Фото: УП

Будівля №20 – Технологічний коледж НЛТУ України. Навчальний заклад, заснований 1931 року в Полтаві як технікум механічної обробки деревини. В часи Другої світової війни він тимчасово припинив діяльність. У 1947 році навчання в технікумі відновили і перевели його до Львова спеціальною постановою уряду, надавши нову назву: Львівський технікум механічної обробки деревини. 2005 року він був перейменований на Технологічний коледж державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України».

Технологічний коледж НЛТУ України на вул. Пулюя

Будівля №36 – Львівський професійний коледж готельно-туристичного і ресторанного сервісу, заснований 11 листопада 1954 року.

Львівський професійний коледж готельно-туристичного і ресторанного сервісу / Фото: Твоє місто

Будівля №38 – гостел «Перлина» Львівського професійного коледжу готельно-туристичного і ресторанного сервісу.

Також на вулиці І. Пулюя є низка навчальних закладів та установ. Думаю, вони отримували адреси в міру зведення, а не згідно з географічним положенням, тому знайти їх можна не відразу.

Вулиця Трускавецька прокладена в 1970-их роках. У 1973-ому отримала назву – вулиця Веселова на честь співробітника НКВС-КДБ. Я вже згадував, що пам’ятник йому до 1990-их років стояв у парку «Боднарівка». Сучасна назва вулиці походить із 1993 року: вона названа на честь міста Трускавець на Львівщині та складається переважно з будівель промислово-офісного призначення.

Читайте також: Львівський ювелірний піде з молотка. Репортаж із заводу, що працює 80 років

Хоча за останнє десятиліття тут почалося активне будівництво. З’явилися житлові квартали та нові офісні будівлі. Взагалі за останні 10-15 років, на основі моїх спостережень, у Львові звели набагато більше будівель, ніж за весь радянський період. На вулиці Трускавецькій є велика кількість гаражів. І думаю, що в перспективі земля під ними стане ласим шматком для забудовників.

Якщо ж потрапити на цю вулицю ближче до Стрийської, приблизно на перетині з вулицею Академіка Підстригача, то взагалі може виникнути враження, що ви не в місті, а в селі. Лише звуки міста, що долинають, можуть вказувати на хибність такої думки. 

Фото: Твоє місто

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!