Як у Стрию впровадили е-квиток і до чого тут Львів

10359 0
Стрийська територіальна громада першою на Львівщині запустила е-квиток. Як він працює, чи відрізняється від того, який намагаються впровадити у Львові, аналізує ексрадник міністра інфраструктури України 2017-2019 роках, голова Громадської ради при управлінні транспорту ЛМР Святослав Товстига.

Населення Стрийської територіальної громади становить 100 тисяч, громада складається із 47 населених пунктів, що ускладнювало сам проєкт. Також тут були задіяні міські та приміські маршрути.

Що таке АСОП

Автоматизована система оплати проїзду (АСОП) – це програмно-технічний комплекс, призначений для здійснення обліку наданих транспортних послуг з допомогою електронного квитка. Вона дозволяє автоматизувати низку функцій у громадському транспорті: забезпечення квитками пасажирів, фінансові операції, витрати пального, дотримання графіка і схеми руху автобуса в реальному часі, коригування схеми об’їзду дорожньо-транспортних пригод.

У жовтні 2021 року Стрийська міська рада впровадила систему GPS-контролю, а в січні 2022-го був підписаний меморандум про співпрацю між міськрадою, перевізником і ІТ-компанією щодо тестової експлуатації АСОП. Тестування це допомогло здійснити облік пільгового проїзду та пасажиропотоку на маршрутах громадського транспорту, а відтак оцінити реальний обіг коштів.

7 липня 2022 року виконком ухвалив рішення виконавчого комітету №270 «Про впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в міському та приміському пасажирському автомобільному транспорті на території Стрийської міської територіальної громади», і був оголошений конкурс, в якому перемогло ТОВ «ГІС-СЕРВІС». Львів’яни знають цю компанію, оскільки вона займається GPS-трекерами в міських автобусах, а на зупинках громадського транспорту можна побачити її табло.

Систему автоматизованої оплати проїзду запровадили на всіх 23 приміських маршрутах, п’яти міських, а також на 17-ти, які виходять за межі Стрийської  МТГ (Моршинська ТГ та Грабовецько-Дулібівська ТГ), встановили на транспортні засоби 60 валідаторів.

АСОП одночасно працює з багатьма замовниками перевезень різного рівня, при цьому вміє працювати як із монотарифними (один тариф, як у Львові, 15 грн) маршрутами, так і з тарифними сітками (коли між двома населеними пунктами діють різні тарифи і коли тариф змінюється залежно від маршруту). 

Як це працює

1. Пасажир може обрати маршрут, час і розрахуватися кількома способами: з допомогою мобільного додатка, транспортною, банківською чи пільговою карткою або готівкою. Квиток можна одержати цифровий або паперовий.

2. Перевізник отримав сукупність мобільних додатків для водія, працівників відділу кадрів , контролерів, диспетчерів, логістів.

3. Замовник перевезень отримав додатки для ЦНАП з електронними чергами, які вмонтовують у сайти ОТГ, контролерські додатки. Кілька різнорівневих вебресурсів, які дозволяють створювати власні бази пільговиків, контролювати кількість перевезених пільгових пасажирів за іменами, групами, а також за перевізниками, помаршрутно чи помашинно з даними за будь-який період часу.

4. Оператор перевезень також отримав додатки для різнопрофільних працівників і контролерів. Для нього доступні функції налаштування та забезпечення роботи комплексу з контролем працездатності кожного елемента в онлайн-режимі зі збереженням статистики проблем у роботі обладнання.

Скільки це коштує

При готівковому розрахунку вартість послуги з перевезення пасажирів становить 100% від встановлених тарифів на транспортні послуги, при розрахунку банківською карткою – 95%, при розрахунку транспортною карткою –90%, при розрахунку через мобільний додаток – 85%. 

Тобто передбачені всі мотиваційні важелі для пасажирів оплачувати проїзд через мобільний додаток, щоби зменшити навантаження на водія громадського транспорту.

Де Стрий, а де Львів?

Великої різниці між системою у Львові, яка ще не реалізована, і системою в Стрию немає: і в одній, і в другій передбачені аналогічні форми оплати (в Стрию навіть більший інтерфейс для пасажира). Згідно з технічним завданням, у Львові мають розробити додаток і сайт, який показуватиме в реальному часі графік і можливість оплати. В Стрию цей функціонал уже працює. Також варто зазначити, що в Стрийській громаді зробили все для переходу на програмний реєстратор розрахункових операцій, що фактично автоматизувало всі бухгалтерські операції та всі відрахування державі.

Читайте також: На якому етапі впровадження е-квитка у Львові і коли запрацює безготівкова оплата

Отже, Стрийська громада є яскравим прикладом того, як можна бюджетно автоматизувати й налагодити контроль за перевезеннями, витративши 300 доларів на обладнання однієї одиниці транспорту, що в 10-15 разів менше, ніж   заплатив Львів. Залишається відкритим питання, чи вдасться Львову сформувати без зайвого піару команду для запуску е-квитка і коли це нарешті станеться.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!