Як у Європі заохочують купівлю електромобілів і як бути з цим на Львівщині

4082 0
У деяких країнах власники електромобілів можуть не сплачувати за проїзд на платних дорогах, або ж мають пільговий доступ до частини з них (наприклад, автобусні смуги). Їм також можуть надати спеціально відведені місця на парковках.
Фото: ElectroCars

Фото: ElectroCars

Глобальна зміна клімату призвела до того, що людство почало більш активний перехід на альтернативні, більш безпечні, джерела енергії. Серед них і експлуатація електромобілів. Про те, як заохочують до їх купівлі у 15-х мегаполісах Європи, де вони найбільш поширені (Амстердам, Берлін, Бірмінгем, Брюссель, Копенгаген, Гамбург, Гельсінкі, Лондон, Мадрид, Осло, Париж, Роттердам, Гаага, Стокгольм, Відень, Цюріх) та як стимулювати до цього у Львові та області розповідає IT Project Manager Юрій Стечишин.

Місцева та національна підтримка

Безпосередніми заходами підтримки поширення електромобілів у Європі є одноразові субсидії, податкові пільги на придбання таких авто, а також безкоштовний доступ до певної дорожньої інфраструктури – наприклад, платних доріг.

Також здебільшого на місцевому рівні впроваджуються пільги на паркування та заряджання електромобілів. Одним з найбільш популярним заходів підтримки є розгортання зарядної інфраструктури.

Визначальними все ж у Європі є стимули на рівні центральної влади. Зокрема, у 2018 році мешканці дев’яти міст (Берлін, Бірмінгем, Копенгаген, Гамбург, Гельсінкі, Лондон, Париж, Стокгольм та Відень) мали змогу отримати гранти на придбання електромобілів та їх гібридів. Суми коливалися від 1 000 євро (Швеція) до 6 000 євро (Франція).

Також використовуються податкові пільги при першій реєстрації електромобіля. Так, знижені ставки мита на реєстрацію електромобілів були застосовані в 11 містах у 2018 році (Амстердам, Бірмінгем, Брюссель, Копенгаген, Гельсінкі, Лондон, Мадрид, Осло, Париж, Роттердам, Гаага та Стокгольм).

Пільги на заряджання електромобілів

На початку поширення електромобілів спеціальні програми, які пропонували безкоштовну або знижену плату за заряджання електромобілів, були менш розповсюдженими.

Такі пільги у 2018 році пропонували лише три з 15 міст – Осло, Париж та Відень. Цікавий підхід у Брюсселі: там від 75 євро податку на робочі паркувальні місця звільняються ті компанії, які встановлюють пристрої для заряджання електромобілів.

У Амстердамі кожен має право вимагати у влади встановити пристрій для заряджання електромобілів. У такому випадку саме заряджання безкоштовним не буде, але заявник не повинен платити за встановлення пристрою.

Пільги на проїзд дорогами або при паркуванні

Станом на зараз, у деяких країнах власники електромобілів також можуть не сплачувати за проїзд на платних дорогах, або ж мають пільговий доступ до частини з них (наприклад, автобусні смуги). Їм також можуть надати спеціально відведені місця на парковках.

Найбільш поширеним заходом для стимулювання переходу на електромобілі є пільги на оплату паркування електромобілів (повне скасування оплати або її зменшення). Зокрема, такі переваги пропонують десять міст Європи (Амстердам, Берлін, Брюссель, Гамбург, Гельсінкі, Лондон, Мадрид, Осло, Париж та Відень).

Для прикладу, у центрі Мадрида (а також інших іспанських містах загалом) водії автомобіля з нульовими викидами могли припаркуватися без обмеження за часом. Окрім того, Іспанія звільняє власників електромобілів від оплати проїзду за регіональними платними автомагістралями.

Знижені плати за паркування електромобілів застосовувались у Гельсінкі. Деякі муніципалітети Франції пропонують безкоштовне двогодинне паркування для електромобілів.

Безкоштовне паркування, зарезервовані паркомісця та дозволене використання смуг громадського транспорту практикують і у Німеччині та у Швеції.

А Данія скасовує плату за паркування електромобілів на суму 760 євро щорічно.

Інформаційні кампанії

У всіх муніципалітетах, за винятком Цюріха, у 2018 році були встановлені цільові показники стосовно поширення електромобілів у наступні роки.

Також усі визначені мегаполіси працюють з програмами державних / муніципальних закупівель для стимулювання попиту на електромобілі – це є важливим заходом у Європі.

Так, Енергетичне Агентство Данії з 2013 року фондує програми для муніципалітетів щодо тендерної закупівлі електромобілів.

Окрім того, муніципалітети надають інформацію щодо переваг та поширення електромобілів на своїх веб-сайтах. Туди включають як стимули щодо придбання електромобілів, пільг на паркування / заряджання, так і інформацію про загальнодоступну мережу зарядних пристроїв.

Стимули щодо електромобілів в Україні

Наприкінці 2018 року Верховна Рада прийняла цілу низку змін до Податкового кодексу, зокрема, продовжили звільнення електромобілів, що ввозяться в Україну, від ПДВ та акцизу до 2022 року. Вперше ця норма почала діяти 1 січня 2018 року.

Також Верховною Радою 11 липня 2019 року прийнято Закон №10405 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів», який набрав чинності 1 січня цього ж року. Ним внесено зміни до Кодексу України про адмінправопорушення та Закону України «Про дорожній рух», які дозволять законодавчо захистити право водіїв електромобілів щодо доступу до зарядних станцій.

Законом врегульовано відповідальність за незаконне паркування (зупинку, стоянку) на місцях для транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

Також прийнятими змінами Закон України «Про дорожній рух» доповнено новими положеннями, зокрема, передбачається введення зелених номерних знаків для електромобілів, появу нових дорожніх знаків «Для електромобілів», «Крім електромобілів» і «Станція зарядки електромобілів» і маркування місць для паркування, зарядки. Передбачені штрафи за зупинку або стоянку авто на місці для електромобілів та за створення перешкод водіям електромобілів на зупинці або парковці.

Електрокари у Львові та області

Оскільки пряма фінансова підтримка на купівлю електромобілів у часи коронавірусу буде занадто обтяжливою для загальнодержавного та місцевих бюджетів, можуть бути використані наступні стимули:

  • активна робота місцевої влади Львова та області з бізнесом щодо заохочення / встановлення зарядних станцій для електромобілів на заправках та парковках;
  • створення загальноміських муніципальних мереж для заряджання автомобілів, надання певної безкоштовної кількості годин власникам електромобілів;
  • надання певної безкоштовної кількості годин для паркування електромобілів у центрі Львова, а також виділення певної квоти паркомісць виключно для електромобілів;
  • дозволити електромобілям використовувати смуги громадського транспорту для руху;
  • розробити стратегію щодо поширення використання електромобілів у Львові та області на 5-річний термін;
  • здійснювати публічні тендерні закупівлі транспортних засобів, надаючи перевагу електромобілям;
  • доповнити офіційні веб-портали Львова та області інформаційними блоками щодо переваг використання електромобілів;
  • звернутися до Верховної Ради України щодо надання місцевим радам можливості скасовувати або зменшувати збір на першу реєстрацію електромобілів;
  • популяризація електромобілів за допомогою соціальної реклами у Львові та області.
 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто».

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!