Як підготувати організм до святкового застілля. Поради дієтолога

3335 0
Поради лікаря-дієтолога, як за кілька днів підготуватися до новорічно-різдвяних трапез.
Фото: domohazyajki.com

Фото: domohazyajki.com

Їсти-пити опівночі і ще плюс півночі – це непросте випробування для тіла. Тому, поки ще в запасі є кілька днів до «часу Х», можна ефективно до нього підготуватися, щоб печінка була готовою працювати в посиленому режимі.

Отже, правила наступні:

1. Вода. Випивайте склянку ледве теплої води, можна з декількома краплями соку лимона перед кожним прийомом їжі.

2. Прийомів їжі в ці дні має бути 2-3, ніяк не більше. Кожен додатковий перекус змушує печінку виробляти ферменти-детоксиканти і сприяє росту інсуліну, що не лише стимулює голод і переїдання, але і розвиток запальних процесів. Дворазовий прийом їжі дає відпочинок підшлунковій залозі.

Важливо! Рекомендації не стосуються ослаблених, післяопераційних та інших людей, зокрема із загостренням запалень органів травлення.

Читайте також: Дороговказ довгожителя: їжте трапезу на 80% та шукайте ікігай

3. З кожним прийомом їжі вживаємо продукти з трьох груп: білкові, рослинні та жирові. Не всі відразу, а по кілька.

Наприклад:

Сніданок: варене яйце + бобові (ложка-дві) + зелень/овочі + горіхи (1-4 шт.) + мандаринка + йогурт. Кава.

Обід: суп овочевий + запечена курка + свіжі овочі + квашена капуста + ложка оливкової олії + пів’яблука. Настій шипшини.

Вечеря: парова риба + овочі свіжі та парові + 1/4 авокадо + насіння льону/чіа (кавова чашечка) + ягоди (1-2 столові ложки). Напій із цикорію.

4. Термічна обробка: лише варіння, рідше –  запікання в скляному або керамічному посуді (не в «рукаві» і не у фользі).

Читайте також: Для кожного віку – свої продукти. Що і коли корисно їсти?

5. Виключаємо всі можливі солодощі (цукерки, тістечка, тортики, шоколадки і солодкі напої, включно із фруктовими натуральними соками), і сухофрукти (родзинки, фініки, інжир тощо), мед і хліб.

Каші можна лише 1-2 столові ложки (гречка, вівсянка та нешліфований рис), але не обов'язково, якщо прагнете скинути зайве до опівночі 31 грудня.

6. Упродовж дня п'ємо лише воду, неміцний свіжозаварений зелений чай, каву (лише одну чашку вранці).

Від такого раціону «впаде» живіт, за день-два легко зійдуться спідниця та штани на талії і, що найприємніше, пропаде відчуття голоду. Гарантую :)

Читайте також: Тарілка здорової їжі. 10 порад для збалансованого харчування. Інфографіка

З усіх цих груп продуктів можна готувати надзвичайно смачні страви та напої. Комбінувати, готувати різні соуси до риби та птиці, воду пити, настояну на розім'ятих ягодах та порізаних дрібно фруктах.

Радісного настрою бажаю кожному з Вас!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!