Як правильно обирати окуляри та доглядати за ними

6367 0
Якщо окуляри не відповідно зроблені – буде подвоєння, дискомфорт, головні болі, погіршення зору.

Комфорт очей – це один з найбільш необхідних критеріїв вашої успішності та ефективної роботи. Часто найменша дрібничка може мати визначальне значення для того, щоб ви менше втомлювалися, мали сили для родини, для відпочинку. Однак, на жаль, навіть ті, хто користуються окулярами знають про них не надто багато. Спробуємо виправити ситуацію завдяки розмові з Наталією Дяків, лікаркою-офтальмологом вищої категорії («Оптика плюс», Антоновича,2. Тел. 067 37 19 649; 093 95 82 868).             

Чи безпечно купувати окуляри на продуктових ринках

Почнемо з того, що око, аби добре виконувати свою роботу, мусить мати відповідні умови. Якщо людина працює в окулярах, то окуляри мають забезпечувати ці добрі умови. Одним з параметрів таких умов є центрування лінз в окулярах. А центрування – для кожної людини індивідуальне. Готові окуляри – це середньостатистично виставлені центри, це штамповка, конвеєр. Не завжди при такому масовому виготовленні це центрування є правильно зробленим. Якщо ви поїхали кудись у відрядження і забули свої окуляри чи зламали, то можете купити на ринку, для короткотривалої заміни. Але якщо ви щодня читаєте чи вишиваєте, чи виконуєте іншу роботу очима, то раз на три роки ви повинні зробити собі окуляри відповідно до своїх параметрів.

Люди мають різні розміри голови, різну міжцентрову відстань очей і від цього дуже залежить формування зображення. Кожне око сприймає імпульси з навколишнього середовища індивідуально, а в голові ці зображення мають накластися одне на одного рівненько. Якщо окуляри не відповідно зроблені – зображення не накладуться, буде подвоєння, дискомфорт, головні болі, погіршення зору.

Усі парні органи людського організму працюють за принципом: один ведучий, один – допоміжний. Права рука сильніша від лівої (або навпаки, якщо людина – шульга), іноді буває так, що права частина щелеп більш розвинена ніж ліва, тому на одній кутні зуби прорізаються, а на іншій – ні. Зазвичай теж одне око слабше від іншого, відповідно, потрібні лінзи різної величини, а цього нема в готових окулярах, придбаних на ринку. Якщо людина довший час користувалася готовими окулярами, то буде важче звикнути до тих, які їй потрібні відповідно до її зору.

Готові окуляри можна купити, але, повторю, не для постійної роботи у них.

Як з сонцезахисними окулярами

Так само як шкіру, так і сітківку ока необхідно захищати від ультрафіолету. Тому, сонцезахисними окуляри будуть тоді, коли вони мають захист від ультрафіолету. Якщо ж вони просто коричневі чи сірі, але не мають захисту від ультрафіолету – користі для ока вони не несуть. Сітківка – це дуже тонка нейротканина, яка підлягає впливу сонця. Така хвороба, як макулодистрофія, притаманна людям південних країн. В Україні був випадок, коли кілька десятків членів секти, які поклонялися сонцю, а відповідно – часто й багато дивилися на сонце – стали пацієнтами Одеського Інституту імені Філатова.

Читайте також: Що буде з площею Галицькою у Львові та чи «покажуть» костел XVI століття

Друга річ, яка не є обов’язковою, але дуже бажаною для сонцезахисних окулярів – поляризація, тобто додатковий захист від згаданих вже бліків.

Особливо відповідально слід підходити до придбання сонцезахисних окулярів для дітей. Краще не купувати ніяких, ніж купувати неякісні, оскільки просте кольорове скло створить по-перше, дискомфорт при ходьбі – відчуття, ніби земля піднімається або навпаки, опускається; по-друге – породжена ними півтемрява – це додаткове навантаження на око, зіниця постійно розширена, мусить напружуватися, щоб чітко бачити. Безпечнішим для дітей буде просто навіть кашкет з дашком чи капелюшок, ніж дешеві неякісні окуляри.

Що в окулярах найважливіше

Найважливішими є лінзи і те, що з ними безпосередньо пов’язане.

На лінзах дуже важливим є захисне покриття від бліків, які є подразником для сітківки ока. А бліків довкола себе маємо чимало: світло фар автомобіля, сніг взимку, лампи денного світла в офісах, телефон, навіть вода на рибалці чи відпочинку на морі – теж дає бліки. Він них очі треба захищати і з цим легко дає раду пластикова лінза. Монітор дає синій спектр світла – і це також додаткове подразнення, яке навантажує наш зір. Якщо ми це подразнення усуваємо – око працює спокійніше.

Є вид професій для яких антиблікове покриття лінз не є суттєвим, а наприклад захист від механічних пошкоджень у вигляді утверджуючого лаку, подряпин. Їх використовують люди виробничих професій, наприклад, столярі, механіки.

Оправа є важливою. Вона має кілька параметрів на які варто зважати при виборі. Наприклад, довжина завушника для чоловіків.

Читайте також: Кам’яне коріння міста. Закоханий погляд на одне львівське підземелля

Тут хочу підкреслити, що замовляючи окуляри вартує більше вкласти у якісні лінзи, а вже потім в оправу. Це звісно, залежить від платоспроможності клієнта, але пріоритети мають бути саме такі: спершу лінзи, потім – оправа і все решта.

Щодо скляних лінз для окулярів, то вже досить давно закордонні страхові компанії спонукали до відмови них задля безпеки, зокрема в автомобілях. При аварії, коли розкривається подушка безпеки, вона досить сильно вдаряє в обличчя водія і якщо він в окулярах зі скляними лінзами, останні ламаються і просто ріжуть очі. З пластиком такого не відбувається. Полімерні лінзи безпечніші для дітей, на відміну від скляних. Інша річ – на скло не можна нанести антиблікове покриття, що дуже важливо в нинішню комп’ютеризовану епоху. До того ж, пластик можна покращувати, досягти зміни кольору при зміні освітлення.

Які є різновиди лінз і покриттів

Щодо лінз, то вони поділяються на базові, на лінзи для роботи за комп’ютером тривалістю до чотирьох годин, лінзи для використання за комп’ютером від шести до восьми годин чи більше. На це треба зважати.

Антиблікове покриття може бути й більш удосконаленим додаванням антирефлексного і гідрофобного покриття – від запотівання лінз. Є ще додатковий захист від шкідливого синього спектру, про який я згадувала, так званий «blue block» – блокування синього випромінювання. Звісно, це в більшості для роботи за монітором. Є ще кілька варіантів лінз, але вони вже не для ширшого загалу.

Французька фірма «Essilor» має спеціальну лінійку лінз для дітей, теж із захистом від синього світла та бліків монітору. Крім них, фактично, ніхто більше такого не виготовляє.

Новинки на ринку оптики

На жаль, в Україні ще нема достатньої культури носіння окуляр, але ця тенденція все більше поширюється особливо серед молодих людей, які багато часу проводять за монітором, чиї очі швидше втомлюються. Вони цікавляться новинками і нюансами оптики.

Світ йде вперед, технології йдуть вперед. Люди зараз працюють одночасно на різні відстані, а окуляри – величина стала, тобто, яка відстань бачення, така сила лінзи. Якщо підбираємо робочі окуляри на відстань 30-40 сантиметрів, то буде одна величина лінз, якщо треба дивитися на відстань 3-4 метри – інша величина.

Читайте також: Львів затоплює і що з цим робити?

Сьогодні багато людей (викладачі, тренери) потребують добре бачити під час лекції всю авдиторію, читати презентацію на стіні і зазирати до комп’ютера перед собою чи до записника. Раніше для цього потрібно було б три пари окулярів або ж були так звані біфокали – спарені лінзи зі серпоподібною перетинкою трохи нижче середини. Естетично це не дуже красиво, тому жінки їх не любили. А до того, на сьогодні два фокуси – замало. Саме тому було розроблено окуляри багатофокусні (на відміну від звичних нам однофокусних – для далекої або для близької відстані), прогресивні. Вони виконують одразу три функції – допомагають бачити далеко, середньо і близько. Такі окуляри візуально абсолютно не відрізняються від звичайних. Часто такими окулярами користуються стоматологи.

Закордоном їх вже масово продають. Навіть такий простий приклад – людина заходить до супермаркету і їй потрібно бачити вітрину на певній відстані і разом з тим могти прочитати етикетку з дрібнесеньким написом на близькій відстані. Проте, такі лінзи мають свої вимоги до підбору оправ і до монтування лінз – це повинен робити лікар.

Поряд з прогресивними є ще офісні лінзи – для роботи на близьку і середню відстань. Водієві потрібні лінзи, які допоможуть добре бачити максимально далеко, а тим, хто працює з паперами – на відстань 30 сантиметрів. Офісні лінзи ще називають дигресивними, тобто двофокусними.

Є теж лінзи з підтримкою акомодації. Вони абсолютно інноваційні, запобігають втомі очей. Напружена праця очима впродовж чотирьох годин, це таке ж навантаження, як і у випадку, коли людина копає землю лопатою впродовж шести-восьми годин. Ця лінза своєрідна, її може підібрати тільки фахівець і вона має свою специфіку щодо використання.

Чи змінилися правила догляду за окулярами

Коли ви замовили окуляри, то разом з ними отримаєте рецептурний листок із зазначенням правил догляду за окулярами. Ми їх, в принципі, знаємо: протирати окуляри м’якою тканиною, не докладати до оправи значних механічних зусиль, не класти лінзами донизу на тверду поверхню, бо від цього на поверхні лінз залишаться подряпини, зберігати у футлярі. Але є ще кілька нюансів, про які користувачі можуть не знати. Отож, не знімайте окуляри за одну дужку, оскільки вони викривлюються від цього, знімайте з обличчя за обидві дужки, двома руками.

Важливо знати, що на пластикові лінзи негативний вплив має гаряча пара, тому, коли господині на кухні знімають покришку з каструлі, в якій кипить страва чи відкривають дверцю духовки – мають пильнувати, щоб пара не потрапила на окуляри. В іншому випадку захисний шар вкриється дрібними пухирцями і це знизить якість видимості.

Оскільки в містах повітря сильно загазоване, на окулярах швидко осідають дрібні частинки газів від транспорту, які спричинюють жирні розводи. Змивати цей жирний пил слід або спеціальним розчином, придбаним в оптиці, або звичайною рідиною для миття посуду, оскільки вона добре знежирює поверхні. Але при цьому слід пам’ятати, що не можна мити окуляри гарячою водою, краще – прохолодною. Теж не можна використовувати спиртовмісні розчини.

Дотримуйтесь цих правил і окуляри довго вам служитимуть!

Партнерська публікація

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!