Як вберегти Цитадель від захланних бізнесменів

6461 0
Чомусь нікому й на думку не спало, що в такому місці будувати в принципі не варто.
Фото: panoramio.com

Фото: panoramio.com

Спроби забудувати місцевість, де в часи Другої світової війни загинули десятки тисяч військовополонених, не припиняються із середини двотисячних років. І часом, на превеликий жаль, це вдається. Ситуацію все ще можна змінити, проте потрібна політична воля керівництва міста і тиск з боку громади, пише в колонці львовознавець Іван Радковець.

Нещодавно депутати Львівської міської ради влаштували собі «публіку» власними руками – 46 депутатів проголосували за те, щоби дозволити компанії, не відомій широкому загалові, житлове будівництво на львівській Цитаделі.

Можливо, це лише збіг обставин, але це питання з голосу та без всякого обговорення вніс депутат і бізнесмен Григорій Козловський. Той самий, який через підконтрольні фірми хоче будувати хмарочоси на Сихові і зробив ресторан з пам’ятки національного значення на Ринку.  

Добре, що пильні представники громади помітили цей «фінт вухами» і здійняли справжній ґвалт довкола Цитаделі. На це стрепенувся міський голова Львова Андрій Садовий і ветував цю ухвалу, ба більше, запевнив, що ніякого житлового будівництва на цьому місці бути не може й не буде. Складно сприймати ці слова щиро після стількох невиконаних обіцянок нашого мера (досить згадати про вирішення проблеми Грибовицького сміттєзвалилища), але хочеться, щоби на цей раз слова міського голови не розходилися з його діями, хоча підконтрольна йому фракція чемно проголосувала за пропозицію депутата з БПП.

Під час недавнього ефіру на телебаченні головна правниця ЛМР Гелена Пайонкевич запевнила, що її шеф налаштований рішуче, і якщо депутати подолають його вето, то звернеться до суду. Що ж, почекаємо до 21 червня. Врешті, Садовий, як ніхто, може виявитися зацікавленим у тому, щоби ухвала в такому вигляді не набула чинності, бо ж тоді матиме міжнародний скандал. Уявіть собі заголовки ЗМІ у Франції, Італії чи Бельгії (полонені армій цих країн загинули в концтаборі на Цитаделі) на кшталт «Українські націоналісти забудовують могили наших дідів, які загинули у війні». Спалахне такий скандал, який уже ніякий позитив не переб'є, і першою його жертвою стане саме мер, який так любить говорити про європейськість Львова. І, звичайно, розпочнуться нові дебати з керівництвом держави, яка переклала на громаду міста відповідальність за пам’ятку, що постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 р. № 929 внесена до реєстру нерухомих пам’яток історії, архітектури, містобудування національного значення під № 130026-Н.

Задля цікавості я зайшов на сайт міської ради і виявив, що за адресою Грабовського, 11 (цей номер закріплено за всією Цитаделлю) є понад 20 документів ЛМР. Найновіший з них – рішення від 25 травня цього року, і воно не менш цікаве за те, що спричинило скандал.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: фортифікація Цитадель

Отже, це рішення дозволяє розробити детальний план території, обмеженої вулицями Вітовського, Коперника, Драгоманова та Грабовського. Тобто йдеться практично про всю територію колишньої Цитаделі. Як можна прочитати між рядками рішення, реальним замовником цього ДПТ є «Західноукраїнська академія тенісу "Золотий лев"».

Поки що не зрозуміло, що саме хоче академія тенісу робити на Цитаделі. Так, там є тенісні корти. Інша справа, що засновники академії – це люди, які мають дотичність до ресторанного, будівельного, нафтового і авторемонтного бізнесів. І що саме може постати на місці, де гинули військовополонені, залишається лише здогадуватися.

Це не перша спроба забудувати Цитадель. Перша була в середині двотисячних, коли з’явилася інформація про те, що на місці концтабору планують звести бізнес-центр. Тоді громадськість здійняла хвилю протесту, і атаку вдалося відбити, а за кілька років Цитадель набула статусу пам’ятки національного значення.

Щоправда, це не вберегло її від чергового «набігу» – готель «Цитадель Інн» таки спорудили. І для мене залишається загадкою, як його власники змогли отримати документи для будівництва на території пам’ятки. Це треба з’ясовувати. Так само треба з’ясувати, яким чином здобули майно чи нерухомість інші власники за адресою Грабовського, 11. Адже за часів СРСР на території Цитаделі розмістили військову частину, і доступ до місцевості був обмежений.

Очевидно, що найліпшим виходом із ситуації було би відкликати ухвалу чи підписи під нею. Цікаво, чи буде ідея долати вето і хто з депутатів проголосує «за». Бо від мера вже пішов сигнал, що він подаватиме до суду, якщо депутати подолають вето на цю ухвалу. Ще один варіант більш-менш зберегти обличчя – це внести зміни до вже прийнятого документа. Наприклад, забрати речення про житлове будівництво і додати пункт про те, що на цій території облаштують музей.

Читайте також: Велику максиміліанську вежу у Львові хочуть продати за 21 мільйон гривень

На мою думку, саме музей міг би стати потенційно вдалим виходом з цього конфузу. Адже через табір, що існував в 1941-44 роках, пройшли приблизно 250 тисяч осіб, яких утримували в нелюдських умовах і змушували тяжко працювати. Крім вояків Червоної армії, тут були солдати з Франції, Бельгії та Італії.

До роботи над таким музеєм можна було би залучити й ці країни, адже йдеться про їхніх громадян. Водночас слід нарешті провести комплексне дослідження цієї території, встановити місця масових поховань, про які згадувалось у документах слідчої комісії, яка прибула до Львова у 1944 році, належним чином повестися з останками та ознакувати ці місця, аби вберегти від посягань захланних підприємців.

За свідченнями очевидців та архівними даними, такі поховання можуть бути між двома вежами в східній стороні Цитаделі. Саме там утримували і страчували полонених. Також існують твердження, що у таборі був свій крематорій. Натомість в колишніх казармах, де й зараз є офісні приміщення, завжди були адміністративні будівлі. Навіть у німецькі часи там розмістили адміністрацію табору.

Цей музей міг би стати самостійним українським військово-меморіальним музеєм, адже цього року виповнюється 100 років від Листопадового чину і заснування ЗУНР. А під час боїв за Львів Цитадель була локацією боїв між українськими та польськими військами.

Щоправда, для реалізації такого плану потрібне рішення на рівні держави, щоби відселити власників майна та нерухомості з Цитаделі, бо ж це пам’ятка національного значення. Це найболючіше питання, оскільки йдеться про грубі мільйони гривень, які треба забрати з якоїсь статті державного бюджету, де і так багато на що бракує грошей. І на освіту, і на військо, і на медицину та соціальний захист. Можливо, варто було би попросити підприємців трохи поступитися інтересами задля загального добра. Доводиться лише сподіватись, що більшість із них здатна на таку пожертву.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!