Як Львів втрачає гроші через снігопади, або Чому все потрібно робити вчасно

5326 0
Якби боротьбу з негодою почали завчасно – наслідки були б зовсім іншими.
Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

Співзасновник медіа-хабу «Твоє місто» Тарас Яценко – про те, як недалекоглядність міської влади впливає на втрати бюджету через негоду та як під час сильних снігопадів поводяться у розвинених країнах, де до боротьби з негодою долучаються поліція, армія і надзвичайники.

Так, снігу у Львові цього разу справді випало дуже багато. Але якби боротьбу з негодою почали завчасно – наслідки були б зовсім іншими. Зокрема, наслідки для економіки міста, що через затори і простоювання громадського транспорту втрачає величезні кошти.

Висновки про ці втрати можна зробити, якщо подивитись на розрахунки того, скільки місто втрачає через звичайні щоденні затори. А до цього додамо ще імовірні травми та зіпсуті нерви.

Читайте також: Львів у полоні снігу. Оперативна інформація в один клік

Пригадую, як колись давно взимку ми з моїм товаришем, тодішнім Послом Сейму Республіки Польща, дуже рано у суботу чи неділю їхали його простим стареньким автомобілем безлюдною дорогою між невеликими селами Підкарпатського воєводства. Сніг ледь припорошив дорогу і жодних опадів не спостерігалось. І я, що логічно, здивувся, коли на дорозі одна за одною почали з’являтись снігоприбиральні машини. Мій друг пояснив, що за кілька годин, згідно з прогнозом погоди, почне падати сніг і, якщо перед цим не прибрати з проїжджої частини доріг навіть цей тонкий сніговий шар, то сніг налипне дуже швидко і потім техніка просто не зможе впоратися з більшим обсягом роботи. Ця картина тепер з’являється у мене перед очима щоразу після сильного снігопаду у Львові (хоч це тепер і рідкість) .

Думаю, прогнозу погоди і штормових попереджень на цю неділю і тиждень не бачив тільки лінивий. Ще вчора зранку, коли сніг вже активно робив свою справу, було зрозуміло, що не мине й кілька годин, як все місто стане білим. Але чомусь техніки на дорогах Львова учора вдень (а потім і ввечері) я особисто не побачив. Згодом у міській раді голосно рапортували про десятки одиниць задіяної техніки і понад тисячу комунальників, які розчищали дороги в неділю. Що ж, можливо вони десь і були, проте чомусь ніхто не зміг побачити цю техніку на розхваленій задовго до снігопадів GPS-мапі снігоприбиральної техніки. Заради справедливості маю уточнити, що водночас я спостерігав досить багато техніки на дорогах області. Як і задіяних до роботи із розчищення снігу людей, включно з працівниками поліції.

Читайте також: У ШРП кажуть, що снігоочисна техніка працює без перерви другу добу

Я цілком свідомий того, що навіть при ефективній роботі усіх можливих комунальних служб для доброго результату у такій непростій ситуації цього було б замало. І тут мені спадають на думку схожі ситуації у різних розвинених країнах світу, де теж трапляються снігові колапси, можливо, навіть частіше, ніж у нас. Але там спрацьовують справжнє лідерство, емпатія, взаємопідтримка та колективний дух. Мери закликають (вчасно!) усіх містян взяти лопату і допомогти побороти стихію. Мешканці ж радо відгукуються і розчищають сніг – і не лише півметра навколо під’їзду чи авто. Таксисти теж допомагають, а не розглядають ситуацію як час для швидкої наживи. Найкраще із такими випадками справляються там, де є добре лідерство, де управлінці – міський голова, керівник області/регіону чи міністр – не виганяють своїх заступників фотографуватись з лопатами «після бою», а беруть на себе ключову відповідальність, водночас правильно закликаючи до співвідповідальності усіх своїх громадян.

Читайте також: Львів'ян закликають повідомляти про бездомних, які можуть постраждати від заметілей

Сподіваюся, що колись і львів’яни зможуть у цьому показати приклад світові. Бо ж ми точно можемо, якщо захочемо! А наразі забудемо про всі клопоти довкола примх погоди, пошукаємо у своїх коморах чи підвалах лопати та шуфлі і йдемо насолоджуватися справжньою зимою, якої ми так довго чекали.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!