Що не так із маршрутами на Варшавську та що з цим робити

5227 0
Замість автобусів маршруту №52 через цю вулицю курсують автобуси маршруту №5а. Чому конфлікт між громадою і міською владою не стихає?
Фото умовне / ЛМР

Фото умовне / ЛМР

Історія конфлікту

У травні 2022-го в ЛМР вирішили змінити схему рух 52 маршруту –  замість вул. Варшавської, автобуси мали курсувати до зупинки на вул. Б. Хмельницького (ринок «Галицьке Перехрестя»). Львів’янам, що мешкають на Варшавській, запропонували їздити маршрутками №5а через вул. Личаківську до Винників. Аналогічним маршрутом їдуть автобуси№47 та № 61, це призводить конкуренції і до розривів у русі по 30-40 хв.

Мешканці були готові виходити на протест, тож директору департаменту мобільності ЛМР Олегу Забарилу довелось зустрітися з ними і перевізниками. Люди пояснили, що маршрут №5а не змінить ситуацію з транспортом, який курсує Варшавською. Тоді їм запропонували, змінити маршрут №17 так, щоб він пролягав через їх вулицю, замість просп. Чорновола.

Чому створили маршрут №52

У 2016 році в ЛОДА прийняли рішення, що всі автобуси приміських маршрутів мають курсувати відповідно до ухвали ЛМР «щодо додаткових заходів стосовно впорядкування перевезень у Львові». Ті, які належать до Самбірського, Городоцького, Мостиського напрямку, мали перенести із АС-8, що на пл. Двірцевій до виїзду із міста (в кінець вул. Городоцької). Було домовлено запустити експрес-маршрут із АС «Західна» до пл. Різні, щоб жителям області, які виходитимуть на в’їзді в місто, було зручно добиратися до центру.

Чому його продовжили до Варшавської

У 2019-ому комунальний перевізник отримав автобуси великої вмістимості МАЗ і «Електрон» і треба було вирішити, на які маршрути їх випускати. Варто було покращити автобусне сполучення до Рудно, тож в ЛМР вирішили подовжити маршрут №52, щоб кінцева була не на пл. Різні, а на вул. Варшавській, а маршрут №28 скоригувати і перенести кінцеву із вул. Варшавської на вул. Б. Хмельницького до АС-2.

Згодом маршрут №52 подовжили до Рудно через Зимну Воду і він почав дублювати маршрут №28 на 90%. Через це на останньому зменшили кількість автобусів, тож мешканці старого Рудна почали протестувати. Тому маршрут  №52 вчергове змінили, він став аналогічним до маршруту №28, тож останній просто ліквідували.

Як мало би бути за законом

Початково маршрут №52 мав протяжність оборотного рейсу 18,4 км і 9,2 км в один бік. Після його зміни на Рудне – вул. Варшавська перший показник зріс до 35,8 км, другий – до 17,9 км. Тобто із змінами кінцевих зупинок його скорегували на 94,5% при нормі не більше 25%.

В травні 2022 року після чергової трансформації і змін кінцевих за напрямом руху смт Рудне – вул. Б. Хмельницького, він має протяжність 20.1 км в один бік, що складає 115,7% змін від первинної довжини. І, хоч це не відповідає чинному законодавству, чиновники порушень й не приховують .

За законом маршрути громадського транспорту мають прокладати так, щоб максимальна віддаленість від місця проживання пасажира до зупинки складала не більше 500 м, за умови перепадів висоти – не більше 400 м. І за цими нормами до Малоголосківської треба прокладати автобусний маршрут.

Покращення сполучення із Малоголосківською і Під Голоском

У вересні 2019 року ГО «За Якісний Транспорт» спільно із мешканцями започаткували ініціативу з коригування маршрутів №7 і №52. Планувалося покращити сполучення із Під Голоском завдяки продовженню останнього. Маршрут №7 планували закоротити  із кінцевою на перехресті вулиць Варшавської і Панча. Після побудови дороги, що мала сполучити вулиці Малоголосківську і Під Голоском, маршрут №52 мав пролягати нею на ділянці від вул. Тунельної до Малоголосківської, Під Голоском і просп. Чорновола.

9 жовтня того ж року представники міста підтримали бачення ГО, відбулася зустріч за участю представників Шевченківської райадміністрації щодо огляду вул. Під Голоском.  В січні 2020-го  представники управління транспорту та АТП-1 провели обстеження з вивченням пасажиропотоку на ділянці вул. Під Голоском. Само собою, що в святковий період воно показало, що в додатковому автобусі нема потреби.

Чому кінцева маршруту №52 має бути в цьому мікрорайоні

Мікрорайон вулиць Малогосківської, Під Голоском значно розбудувався: тут 20 нових будинків і, без урахування квартир ЖК «Avalon Comfort», 3456 квартир, в кожній в середньому по два мешканці, тобто 6 912 потенційних пасажирів громадського транспорту.

Гостру потребу в маршруті з кінцевою в районі Малоголосківської спричинила й щільна забудова багатоповерхівками вул.Варшавської на ділянці від вул.Липинського до вул.Тунельної.

До слова, 4 червня 2020 року міський голова Андрій Садовий на зустрічі із мешканцями вул. Малоголосківської пообіцяв, що цей район буде найкращим за інфраструктурою: «Ми постараємось зробити візуалізацію доріг максимально оперативно».

В мікрорайоні облаштували інформаційні щити із візуалізацією: зображенням автобусу «Електрон» і схемою нової дороги, якою він їздитиме. Там було зазначене трасування маршруту № 52, обговорене на комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності  ЛМР.

Чому не по Варшаській

В травні 2020-го чиновники міської ради знову захотіли продовжити маршрут №52, але цього разу через вул. Мазепи до вул. Б. Хмельницького. Він би не пролягав Варшавською і став транзитним для мешканців вул. Липинського, Варшавська, Малоголосківська, Під Голоском.

Цю пропозицію вдалося зняти із порядку денного виконкому ЛМР.  У АТП-1 зазначили: дивно, що пацієнтам і лікарям лікарень Швидкої медичної допомоги і дитячої лікарні на вул. П. Орлика доведеться добиратись до АС «Західної» чи приміського залізничного вокзалу. Тому треба забрати єдиний маршрут, який має кінцеву зупинку на Варшавській (а не задля покращення сполучення).

Позиція влади щодо продовження маршрут №52 до «Галицького Перехрестя»

На офіційному сайті ЛМР в новині від 31 травня 2020 року йдеться, що «автобуси №5А курсуватимуть за продовженою схемою, а маршрут №52 змінить кінцеву зупинку». Начальник управління транспорту Орест Олеськів сказав, що «змінити схеми руху цих маршрутів вирішили на основі аналізу пасажиропотоків для підвищення ефективності перевезень». А через місяць на транспортній комісії Олег Забарило сказав: «Є ж і приміські перевізники, які їздять територією Львова без жодних погоджень і транспортом без валідаторів. Це діяльність поза правовим полем міста. Тож ми впровадили зміни, щоб конкурувати з ними якісно. Міські автобуси комфортабельні, великогабаритні, з валідаторами».

Тоді я зрозумів, що основним заданням чиновників є не налагодження якісної роботи громадського транспорту, а лобізм і конкуренція з іншими видами транспорту у Львові.

Що з автобусами, які, начебто, курсують поза законом

Згідно з законом відправлення чи прибуття автобусів усіх, окрім міських, маршрутів загального користування здійснюється тільки з автостанцій, а в разі їх відсутності – із зупинок, передбачених розкладом руху.

Минулого року під дописом голови транспортної комісії начальник управління транспорту Орест Олеськів зазначив: «Вважаю не правильним робити голослівні висновки з чуток. В межах своїх повноважень управління транспорту на запит приміських перевізників погодило зупинки там, де пасажирам зручно пересідати на міські маршрути. Це зупинить хаос».

Прошу чиновників міської ради не займаютися латанням відра, яке прогнило, замість відновлення маршруту №28, як того хоче громада і що планували зробити 2 вересня на засіданні. Це лише погіршить стан справ і призведе до ще більш критичної ситуації. Єдиним шляхом її розвязання є повернення вул. Варшавської на маршрут №52  із подальшим продовженням на Малоголосківську. І міська рада піде на це: або добровільно, або через рішення суду.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!