Ви не можете зрозуміти Євромайдан, якщо ніколи не були закохані

2264 0
16 січня 2014 року почалася гаряча фаза силового протистояння під час Революції Гідності. Уже 22 січня снайпери та бійці спецпідрозділу «Беркут», виконуючи злочинні накази влади, почали вбивати протестувальників.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У неділю, 20 лютого, в Україні вже увосьме відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. Історик Ярослав Грицак пригадує події Майдану і як вони вплинули на Україну.

Не скажу, що я не гідний говорити про Майдан. Його назвали Революцією Гідності і це дуже точне означення, бо він дав мені, як і мільйонам українців, сильне почуття гідності. Ми добре знаємо свої слабкості та недоліки. Але Майдан дав нам відчути, що в нас є набагато більше добрих і сильних рис, аніж слабких і поганих, а тому немає таких речей чи завдань, яких би ми не були гідні.

Як історик, я свідомий, що не зможу Вам розказати про Майдан задовільно. Бо що і як би ми не говорили про Майдан, слова не можуть повністю передати, що на ньому сталося. Про Майдан неможливо задовільно розповісти – його треба було пережити.

Сьогодні, коли ми дивимось на фото з цих днів, ми бачимо страшні пережиття. Але ці фото не передають іншого – чому люди були готові йти на такі жертви? Так, страху було багато, і це було почуття, яке відчував час від часу кожна і кожен від нас. Але це почуття не було головним.

Головним було почуття, яке допомагало цей страх долати. Це було почуття солідарності і любові до таких самих, як ти. Любов бралася із почуття страху, тому що люди знали, що кожного ранку, коли прокидаєшся, ти ніколи не знаєш, що з тобою станеться до наступного ранку. Особливо небезпечно було вночі, бо влада вибирала ніч для нападу і розгону Майдану. Було відчуття, що ти можеш не тільки втратити себе, а й цілу країну. Але з цього страху родилася відвага і відчуття любові до близьких і того, хто стоїть біля тебе, до країни, в якій живеш. 

Читайте також: «Росія - ворог, який точно програє». Юрій Підлісний про загрозу і наступ на Україну

Євромайдан був територією великої любові. Тому ви не можете зрозуміти Євромайдан, якщо ви ніколи не були закохані. Якщо ж були, то згадайте це почуття, помножте його на декілька разів, і тоді можете зрозуміти, чим був Майдан.

Євромайдан мав метафізичний вимір. Це одна з причин, чому жоден історик не може задовільно описати Євромайдан. Найкращий текст про Майдан написав богослов Кирило Говорун. Для нього Євромайдан був зразком, чим була чи мали би бути справжня християнська церква.

Я не хочу, щоб Ви прожили ще один Майдан з тими відчуттями і страхом. Але якби в нас сталося щось подібне, не маю сумніву, що більшість із вас були б там, тому що рішення йти на Майдан було дуже спонтанне. Ніхто не казав нам, що туди треба йти. Ми просто не могли не піти. І ніколи про це не пошкодуємо. Так, на Майдані коїлися страшні і трагічні речі, особливо в останні дні. Але водночас Майдан був одною найбільш красивих і великих подій, які коли-небудь з нами сталися.

Майдан усіх робив красивими. Це те краса, яку ми не бачили і не помічали на щодень, у вирі щоденних дрібних справ та клопотів. Багато з нас у ті дні відкрили для себе, в якій красивій країні ми живемо. 

Зараз, як і тоді, ми знову живемо у часи великої загрози. І зараз, як і тоді, бачимо знову, як достойно і гідно поводять себе люди. З якою мужністю вони сприймають небезпеку, як росте між ними солідарність, як нас охоплює любов до того, що ми можемо втратити, але що у нас ніколи уже не відбереш.

Цю красу, цю солідарність, цю любов не знищити. У цих речах – суть нашої країни.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!