Як у Вроцлаві провели реконструкцію привокзальної площі

4347 0
На відміну від Львова, жителі польського міста проводять час на площі перед залізничним вокзалом, який обновили до Євро-2012 року.
Фото:Олександр Шутюк

Фото:Олександр Шутюк

Оновлений проект реконструкції площі Двірцевої у Львові викликав бурхливе обговорення, зокрема, через зменшення простору для приватних автомобілів та збільшення його для пішоходів і громадського транспорту. Урбаніст Олександр Шутюк на прикладі привокзальної площі у Вроцлаві розповідає, наскільки такі зміни можуть позитивно вплинути як на площу, так і на ставлення городян до неї.

Перша річ, яка формує враження про будь-яке місто, коли приїздиш до нього потягом, це його вокзал та площа біля нього. Це той вішак, з якого починається місто і у Львова з цим великі проблеми - з його привокзальної площі хочеться втекти якомога швидше. В Києві ситуація ще гірша і просто неможливо уявити собі людину, яка би без крайньої потреби добровільно вирішила провести свій час на площі перед вокзалом, просто так посидіти на лавочці зі стаканом кави.
Але у світі зустрічаються й кардинально інші приклади, про один з яких я зараз постараюся розказати. А саме про привокзальну площу польського Вроцлава.

Ось так вроцлавський вокзал виглядає ввечері. Сама будівля була збудована у 1857 році. Площу замостили великою безшовною плиткою, геометричний ритм якої розбавляють опуклі криволінійні газони. Ліхтарі шикарні.

Ближче до вулиці висаджено кілька рядів дерев. Все «як книжка пише» – ідеальні крони, металеві решітки, підсвітка. До речі, це платани. Праворуч за деревами видніється вхід до підземного паркінгу.

А тепер давайте краще роздивимося площу при денному світлі.

Площу повністю реконструювали перед футбольним єврочемпіонатом 2012 року.

Захисна решітка з вмонтованим світильником.

Площа повністю пішохідна та закрита для автомобілів. Парковка на 200 місць захована під землю. До слова, натрапив на статтю 2012 року, в якій йде мова про те, що через незручну тарифну політику вокзальний паркінг не користується великою популярністю, програючи стоянкам великих торгових центрів поряд.

Так виглядає вхід до підземного паркінгу, він же за сумісництвом велопарковка. Таких на площі є дві штуки, в іншій вбудовано також газетний кіоск.


Довкола розставлено багато вуличних меблів. Є ось такі невеликі металеві крісла.

Є двосторонні лавки з високими спинками. Сидіти зручно. Можна впіймати безпарольний міський вай-фай. До речі, якоїсь навали бомжів на лавках немає. Поміж дерев постійно ходить прибиральник та збирає опале листя.

Загальний вигляд платанової алеї, висадженої три роки тому. Цікаво, як акуратно у орнамент плитки вплітається смужка дощоприймача.

З обох боків від входу є фонтани з вечірньою підсвіткою.

По всій площі та всередині вокзалу викладено тактильну плитку, яка вказує напрямок до пішохідних переходів. До речі, всередині вокзалу з тою плиткою є казус – вона веде до зачиненої дверної секції і до того ж на її шляху стоїть рекламний банер-павук. Фотки, на жаль, не зробив.

Перехід. Біля вокзалу є одна зі станцій міського прокату велосипедів.

Повз вокзал по виділеній смузі проходять трамвайні та автобусні маршрути.

Ще кілька фоток з середини вокзалу. Вихід на перон. Призначення штуки праворуч не зрозумів. Схоже на транспортер для сумок, але не бачив, щоби ним хтось користувався - всі тягнули валізи в руках.

За часів Німеччини перед центральним входом була велика клумба. (Наша привокзальна площа, схоже, так і застрягла у цій епосі).

Згодом клумба зникла і площа разом з вокзалом набули максимально «унилого» вигляду.

Ось така трансформація. Дуже сподіваюся колись побачити не гірше перевтілення львівської привокзальної площі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!