Чи вітати старше покоління 9 травня, або Кілька слів про державну політику пам'яті

4005 0
Не варто намагатися переформатувати уявлення старшого покоління про період Другої світової війни, але варто подбати, щоб ці уявлення не відтворювало молодше покоління.
Фото: 24tv.ua

Фото: 24tv.ua

Історик, колишній очільник Інституту Національної пам'яті Володимир В'ятрович про те, що сьогодні для українців означають дати 8 і 9 травня і про позицію держави у цьому питанні.

Не варто намагатися переформатувати уявлення старшого покоління про період Другої світової війни. Особливо не варто зачіпати у дискусіях її учасників, деякі з яких ще живі сьогодні. Чи варто вітати ветеранів зі святом? Держава має подбати про їхній захист, а ми маємо памятати про усіх – і живих, і загиблих.

Читайте також: Львів'ян закликають ділитись родинними історіями про Другу світову війну

Водночас треба приділяти увагу тому, аби совєтські уявлення, що домінують в старшого покоління, не відтворювалися у молодшому. Для цього потрібна серйозна освітня та інформаційна робота з боку держави, аби пояснити, чим же насправді була Друга світова війна для українців. А це була війна, де українці, позбавлені держави, вимушено воювали один проти одного.

Потрібно, щоб на державному рівні максимально активно запроваджувалися не совєтські, а українські традиції вшанування пам’яті про загиблих у війні. І для цього ми маємо 8 травня – День пам’яті і примирення. До такого нового формату, нової символіки, нової дискусії мають долучатися нові покоління українців.

Хочеться вірити, що в перспективі вихідний день і всі головні державні заходи, пов’язані із вшануванням пам’яті жертв Другої світової війни, все ж будуть перенесені на 8 травня. Адже 9 травня – не день перемоги, бо наша перемога ще попереду. 9 травня може залишатися святковим днем, особливо для учасників тієї війни, але державні заходи мають відбуватись 8 травня.

Читайте також: Як зробити мак пам'яті до Дня примирення власноруч: відео

Завдяки зусиллям російської пропаганди, в Україні все ще утримуються совєтські стереотипи. Два покоління українців активно виховувалися в атмосфері міфів про Велику вітчизняну війну і про велику перемогу. За інерцією, ці стереотипні уявлення ще зберігались в Незалежній Україні і знову підхопились російською пропагандою. Системна державна робота, аби позбавитися від цього, в Україні почалась лише з 2014 року.

Я бачив торішнє дослідження Фонду «Демократичні ініціативи», де йдеться, що приблизно 40% українців ще вважають, що 9 травня це – свято. Та якщо порівняти ці цифри із тими, що були за часів Януковича, то вони удвічі нижчі – тоді таких людей було 80% опитаних. Тож динаміка змін є хорошою.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!