Ніхто не має права вас кривдити або Чому у насильстві винен лише кривдник

4662 1
Є шість дієвих способів, які допоможуть жінкам позбутися насильства.
Фото: nnimgt-a.akamaihd.net

Фото: nnimgt-a.akamaihd.net

Ми маємо перестати обговорювати поведінку постраждалої і визнати, що у насильстві винен лише кривдник пише психологиня та правозахисниця центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало, що допомагає жінкам, які пережили насильство.

Зовсім недавно знову виникла розмова про те, що жінка, яка переживала насильство щодо неї, знову «впишеться» у стосунки, де її будуть кривдити, про «синдром жертви» та про те, що «якщо жінка не дозволить – ніхто її кривдити не буде!»

Проходять інформаційні кампанії, змінюється законодавство, проводяться тренінги, круглі столи, форуми, а подібні розмови періодично все ще виникають. Чому вона не йде?  Може її влаштовує ця ситуація? Хочу зупинитися на важливих, як на мене, аспектах щодо цієї теми.

По-перше, подібні розмови відвертають увагу від поведінки кривдника, а зосереджують увагу на поведінці постраждалої. Я хочу дочекатися розмов, коли поведінка постраждалої взагалі не обговорюється. Обговорюватиметься: чому кривдник вирішує, що він може кривдити, що він має владу над життями інших людей, що інші люди – це об’єкти його рішення, його волі, інші люди – це його власність.

Читайте також: У Львові планують відкрити притулок для самотніх бездомних жінок

Понад 20 років я зустрічаю жінок, котрі звернулися за допомогою до центру «Жіночі перспективи», намагаючись зупинити насильство щодо них. Було багато таких, котрі казали: «може то зі мною щось не так», «я, напевно, на початку стосунків помилилася», «я ніколи не вміла захищатися». Але було багато і таких, котрі дивувалися: «якби мені 5 років тому хтось сказав, що мене мій чоловік буде так кривдити, я б нізащо не повірила», «ви не повірите, я була старостою групи і завжди усіх захищала, а себе захистити не можу», «я – успішна начальниця на роботі і слабка прислуга, як тільки переступлю поріг власного дому».

Я хочу дочекатися часу, коли на різних рівня, різні люди будуть знати: вина за насильство лежить виключно на кривднику. Виключно він відповідає за вибір своєї насильницької чи ненасильницької поведінки щодо іншої людини, щоб б вона не робила. І якщо людина вирішує не застосовувати насильство, то що б інша людина не не робила, як не «провокувала», як би не «нервувала» чи якою б не була – вибір насильницької поведінки – це відповідальність кривдника. Це аксіома, яку нам все ще необхідно засвоїти. Тому перше, про що я завжди говорю з жінкою, яка прийшла по допомогу: «У тому, що відбувається, нема вашої вини. Ви – не винна. Жодна людина у світі не має права вас кривдити». В насильстві завжди винен кривдник. Він приймає рішення і вибирає контролювати і кривдити».

По-друге, у таких розмовах дуже часто я бачу, як людина проєктує свій досвід, як норму для поведінки усіх інших.

Ми маємо знати, що для того, щоб прийняти рішення змінити ситуацію (наприклад, піти від кривдника, чи подати на розлучення, наприклад) людина має мати досить суттєві ресурси. Крім внутрішніх сил і ресурсів необхідні також соціальні (коли мене підтримують, розуміють та допомагають близькі чи друзі), неабиякі фінансові ресурси (щоб зняти житло, взяти на себе усі витрати по догляду за дітьми, судові витрати тощо), інформаційні ресурси (як регулює законодавство справи, пов’язані з насильством, куди можна звернутися за допомогою, про що подбати). А у стані постійно загрози для життя та стресу психіка найчастіше переводить нас у режим максимальної економії внутрішніх ресурсів. Нам стає важко у такому стані подивитися на ситуацію ніби «збоку», «тверезо» проаналізувати обставини, що склалися, зважено прийняти рішення. Ми переходимо у режим виживання чи мінімалізації болю.

Читайте також: Відтепер за домашнє насильство можна потрапити за ґрати на 2 роки

Тому, якщо ви дратуєтеся на те, чому «ваша сусідка нарешті щось не зробить, щоб її чоловік щовечора її не бив», моя порада – зробіть щось ви. Зробіть щось, щоб у сусідки збільшилися ресурси – спитайте її, як ви можете їй допомогти, порозмовляйте з нею і скажіть, що співчуваєте і підтримуєте її, запросіть її часом  попити з вами чаю, скажіть про те, що наступного разу маєте намір повідомити поліцію, бо це порушення закону, коли одна людина кривдить іншу. Важливо не давати порад цій жінці, не критикувати її дій чи бездіяльності. Просто дайте їй зрозуміти, що ви – поруч.

А якщо ви самі опинилися у кризовій ситуації, коли близька людина б’є чи ґвалтує вас, або застосовує інші види насильства – то для початку варто подумати про те, як ви можете подбати про себе:

  • Що (чи хто?) може збільшити вашу безпеку?
  • Чи є можливість сну у безпечному середовищі (якщо не вдома, то, можливо, у рідних чи знайомих, чи може допомогти переїзд у  притулок)?
  • Подбайте про те, щоб ви не голодували, якщо є якісь хронічні захворювання – щоб був запас необхідних ліків, а якщо є можливість госпіталізації – то, це може стати шансом підсилитися для наступних кроків.
  • Якщо діти у небезпеці чи спостерігають насильство, то чи можливо, щоб вони тимчасово побули  у родичів?
  • Чи є люди, з котрими можна обговорити насильство щодо вас? Можливо, коли буде нагода, задзвоніть на гарячу лінію з протидії насильства за номером 116123, і порозмовляйте з консультанткою про варіанти виходу з цієї ситуації, чи відвідайте найближчий центр безоплатної правової допомоги або правозахисну жіночу організацію?
  • Що буде, якщо викликати поліцію? Чи безпечніше, якщо сусіди викличуть поліцію? Чи є сусіди, з якими можна про це домовитися?

Читайте також: Куди звертатися львів'янкам, що потерпають від насилля

Пам’ятайте, що насильство – це грубе порушення прав, яке дуже виснажує людину, яку кривдять. Кривдник має бути покараним і в українському законодавстві зараз є досить багато можливостей припинити насильство і покарати кривдника. Допомога може бути зовсім поруч, важливо її побачити і знайти сили звернутися по неї.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
3 Лютого, 2020 14:39
666 ... категоричність твердження аФториці свідчить про незнання нею отого самого ЖИТТЯ ... а її поради ... ну що про них сказати ? ... та є про таких "порадників" конкретний "гарик" --
".. в советах нету благодати
и , большей частью , пользы нет.
и чем ду.рак му.даковатей ,тем он богаче на совет .." ...
... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!