Як правильно вибрати штучну ялинку

8595 0
Не купуйте смердючих, китайських і легкозаймистих ялинок. Заощаджуйте, бережіть природу й отримуйте задоволення.
Фото: hdwallpaper2013.com

Фото: hdwallpaper2013.com

Більшість учасників голосування серед читачів «Твого міста» висловилась за те, щоб головна ялинка у місті була штучною, а не живою. Координаторка громадської організації «За екорозвиток» Діана Попфалуші пояснює, чому ліпше мати вдома штучну ялинку і на що слід звертати увагу, купуючи її.

Початок грудня – найліпший час, щоби замислитись про основу різдвяного настрою: ялинку. Але чи варто кожного року купувати нові дерева, які приносять вам більше клопоту, ніж радощів, а їх вирубка завдає природі більше шкоди, ніж допомагає їй? Є багато альтернатив живим деревам, від модерністсько-хіпстерського декору до найпростішого варіанту – штучного дерева.

Чому ж ялинку варто обирати штучну, а не живу? На це є низка причин.

Сумнівна законність ялинок, які продають на базарах. Чи впевнені ви у тому, що дерево, яке ви купуєте, було зрубане з дозволу лісництва? Хто дасть гарантії, що дерево попередньо не обробляли хімікатами, які можуть нашкодити вам і вашій родині? Також дерева у більшості випадків не є сертифікованими за міжнародною системою.

Сумнівне походження ялинок. Ми не впевнені, чи рубка дерев не була стихійною, чи не спричинить вона зсувів та селів, чи хтось посадить нові дерева на місці зрубаних.

Чорний ринок. За дерева, продані на стихійних ринках, не сплачують належних податків.

Глобальний вплив. Не купуючи живих ялинок, ми сприяємо зменшенню вирубки лісів. Ліси є легенями світу, які поглинають вуглекислий газ і допомагають нам давати раду змінам клімату.

Економія сімейного бюджету. Ви не витрачатимете щороку кошти на нову ялинку, адже штучна прослужить щонайменше шість-сім років.

Однак і купівля штучної ялинки має свої нюанси. Купуючи її, треба зважити на кілька чинників.

Читайте також: Новорічні ялинки у Львові: Живі чи штучні?

Розмір. Обирайте ялинку з огляду на місце, де вона стоятиме. Якщо ви мешкаєте у багатоповерхівці, краще не купуйте громіздкий та важкий виріб  – він  займатиме багато місця і не принесе бажаного новорічного настрою. Перед купівлею подумайте, де саме стоятиме ялинка, і зробіть попередні заміри, визначте ширину і площу місця для дерева – це полегшить вибір.

Штучні ялинки бувають заввишки від одного до чотирьох метрів. Якщо у вас невелика квартира, то краще обирати дерево висотою до півтора метра. Для більших квартир, офісів, а також приватних будинків та садиб підійдуть дерева до двох метрів заввишки.

Матеріали та якість. Важливо, аби матеріали, з яких виготовлена ялинка, були безпечними та не завдавали шкоди здоров’ю. Тому варто питати у продавця/чині чи самостійно ознайомитись зі складом виробу. В ідеалі ялинка повинна мати сертифікат якості, який засвідчує безпечність виробу і в якому має бути зазначено, що у складі виробу відсутні формальдегіди, метилен, ацетон та різного роду смоли.

Проте не завжди такі сертифікати є, і не завжди можна самостійно визначити, які сполуки нам шкодитимуть.Тому:

1) Понюхайте ялинку. Якщо ви зауважили неприємний хімічний запах, не купуйте її. Це означає, що пластмаса, з якої вона виготовлена, неякісна. Принцип «вивітриться з часом» тут не працює – навіть за кілька років запах буде відчутним;

2) Погляньте на підставку. Вона не має бути перехиленою набік чи легко піддаватись деформації. Якщо підставка виявиться ненадійною, ви ризикуєте не тільки цілісністю ялинки, але і власною безпекою, якщо прикрашене дерево впаде. Найнадійнішими є хрестоподібні підставки, менш надійними – круглі. Краще обирати металеві підставки, бо вони гарантуватимуть стабільність за додаткових навантажень від прикрас і гірлянд. Маленькі ялинки до 70 сантиметрів заввишки часто мають пластикові або дерев’яні підставки;

3) Перевірте голки. Якщо провести рукою проти напрямку їх росту, вони не повинні втрачати форми та/або висмикуватись, обсипатись чи ламатись; хвоя  не має бути надмірно м’якою на дотик - голки виготовляються зі спеціальної  жорсткої волосіні. М’яка хвоя може означати, що перед вами ялинка з паперової хвої китайського виробництва. Вона досить дешева, легкозаймиста і швидко втрачає форму.

Читайте також: Сьогодні до Львова привезуть новорічну ялинку

За хвоєю також не має виступати дріт. Якщо він помітний, це означає, що ялинка може бути нестабільною і ви можете поранитись. Гілки, на які кріпиться хвоя, мають бути добре прикріплені до стовбура. проте інший кінець повинен бути еластичним і рухомим. Якщо ви відігнете гілку і вона зразу повертається у вихідне положення, то це якісний виріб;

4) Поцікавтеся, чи горить. Обирайте дерево, виготовлене з вогнетривких і незаймистих пластиків або поліетилену. Ялинки, виготовлені з полівінілхлориду, менш вогнетривкі. Вони не горять, проте плавляться під дією високих температур. Про це варто пам’ятати, якщо ви плануєте прикрашати дерево гірляндами або запалювати поблизу ялинки бенгальські вогні.

За конструкцією ялинки бувають збірні і складні. 

Дерева зі збірною конструкцією монтуються за принципом парасольки: послідовно від нижнього ярусу до верхнього. Яруси один за одним нанизуються на каркас і закріплюються на підставці. Переваги: зручні у зберіганні, компактні, легко збираються, довговічні. Проте дорожчі за складні.

Дерева зі складною конструкцією монтуються за допомогою шарнірів і гачків до каркасу ялинки (а-ля новорічне лего для дорослих). Переваги: стабільність, легко збирається. Недоліки: займають більше місця, і якщо неправильно зібрати виріб, він може розпастись.

За типом голок штучні ялинки є литими і плівковими.

Литі ялинки виготовляють із застосуванням волосіні. Кожну гілку виливають у спеціальні форми, що надає дереву правдоподібності. Найдорожчі варіанти штучних ялинок коштують, залежно від розмірів, від восьмисот до десяти тисяч гривень.

Плівкові штучні ялинки виготовляють із полівінілхлориду на сталевому дротяному каркасі. Ці дерева дешевші (400-1650 гривень), але менш надійні й вогнетривкі, ніж литі.

Дизайн ялинок залежить від фантазії, уявлень та можливостей кожної людини. Це можуть бути як стандартні смарагдово-зелені ялинки, так і різнокольорові версії новорічного дерева, також це не має бути саме ялинка – виробники пропонують ялиці та різні види сосон.

Якщо ви хочете придбати дійсно якісний і надійний виріб, зважайте й на країну виробництва. Краще обирати дерева, виготовлені в Україні, Німеччині, Англії, США, Бельгії та Нідерландах. Уникайте дешевих штучних ялинок, вироблених у Китаї, Тайвані або В’єтнамі.

Звісно, використання штучних ялинок не є повністю екологічним, але така ялинка окупить себе для вас за три-чотири роки, а для природи ваш внесок буде просто безцінним! Тому залишимо живу ялинку в лісі :)

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!