Червоні лінії або Кому дістанеться початок вулиці Дорошенка

3504 1
Мені б дуже хотілось, щоб забудова в центрі Львова відбувалася через широкі обговорення, затвердження детального плану території, відкритий архітектурний конкурс та продаж землі через аукціон. Чи здатна та таке наша влада?
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Після суперечок, доповнень і обговорень виконком міської ради дозволив доньці львівського депутата та бізнесмена Григорія Козловського збудувати на початку вулиці Дорошенка торгово-готельний комплекс. Цю ділянку варто забудувати, вважає львів’янка Іванка Гаврилко, але зробити це треба було в інакший спосіб.

Будівництво на Дорошенка, 2 — один з останніх топ-скандалів у політичній бульці Львова. Багато хто обурюється, що одіозний пан депутат-бізнесмен Козловський знову робить те, що йому хочеться, і не дуже зважає на потреби та бажання людей навколо.

Мене ж насправді зачіпає ще кілька моментів у цій ситуації. Аби прояснити їх для себе, я спілкувалася з фахівцями, читала, пішла на зустріч-обговорення, яке влада Львова організувала перед засіданням виконкому, на якому фактично дозволили спорудження великого комерційного комплексу спільно з «Гранд Готелем». Тепер по порядку.

Колись давно групка «мешканців», які були власниками житлових квартир в будинку на Дорошенка 2, геть не придатному для проживання, звернулись до безвідмовних депутатів ЛМР з фракції «Укроп», щоб вони допомогли їм виділити земельну ділянку в користування ОСББ. ОСББ, нагадаю, — це об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, що в самій назві передбачає наявність квартир, у яких живуть люди. Так, закон допускає, що в будинку можуть бути і нежитлові комерційні приміщення, чиї власники також стають членами ОСББ. Та на Дорошенка фактично є лише окремі МАФи, які колись якимось дивом приватизували, та житлові приміщення в аварійному стані. Вочевидь, схема давно готувалась, бо проєкт на забудову розроблений ще з 2008 року — чекали лиш слушної нагоди і лояльних депутатів.

Якщо з депутатами фракції «Укроп» все зрозуміло, то про мотивацію голосування інших людей ми можемо лише здогадуватись. Тішить, що у Львівській міській раді є ті, хто не лише голосував проти, але і голосно кричав, що це порушення і взагалі мутна схема.

Землю виділили, провели з нею після того юридичні процедури, і тепер рішення не може бути скасоване ніким, крім суду. Так-так, саме наш найчесніший український суд може скасувати оцю всю епопею. Земля у власності людей, дуже прямо пов’язаних з паном Козловським, і, відповідно, саме він вирішує, що там має бути. Тобто ні місто, ні мешканці не мають на це жодного впливу, і це потрібно прийняти, бо витрачати сили там, де це не дасть жодного ефекту, змісту нема. Я дуже обурена схемою, за якою цю землю віддали у власність. Це скринька Пандори і величезні недоотримання бюджету. У приватній розмові мене запевнили, що на майбутнє будуть уважніші з такими ухвалами. А нам потрібно бути уважнішими при виборі тих, за кого голосуємо.

Читайте також: Вхід через сусідів. Який готель хочуть будувати на початку вулиці Дорошенка

Побувавши на зустрічі-обговоренні, я дізналася багато деталей з того, що ж планує зробити суперінвестор на цій ділянці. Мені, мабуть, пощастило зберегти багато нервових клітин, бо я чула вже адаптовану версію — основні ляпи відфільтрували після першого розгляду на виконкомі і першої публічної зустрічі.

Очікування забудовника:

  • забрати геть зупинку, вона нам заважатиме;
  • геть пішоходів — там треба паркуватись нашим клієнтам;
  • забудуємо кожен клаптик, нема чого там навіть ходити;
  • будуємо те, що хочемо, а вам дозволяємо порадити, як мав би виглядати фасад.


Позиція міста насправді вселяє оптимізм:

  • зупинка громадського транспорту повинна залишитись там, де вона є;
  • жодних парковок чи заїзду транспорту до нового комплексу не має бути;
  • мусять зберігатись червоні лінії і достатньо місця для пішоходів;
  • має зберегтися комерційна і громадська функція першого поверху в майбутньому комплексі, тому оголошується архітектурний конкурс на всю будівлю із обмеженням по висоті та відсотку забудови.


Чи це найкраще рішення, якого очікували львів’яни? Мабуть, ні. Чи це достатній компроміс при наявних картах і дійових особах? Виглядає, що так. Але є кілька «але».

Я точно підтримую збереження зупинки, і для себе вже зробила частину Дорошенка закритою для авто — через припарковані з порушенням машини біля «Гранд Готелю» там дуже багато часу втрачається. От тепер чекаю, коли влада таки реалізує обіцянку зробити той шматок вулиці пішохідною і проїзною лише для громадського транспорту — тоді принаймні я, як пішохід, точно почуватимусь безпечніше.

Цю ділянку на Дорошенка таки варто забудувати. Мені б дуже хотілось, щоб це відбувалось через широкі обговорення, затвердження детального плану території, відкритий архітектурний конкурс та продаж землі через аукціон. Чи здатна та таке наша влада? Якби місто викупило аварійну житлову нерухомість, а на тимчасові споруди не видавалось би право власності, на цьому місці могло бути щось круте. Місце, де б люди могли відпочивати і спілкуватись, а поруч — багаторівневий паркінг з висячими садами. То так, якщо помріяти, бо в історичному ареалі міста можна будувати тільки підземні паркінги. У будь-якому випадку, ця ситуація вчить нас думати на перспективу, бо таких ділянок у центрі міста ще достатньо, і до їхньої долі, у разі потреби, варто підходити більш уважно та креативно.

Я вже писала вище, що землю повернути місту тепер можна тільки через суд — через колективний позов мешканців міста. Якщо є люди з юридичною освітою, котрі дочитали до цього моменту, порадьте, чи існує бодай надія на те, що така судова тяганина може бути успішною?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.


Читайте також:
10 Жовтня, 2019 21:01
Спостерігач Ось як діє акциз чудодійний
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!