Чи варто в Україні запроваджувати ПЛР-тести для іноземців

6090 0
Правила для того, аби потрапити в Україну, віднині настільки абсурдні, що тепер їхати навіть за потреби немає як.
Фото: http://zakarpattya.net.ua

Фото: http://zakarpattya.net.ua

Львівська журналістка та волонтерка Ярина Матвіїв, яка заміжня за громадянином Польщі, звертає увагу на те, що у цій та інших європейських країнах всі іноземці при в'їзді здають тест на антиген Covid-19. Натомість у нас уряд запровадив ПЛР-тест, який є значно дорожчим і він, фактично, закриває Україну для громадян інших країн.

Це буде великий допис гніву – на Міністерство охорони здоров’я, на міністра Максима Степанова і весь уряд. Учора вони внесли зміни в постанову Кабінету міністрів, якою фактично закрили кордон для в'їзду іноземцям.

Правила для того, аби потрапити в Україну, віднині настільки абсурдні, що тепер їхати навіть за потреби немає як. Пояснюю: щоб приїхати в Україну, іноземець повинен мати негативний ПЛР-тест, а вони в Європі дуже дорогі (приблизно 100 доларів за один). У Польщі, наприклад, здати цей тест коштує 500 злотих.

Читайте також: Кіпр відкриває кордони для українців із 1 квітня. Які умови

Тож, щоб моєму чоловікові приїхати до моїх батьків в Україну, треба витратити 500 злотих за один тест, а мені – сидіти на карантині або зробити ПЛР-тест на кордоні за 1200 гривень, що теж немало, щоб взяти заповітний папірець. Якщо їздиш туди і назад щотижня, з таким прейскурантом наш сімейний бюджет дуже швидко спорожніє на ПЛР-тестах для Степанова.

Європа (Німеччина, Чехія, Польща, Іспанія) давно приймає до себе громадян з тестом на антиген Covid-19, що коштує щонайменше удвічі дешевше. До прикладу, це 70 злотих в Польщі і 500 грн в Україні. Цей тест, за визначенням Всесвітньої організації здоров’я, є аналогічним ПРЛ. Але то Європа, де все для людей, і з думкою про людей, а то – ми. Таке правило в Польщі діє ще від січня, за розпорядженням ради міністрів країни.

Замість дозволити в'їзд з тестом на антиген, як це зробили багато країн Європи, і хоч трошки полегшити людям із міжнаціональних сімей і так непрості умови перетину кордону в час пандемії, все зробили навпаки. Чому не дозволений тест на антиген? Дайте мені адекватну відповідь, бо, може, я чогось не розумію?

Читайте також: Львівщина у лідерах за темпами вакцинації від Covid-19

І вишенька на торті: на кордонах з окупованими територіями для в'їзду в Україну тест на антиген приймають. Виходить, українці, які є в Західній Європі – гірший сорт?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!