Виліт затримується. 5 основних правил для пасажира, рейс якого відклали або скасували

10354 0
Бережіть квиток та угоду з туроператором і домагайтеся дотримання своїх прав.

Упродовж останнього місяця у львівські новини ледь не щодня потрапляє інформація про те, що якісь авіарейси затримують чи скасовують. Про що слід знати пасажирам, чий рейс відклали чи відмінили, розповідає адвокат Леся Мельник.

Нещодавно натрапила на інтерв‘ю з Міністром інфраструктури України Володимиром Омеляном. Виявляється, затримки і скасування авіарейсів, про які мало не щодня з‘являються новини у мережі, – невеликий відсоток усіх рейсів українських авіакомпаній.

Згідно зі статистикою Міністерства інфраструктури України, станом на червень 2018 року 93% вильотів із України здійснювали вчасно. Ситуація зі зворотними рейсами перебуває приблизно на такому ж рівні.

Але що робити, якщо ж ви все-таки потрапили у цих 7% пасажирів, яким не пощастило? Про що потрібно пам‘ятати, якщо ваш авіарейс затримали або, ще гірше, скасували?

Спробуймо розібратись та виділити основні правила для пасажирів, які зазнали неприємностей через невчасні вильоти літаків.

Правило №1. Бережіть квиток як зіницю ока.

Придбаний вами квиток є документом, який засвідчує умови договору на ваше перевезення авіаційним транспортом. Іншими словами, купуючи квиток на літак, ви укладаєте із відповідним авіаперевізником договір перевезення. Тому без збереженого квитка майже неможливо засвідчити свої права та вимагати від авіакомпанії виконання її обов’язків.

Якщо посередником в організації авіарейсу був туроператор – зберігайте також укладений з ним чи з турагентом договір. А якщо в очікуванні рейсу ви мали видатки на їжу, напої тощо – не викидайте чеки.

Правило №2. Не зволікайте.

Якщо ви стали жертвою наслідків затримки чи скасування авіарейсу, негайно звертайтесь за захистом своїх інтересів до авіаперевізника – спочатку усно, а тоді письмово. Якщо затримка чи скасування авіарейсу застали вас вже в аеропорту, варто звернутися до відповідальної за прийом претензій і скарг особи.

Якщо ж ваш рейс організували з допомогою туристичного оператора, то саме він перший зобов‘язаний проінформувати вас про всі труднощі і ваші наступні дії у випадку затримки чи скасування перельоту.

Строк розгляду авіаперевізником вашої претензії не може перевищувати трьох місяців, а якщо в організації перельоту брали участь два і більше перевізники – шести місяців.

Аби убезпечити себе від різного роду формальностей, через які ваші скарги можуть бути проігноровані, важливо ознайомитись із правилами вашого авіаперевізника, якими встановлюється порядок розгляду претензій.

Правило №3. Знайте свої права.

Під час реєстрації перевізник повинен забезпечити вас розбірливою та чітко видимою інформацією такого змісту: «Якщо вам відмовлено в перевезенні або ваш рейс скасовано чи затримано не менше, ніж на дві години, запитайте біля стійки реєстрації або пункту виходу на посадку письмове повідомлення, в якому зазначено ваші права, зокрема стосовно отримання компенсації та допомоги».

У такому письмовому повідомленні мають бути правила надання компенсації та допомоги, а також контактна інформація для направлення запитів щодо порушення прав на компенсацію або допомогу.

Докладніше про права на компенсацію та допомогу:

Про затримку або скасування рейсу вас повинні поінформувати не пізніше, ніж за три години до початку реєстрації.

Повітряний кодекс України та Правила повітряних перевезень пасажирів і багажу встановлюють чіткі правила і норми компенсацій пасажирам у разі скасування чи затримки рейсів. Причому розроблені вони відповідно до міжнародних актів – Конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 р., Конвенції про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень, Регламенту (ЄС) N 261/2004 Європейського парламенту та Ради.

У випадку скасування авіарейсу перше, про що потрібно пам‘ятати: на компенсацію розраховувати не варто, якщо про скасування рейсу вас повідомлено більше, ніж за 2 тижні до запланованого часу відправлення. Також компенсації не буде, якщо авіаперевізник може надати підтвердження того, що причиною скасування рейсу була дія непереборної сили або надзвичайна ситуація, якій не можна було запобігти, навіть якби було вжито усіх заходів (наприклад, військові дії, масові безлади, стихійні лиха, вибухи, технічні перешкоди, що виникли внаслідок відмови та збоїв, несправності систем електропостачання, зв'язку, комунікацій, обладнання, програмного забезпечення тощо).

Розміри компенсації залежать від дальності рейсів, а також факту наявності пропозиції альтернативного рейсу.

Так, за відсутності пропозиції альтернативного рейсу, авіаперевізник повинен виплатити пасажиру 250 євро (для рейсів дальністю до 1500 км), 400 євро (від 1500 до 3500 км) або 600 євро (понад 3500 км). Якщо альтернативні рейси є, перевізник має право зменшити розмір компенсації на 50%, якщо час прибуття запропонованих пасажиру альтернативних рейсів не перевищує запланованого на дві (для рейсів дальністю до 1500 км), три (від 1500 до 3500 км) чи чотири години (у інших випадках) відповідно.

Читайте також: Тетяна Романовська та її рекорди у львівському аеропорту

За умови пропозиції альтернативного рейсу пасажир має право на компенсацію, якщо його не поінформовано про скасування рейсу:

  • у період не більше, ніж за два тижні, і не менше, ніж за сім днів до запланованого часу відправлення, а запропонована зміна маршруту дасть змогу вирушити з пункту відправлення не пізніше, ніж за дві години до запланованого часу відправлення, та прибути у кінцевий пункт призначення не пізніше, ніж через чотири години після запланованого часу прибуття;
  • менше, ніж за сім днів до запланованого часу відправлення, а запропонована зміна маршруту дасть змогу вирушити з пункту відправлення не пізніше, ніж за годину до запланованого часу відправлення, та прибути у кінцевий пункт призначення не пізніше, ніж через дві години після запланованого часу.

Також пасажири, що продовжили подорож альтернативним рейсом, мають право на безоплатні харчування та прохолодні напої відповідно до часу очікування нового рейсу; місця в готелі, якщо пасажири змушені чекати на відправлення впродовж однієї або більше ночей чи якщо час додаткового очікування відправлення більший, ніж передбачалося; наземний трансфер за маршрутом аеропорт-готель-аеропорт; два телефонні дзвінки або телекс-, факс-повідомлення чи повідомлення електронною поштою, якщо для цього є технічні умови в аеропорту.

У випадку затримки авіарейсу пасажири також можуть розраховувати на безоплатні харчування та прохолодні напої та два телефонні дзвінки або телекс-, факс-повідомлення, або повідомлення електронною поштою, але за умов затримки рейсу:

  • до двох годин – для рейсів дальністю до 1500 км;
  • до трьох годин – для рейсів дальністю від 1500 до 3500 км;
  • на чотири години і більше від запланованого часу відправлення – для інших рейсів.

Якщо ж виконання затриманого рейсу відкладається на наступний день від передбаченого розкладом і зазначеного у квитку, тоді перевізник повинен надати пасажирам і номери у готелі, і харчування, і трансфер за маршрутом аеропорт-готель – аеропорт.

Якщо ж затримка рейсу перевищує п'ять годин, пасажиру мають запропонувати на його вибір:

  1. відшкодування впродовж семи днів повної вартості квитка, якщо рейс більше не задовольняє потреби пасажира, а також за потреби має бути забезпечено зворотний рейс у початковий пункт відправлення за першої можливості,
  2. зміну маршруту до кінцевого пункту призначення – за першої можливості або у пізніший час за бажанням пасажира та за наявності вільних місць.

Правило №4. Відстоюйте свої права у разі бездіяльності авіаперевізника.

Як правило, авіаперевізники завжди готові йти на контакт і забезпечувати законні права та інтереси своїх клієнтів. Однак, якщо ж ваша скарга залишилась незадоволеною, а ви впевнені у своїй правоті, – звертайтесь у наступні інстанції.

Органом, що здійснює безпосередній контроль за дотриманням авіаперевізниками правил повітряних перевезень, є Державна авіаційна служба України. Саме вона приймає рішення про наявність чи відсутність фактів порушення авіаперевізниками встановлених правил, а також накладає на них за це відповідні штрафи.

Винятковим способом захисту ваших прав та законних інтересів може стати звернення з позовом, у тому числі колективним, до суду. Тому якщо всі інші можливості вичерпані та ви впевнені в успішності й окупності вашої справи, забезпечте себе правничою допомогою, але будьте готові до можливої тривалої тяганини.

Читайте також: Наче на безлюдному острові. Як львів’яни в Італії чекали на літак додому

Також пам‘ятайте, що відповідальність авіаперевізника не безмежна.

Зокрема, за шкоду, заподіяну внаслідок затримки під час будь-яких рейсів, перевізник може відшкодувати не більше, ніж 4 694 СПЗ* стосовно кожного пасажира (у розмірах станом на дату ухвали суду чи прийняття рішення перевізником за претензією пасажира).

А на відшкодування моральної шкоди, завданої авіаперевізником, взагалі розрахувати не варто, оскільки згідно з Правилами повітряних перевезень пасажирів і багажу відповідальність перевізника за неналежне перевезення в будь-якому випадку обмежена реальними збитками, доведеними пасажирами, тобто їхніми фактичними витратами або витратами, що є необхідними для відновлення їхніх порушених прав.

Однак будь-які межі відповідальності не діють стосовно туроператора. Тому у спорі з останнім можна доводити усі можливі види заподіяної вам шкоди.

На завершення – правило №5: не бійтеся доводити свою правоту, при цьому зберігаючи спокій та оптимістичний настрій.

Приємних і вчасних польотів :)

__________

*Спеціальне право запозичання (СПЗ) – розрахункова грошова одиниця, яка використовується Міжнародним валютним фондом і визначається як кошик 4 валют, склад якого періодично переглядається МВФ, щоб він відображав відносні значення валют у світовій торговельній та фінансовій системах.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!