Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника сфери гостинності

2580 0
Штраф за допуск невакцинованого працівника до роботи становить від 17 до 34 тисяч грн. для фізичних осіб або від 34 до 170 тисяч грн. для юридичних осіб. Плюс репутаційні втрати, які виміряти доволі важко.
Фото: Freepek

Фото: Freepek

Невакцинованих освітян і держслужбовців із понеділка будуть відстороняти від роботи без збереження заробітної плати. А от невакцинованих офіціантів/тренерів/адміністраторів, яких допускати до роботи не можна. Не можна і законно відсторонити. Залишається загадкою, чому ж власників бізнесу залишили наодинці з цією дилемою. Рішення насправді на поверхні – потрібно всього лиш узгодити Перелік працівників, для яких вакцинація проти коронавірусу є обов'язковою із переліком працівників, яких не можна допускати до роботи без вакцинації, каже адвокатка, партнерка АО «Дексіс Партнерс» Оксана Данкевич.

Читайте також: Наступного тижня невакцинованих чиновників і освітян відсторонятимуть від роботи 

Мабуть, кожен у Львові вже знає: до роботи в закладах харчування, готелях, торгових центрах, спорткомлексах та магазинах допускаються лише ті працівники, які мають сертифікат про повну вакцинацію або негативний тест ПЛР, експрес-тест не більш ніж триденної давнини, довідку про отримання однієї дози вакцини або довідку про протипоказання до щеплення.

Та що робити керівнику, коли працівник не може надати жоден з цих документів? Допускати його (її) до роботи не варто – це може коштувати від 17 до 34 тисяч грн. для фізичних осіб або від 34 до 170 тисяч грн. для юридичних осіб. Плюс репутаційні втрати, які виміряти доволі важко.

Можна, звісно, домовитись з таким працівником про відпустку без збереження заробітної плати – простіше «за свій рахунок». Але тут є один момент: така відпустка надається тільки на прохання самого працівника.

Чи можна звільнити? Тільки якщо для цього є підстави, передбачені трудовим законодавством. Кодекс законів про працю дає роботодавцю не так багато варіантів. До прикладу, «невідповідність працівника посаді або виконуваній роботі через стан здоров'я» – на перший погляд, найбільш близька підстава звільнення. Водночас застосувати її законно не вийде. Для звільнення потрібні фактичні дані, які підтверджують, що працівник не може виконувати свої трудові функції через стан здоров’я. Тому цей варіант відкидаємо: надто високий ризик поновлення на роботі через суд із відшкодуванням зарплати за весь час вимушеного прогулу.

До речі, МОЗ розробило перелік працівників, для яких вакцинація обов’язкова. Серед таких працівники закладів освіти, державних органів та адміністрацій. Їх можна у цілком законному порядку відсторонити від роботи без збереження заробітної плати.

Залишається загадкою, чому ж власників бізнесу залишили наодинці з цією дилемою. Рішення насправді на поверхні – потрібно всього лиш узгодити Перелік працівників, для яких вакцинація проти коронавірусу є обов'язковою із переліком працівників, яких не можна допускати до роботи без вакцинації. Звучить просто, чи не так?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!