Як посадити дерево у Львові, щоб воно прижилося. Покрокова інструкція з фото

7571 0
Чим більше факторів ви врахуєте, тим краще прийметься і буде рости ваше дерево.
фото: Олександр Шутюк

фото: Олександр Шутюк

Спостерігаючи за тим, як у Львові поводяться з деревами, львівський дизайнер Олександр Шутюк дійшов до думки, що щось пішло не так. У певний момент ця думка втілилася у спільнокошт з озеленення. Саме так з’явилися сакури на Городоцькійкатальпи на Курбасаплатани на Чорноволаглоди на площі Яворського та ще багато інших. Олександр Шутюк ділиться практичним досвідом з озеленення міста та відповідає на найпоширеніші запитання щодо садіння дерев.

Спочатку задамося запитанням: навіщо взагалі в містах дерева? По-перше, це красиво. Окрім цього, дерева створюють затінок, завдяки якому вулиці менше розігріваються влітку, заспокоюють вітри, регенерують кисень та зволожують повітря. Також дерева є домівкою та джерелом харчування для птахів і тварин і поглинають дощову воду. Кожне доросле дерево може щоденно споживати близько ста літрів води та загалом утримувати всередині себе в середньому по півтони.

Затоплена вулиця Сахарова, серпень 2018 року

Де саджати?

Припустимо, ви знайшли місце, де можна б було посадити дерево і загорілися бажанням це зробити. Спершу треба переконатися, що в цьому місці під землею не проходить теплотраса, водопровід чи ще якісь підземні комунікації. Якщо ви ніколи не бачили на ділянці аварійну бригаду «Львівводоканалу» і каналізаційні люки — це добрий знак. Але для певності варто звернутися до забудовника (якщо живете в новобудові) або районної адміністрації.

Читайте також: Усі ми дихаємо одним повітрям або чому ми вирішили порахувати дерева у Львові

Можна написати запит приблизно такого змісту: «Ми, мешканці такого-то будинку, хочемо власним коштом посадити дерево у такому-то місці. Просимо повідомити, чи немає там підземних комунікацій чи інших обставин, які забороняють це робити». На тому, що ви хочете посадити гроші власним коштом варто особливо наголосити — це збільшить шанси на позитивну відповідь. Від комунікацій краще відступити мінімум на два метри.

У Стокгольмі я підгледів, що дерева можна висаджувати у бетонні горщики, які відділяють коріння від комунікацій, але такий спосіб висадки підходить лише для дерев зі стрижневою кореневою системою. Подібну штуку ми потім зробили на вулиці Курбаса.

Будьте готові, що не всі підтримуватимуть вашу ініціативу. Тут все залежатиме від вашого вміння подати свою ідею та шукати союзників. У цьому процесі допомагають візуалізації, які можна зробити за допомогою фотошопного колажу. Також важливо знати, скільки коштуватиме ваша ідея. Ціна якісного саджанця стартує від 2-3 тисяч гривень, ще близько тисячі може піти на супутні витрати — бруски для підв’язування, ґрунтосуміш, агроволокно тощо.

Що саджати?

Якщо ви обрали якусь породу дерева, перевірте, чи підходить воно до наявних умов. Таку інформацію можна знайти в спеціальний довідниках чи інтернеті. Варто звернути увагу першочергово на розмір, до якого доростає дерево в дорослому віці, тип кореневої системи, стійкість до посух, наявність плодів. Чим більше факторів ви врахуєте, тим краще прийметься і буде рости ваше дерево. Якщо в обраному вами місці вже росло якесь дерево й померло, краще садити інший вид, адже паразити, що вбили попередній саджанець, можуть кілька років зберігатися в ґрунті.

Якщо хочете відразу отримати максимально презентабельне дерево, краще купляти саджанці в садових центрах. Тоді ви матимете відразу дерево заввишки кілька метрів із правильно сформованими кроною, кореневою системою і стовбуром. У Львівській області найбільшими постачальниками саджанців є «Еліт-Флора», «Клуб Рослин» та «Гал-Сад».

Залежно від способу вирощування, саджанці бувають двох основних типів. Контейнерні дерева чекають на покупця у спеціальних пластикових відрах. Такі дерева можна висаджувати в ґрунт практично круглорічно, але все ж краще не робити це у літню спеку.

Другий тип — дерева з відкритого ґрунту. Викопувати їх із землі та пересаджувати можна лише навесні та восени, коли вони перебувають у стані спокою, тобто ще не випустили або вже скидають листя. Це часове вікно дуже залежить від погоди та триває лише кілька тижнів.

Викопування дерева з відкритого ґрунту — дуже відповідальний процес, від якого напряму залежить, наскільки добре приживеться дерево на новому місці. Важливо акуратно дістати та не пошкодити кореневий ком із землі, загорнути його у мішковину та зафіксувати спеціальною металевою сіткою. Великі садові центри мають для цього спеціальну техніку, яка полегшує та пришвидшує процес. Під час висадки цю сітку ні в якому разі не можна знімати — вона тримає цілісність коріння. Не можна в процесі висадки притоптувати ком ногами. З часом дротики розкладуться у землі. Максимум, що можна зробити, — уже після висадки перекусити кусачками дроти біля самого стовбура, щоби вони не врізалися в нього, коли дерево почне рости.

Часом кажуть, що купувати саджанці в садових центрах надто дорого, і можна суттєво зекономити, купивши саджанець у знайомого лісівничого чи викопавши його в лісосмузі. Але такі дерева не планують, що їх пересадять в інше місце, тому їхня коренева система не готова до стресу. Скоріше за все, вона не щільна, розгалуджена, і при викопуванні ви її неминуче пошкодите, тож шанси прижитися в такого дерева будуть значно меншими. Крім того, такий саджанець, найімовірніше, буде слабшим і кривим, і знадобиться більше часу, щоб він виріс у гарне дерево. Та й пошкодити його чи поламати буде легше.

Як саджати?

Крім лопат, для висадки може стати в нагоді лом — часом у ґрунті можуть бути шматки асфальту, бита цегла чи інше будівельне сміття. Також знадобляться робочі рукавиці, відро, ніж та/або ножиці, молоток, агроволокно, мотузка та бруски для підв'язки дерева, пакети для сміття. Якщо дерев багато — може знадобитися тачка. Ями краще викопати заздалегідь. Так ви побачите, наскільки поганий ґрунт на глибині та будете знати, чи потрібно купувати ґрунтосуміш.

Яма повинна бути більшою за кореневий ком. Її розмір залежить від якості ґрунту. Якщо він хороший і його багато, то буде достатньо запасу у 20-30 см — головне розпушити землю. Якщо маєте справу зі звалищем будівельного сміття, то яму треба робити більшою та замінювати биту цеглу ґрунтосумішшю, яку можна купити в будівельних гіпермаркетах.

Дерево треба садити так, щоби шийка кореня (самий низ стовбура) не була засипана землею — інакше вона почне підгнивати. Також бажано, щоб шийка кореня була трохи вищу за рівень землі довкола — з розрахунком, що з часом ґрунт всядеться.

Пам’ятайте про розмір дерев у дорослому віці: не варто садити їх надто близько до бордюрів чи одне до одного, інакше з часом вони почнуть ці бордюри руйнувати та боротися між собою за місце під сонцем.

Доставка дерев із розсадника на місце висадки — окрема логістична операція. Якщо дерев багато і коми важкі, дуже помічною буде вантажівка з маніпулятором, але ціна такої послуги — близько 4-5 тис. грн.

Якщо ви висаджуєте дерево на вулиці серед мощення, варто закласти у яму дренажну трубу, щоб воді та повітрю було легше потрапляти вглиб ґрунту. Якщо цього не зробити, дерево може почати шукати воду самостійно, піднімаючи плитку чи асфальт довкола себе корінням.

У процесі насипання шарів ґрунту їх потрібно заливати водою, щоби дерево відразу після висадки могло добре напитися. Для цього використовується спеціальна труба, яка продається у кожному будівельному гіпермаркеті. Щоб її не замулило всередині, на неї варто одягнути панчоху з чорного агроволокна.

Свіжовисаджені дерева обов'язково треба надійно закріпити, підв'язавши до забитих поряд кілків, — щоб їх не розхитувало вітром і вони мали можливість добре вкорінитися. Дерево до опор потрібно закріпити гумовим джгутом чи натуральною мотузкою, під яку підкладається агроволокно, щоби мотузка не натирала кору. Ні в якому разі не використовуйте синтетичні мотузки, пластикові джгути чи металевий дріт — вони не розтягуються, і з часом будуть врізатися в стовбур та шкодити дереву. Найкраще опори вставляти в яму одночасно з посадкою дерева, і вже потім засипати землю. Можна забивати молотком, але це довго, фізично складно і ненадійно.

Останнє, що можна зробити, — закрити ґрунт довкола дерева. Для цього можна використати, наприклад, деревинну кору, що продається мішками у все тих же будівельних гупермаркетах, або звичайний щебінь. У обох цих випадках під низ треба підстелити агроволокно, щоби не проростало всяке бадилля. Часом використовують пристовбурові решітки, але це вже значно дорожче та трудозатратніше. Можна також посадити кущі, але в жодному разі біля стовбура не можна залишати газонну траву — вона витягує із землі всю воду, і дерево може банально засохнути.

Ризики та як з ними боротися

Перший ризик — газонокосарі, які у процесі роботи частенько пошкоджують кору на молодих деревах. Аби захистити дерева, до опор знизу можна прикрутити кілька рядів додаткових планок чи покласти поряд з деревом пару валунів. Також для захисту може підійти чохол з очерету, намотаний довкола стовбура, чи будь-яке достатньо жорстке кільце знизу. Головне — не забути вчасно його зняти.

Ще один ризик, способів боротьби з яким поки не винайдено, — двірники, які можуть висипати в лунки зібрану з вулиць піскосуміш. Тому корисно хоча би раз на рік замінювати верхній шар землі біля дерева на новий чи просіювати засипаний у лунку щебінь.

Смішно, але фактором ризику можуть виявитися милі песики та котики. Багата на аміак собача сеча небезпечна для молодих дерев, особливо хвойних, а коти можуть почати гострити кігті до стовбура. Тут також мажуть захищати бруски опор та різноманітні чохли на стовбур.

Ну і, звісно ж, вандалізм та крадіжки, найдієвіший спосіб боротьби з якими — висаджувати якомога доросліші дерева, бо чим товстіший стовбур, тим важче його поламати і важче викопати.

Як доглядати?

Перші кілька років дерево потребує уваги: його потрібно періодично підстригати (проріджувати крону, забирати гілки, які труться одна до одної чи ростуть кудись не туди), регулярно поливати (особливо у спеку), вносити у ґрунт добрива тощо.

Білити дорослі вуличні дерева немає жодного сенсу, а от з молодими — інша справа, але причина зовсім не у боротьбі зі шкідниками. У садових центрах дерева ростуть близько одне до одного, і їхні стовбури завжди перебувають у тіні сусідів. При висадці на вулицю сонця стає значно більше, але кора все ще досить тонка. Навесні, коли сонце вдень вже гріє досить сильно, а вночі ще трапляються заморозки, стовбур, у якому вже починається сокорух, може тріснути, і дерево загине. Саме для того, щоби зменшити нагрів сонцем, стовбури краще покривати спеціальною фарбою (а не вапном) або ховати у згадані вже чохли із очерету.

Фото Олександра Шутюка

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розпочало проєкт «Дерева Твого міста», що стосується озеленення Львова, та закликає львів'ян долучитися до підрахунку дерев у Львові.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!