Дорослий не може просити про допомогу в дитини. Як вберегти дитину від зловмисника

3627 0
Максимум, що має зробити дитина – покликати іншого дорослого на допомогу дорослому!
Фото: Голованівська РДА

Фото: Голованівська РДА

У Львові сталася жахлива подія – було здійснено насилля над дитиною. Того, хто це зробив уже взяли під варту, однак це не гарантує безпеки дітям з боку інших зловмисників. Дитячий психолог Світлана Локоткова про практичні навички самозахисту, які повинні знати і дорослі, і діти, щоб подібна ситуація не повторилася.  

Обережно, педофілія! Сталася жахлива подія – насилля над дитиною!

Підозрюваного у зґвалтуванні неповнолітньої дитини затримано, та це не гарантує безпеки дітям з боку інших зловмисників, що ходять тихо вулицями та вводять дітей в оману, щоб вчинити насилля.

Навіть, якщо ви вже говорили з дитиною про те, що не варто йти кудись з незнайомцями, дослідження показують, що просто попередження «будь обережним» на жаль не працюють. Потрібні практичні навички самозахисту!

Читайте також: Розголос – шанс до покарання насилля. Історія 12-річного хлопчика у Львові

Переговоріть ще раз з дітьми, аби нагадати правила безпеки.

Насамперед, дорослий не повинен просити допомоги у дитини. Максимум, що має зробити дитина – покликати іншого дорослого на допомогу дорослому!

Пограйте з дитиною у «Детективів». Уявіть разом, що хтось з перехожих реально потребує допомоги. Потім разом шукайте варіанти слів, якими дитина може покликати іншого дорослого, і кого саме? Нехай дитина шукає очима, а потім розкаже вам три характеристики цієї людини, чому вона здатна допомогти іншому дорослому.

Перша характеристика, обов’язково – «він (вона) дорослий (а)! Далі може бути – високий, сильний, розумний. Напевно кмітливий, можливо уважний, ймовірно добрий, тощо...

Про допомогу дитину можуть просити лише тато і мама (опікуни), якщо це питання допомоги по господарству, або навчання.

Пограйте у гру «Допоможу чим».  Розрізняйте з дитиною види допомоги: як їстівне/ неїстівне = можнане можна, допомогти самому чи покликати іншого, хто допоможе.

Наприклад, Дорослий – «?» Допоможи мамі помити посуд!

Дитина – Допоможу.

Дорослий – «?» Допоможи незнайомцю розблокувати планшет вдома, бо він не вміє.

Дитина – Зараз покличу тата!

Якщо хтось намагається насильно тягти!?  Сучасні діти дуже рідко готові кликати на допомогу.

Читайте також: Хто такий хейтер, і як з ним боротися

Навчіть дитину кричати, якщо її насильно хтось кудись тягне. Підійдіть до лісу чи парку та запропонуйте гру, хто кого перекричить. А тоді поясніть дитині: «Якщо ти відчуватимеш, що тобі страшно і є небезпека, щось тобі не подобається, кричи так голосно, як ти робила щойно».

Пильнуйте себе та своїх дітей! Та навчіть дитину захищатися.

Важливо! У львівських закладах дошкільної освіти буде впроваджуватись просвітницька програма щодо статевого виховання та особистої безпеки дітей.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!