Як говорити про піст із дітьми. Сім практичних уроків про сім чеснот для найменших

5020 0
Часами ми, дорослі, хочемо, аби наші діти були одразу най-най-най, найчемнішими, найтерплячішими, найуважнішими і найпрацелюбнішими, дарували лише любов і повагу нам і оточуючим. А чи ми самі є такими, чи ми є добрим прикладом для наших малюків?
Фото: Інноваційний простір СвітЛичка

Фото: Інноваційний простір СвітЛичка

В інформаційному просторі так багато негативних кейсів, пов’язаних із вихованням дітей. Засновниця інноваційного простору СвітЛичка Наталя Смуток – про те, чому маємо це змінювати і наскільки важливо почати говорити з дітьми про цінності якомога раніше і найважливіше втілювати їх в нашому щоденному житті.

Ми так багато говоримо про негативні кейси в нашому суспільстві: надмірна сексуалізація стосунків дітей в інстаграмі, жахливі випадки насильства з боку вчителів, лікарів. Стільки стресу і негативу... Давайте наш  простір заповнювати добром, примиренням, любов'ю, терпимістю один до одного і навчати цьому себе та наших дітей. Давайте разом дбати про позитивні кейси навчання, особливо для малюків, коли ціннісний фундамент лише формується. І піст – гарна нагода почати рух в сторону світла.

Читайте також: Як постити у час тотального скролінгу

Японський інженер, засновник компанії Sony та автор книжки «Після трьох уже пізно» Масару Ібука так говорив про ранній розвиток дітей: «Якщо не закласти з самого початку міцний фундамент, то марно намагатися побудувати міцний будинок: навіть якщо він буде красивим ззовні, він все одно розвалиться на шматки від сильного вітру або землетрусу. Ранній розвиток – це приблизно і є такий фундамент. Його потрібно робити міцним з самого початку, тому що неможливо почати будувати фундамент, коли будівля вже готова».

Кожна дитина унікальна і неповторна. Її сьогоднішню можна порівнювати лише з нею вчорашньою. Те, якою вона зростатиме – відповідальність дорослих, які є поряд. Вчитися пізнавати світ – це базова потреба кожної дитини. До шести років дітки мають «всепоглинаючий розум», що схоплює та засвоює все, що потрапляє у його поле. Тому так важливо саме у дошкільний період наповнювати його якісною цікавою інформацією та ціннісним середовищем.

На жаль, багато хто з нас вважає, що батьківська турбота про академічні успіхи починається зі школи. Насправді ж дослідження показують, що дитина, яка приходить до школи з правильним ціннісним підґрунтям, великим словниковим запасом та пізнавальними здібностями, навчатиметься ефективніше уже з перших класів – і в старшому віці також. Коли діти ростуть у атмосфері мудрої побожності, це буде для них основою, стрижнем їхнього дорослого гармонійного життя.

Читайте також: Без меж. Як дистанційне навчання впливає на психіку дітей і підлітків

Про це ж говорив і Митрополит Андрей Шептицький у Листі до вірних, 1899 року: «Дитина вже з першого року життя, коли починає розглядати світ очима, починає записувати враження на білому листку, які залишаться аж до смерті. Якщо перші враження будуть добрими, святими, чистими, ясними та світлими, то вони поведуть душу ясними і чистими дорогами. Якщо перші враження – …брудні, то вони можуть зразу заплямити душу, коли вона лише починає прокидатися до життя».

Часами ми, дорослі, хочемо, аби наші діти були одразу най-най-най, найчемнішими, найтерплячішими, найуважнішими і найпрацелюбнішими, дарували лише любов і повагу нам  і оточуючим. А чи ми самі є такими, чи ми є добрим прикладом для наших малюків? Отож важливо починати ревізію у собі і будувати кращу версію себе вчорашнього. Пам'ятайте – найбільше діти навчаються саме з наших дій, а не слів. Тож старайтесь бути добрим прикладом для малюка. Пильнуйте, аби середовище зростання дитини було якісним, сповненим тих чеснот, що є важливими для формування людини з великої літери Л.

Ми зараз проживаємо особливий час Великоднього посту – час зростання в любові, нагоду стати кращим і радісно зустріти найбільше християнське свято Воскресіння Христового. Ми, дорослі, часом самі не знаємо як правильно проживати піст, а тим паче як говорити з дітками про нього.  Ми  переконані, що найважливіше у пості – не з'їсти один одного, дарувати усім довкола радість, мир, світло і тепло.

Читайте також: «Святкуємо день народження». Спогади львів'янки про період підпілля УГКЦ

Великий піст – особливий час Божої благодаті, коли ми  можемо ставати кращими і зробити хоча б кілька кроків назустріч Творцеві.  Нам важливо говорити з нашими дітками про піст і Воскресіння, про жертовність, прийняття і любов, що прощає. Ісус прийшов в цей світ і прийняв свій хрест, щоб померти, воскреснути і разом зі собою воскресити людину. Для Бога дуже цінні наші щоденні  вчинки і бажання ставати кращими. 

В умовах сучасної моральної кризи, питання ціннісного виховання дітей є надзвичайно важливим. Для того, аби допомогти батькам, вихователям, наставникам закладати ціннісний фундамент малюків, інноваційний простір СвітЛичка придумав мандрівку сходинками Великого посту – як спосіб знайомства з важливими чеснотами людини. Під час неї дітки разом із супергероями «прокачуватимуть» суперсили, здобуваючи чесноти, що допомагають ставати і бути Людьми у нашому буремному світі. Дітки дізнаються, що таке і для чого потрібні терплячість, працелюбність, милосердя, смирення, доброта, послух, любов. Знайти щотижневі поради і завдання, підготовлені фахівцями інноваційного простору СвітЛичка, можна за посиланням і на нашій сторінці у фейсбуці.

На кожен тиждень для діток є цікаві історії, ігри та майстерки, що демонструють чесноти на практиці, поради, в який спосіб говорити з дітками про цінності у зрозумілій їм формі. Ми створили постер , який можна роздрукувати і повісити вдома на видному місці і усією сім’єю пройти сходинками цього посту і прожити цей період по-особливому глибоко.

Заохочуємо розпочати цей благодатний час   з того, щоб  перепросити один одного  і показати приклад своїм діткам:

  • Батьки, перепросіть один одного,
  • Діти, перепросіть батьків,
  • Батьки, перепросіть дітей.

Основним завданням у  час посту є підготувати наше серце й душу до того, щоб оновленим зустріти Воскреслого Христа. Запрошуємо і вас у захопливу мандрівку в середину себе, аби хоч на сходинку, хоч на краплинку ставати кращими, добрішими, терплячішими, більш люблячими та милосердними.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!