Львову потрібен чіткий алгоритм встановлення електрозарядних станцій для мешканців

1896 0
У місті майже немає зарядок, які б були встановлені у дворах багатоповерхівок, спальних районах, а це унеможливлює розвиток електричного транспорту. Тому, якщо у багатоквартирних будинках є мешканці, які готові встановлювати електрозарядки, для них потрібно встановити спрощену процедуру.
Фото: Еспресо

Фото: Еспресо

Електромобілі уже давно стали важливою частиною транспортного трафіку у світі та в Україні. Сьогодні є велика кількість автомобілістів, які готові вкладати власні кошти в облаштування електрозарядок, але їм потрібна зрозуміла, чітка дозвільна процедура. На цьому наголошує депутат від фракції «Варта» ЛМР Юрій Мартинюк.

У всьому світі люди рятуються від загазованості та транспортних корків через перехід на електричний транспорт – громадський і приватний. У Львові також бачимо стрімке зростання ринку електромобілів, проте розвиток інфраструктури електрозарядних станцій відверто «не встигає» за новітніми тенденціями ринку.

У чому полягає проблема?

У місті майже немає зарядок, які б були встановлені у дворах багатоповерхівок, спальних районах, а це унеможливлює розвиток електричного транспорту. Львів’яни розуміють, що електрокар більш вигідний в деяких позиціях, ніж авто з двигуном внутрішнього згорання, але придбати його не можуть з різних причин, в тому числі тому, що його банально немає де заряджати.

Читайте також: Що заважає розвиватись електромобілям у Львові і як це змінити

Разом з тим, якщо підприємець хоче встановити електрозарядну станцію і бути оператором цих зарядок, потрібна фактична адреса – земельна ділянка чи поштова адреса. Це дає підстави для того, аби отримати технічні умови для підключення до електроенергії. Без прив’язки до місцевості, «Львівобленерго» не може видати такі технічні умови.

Як цю проблему вирішити?

Вирішити цю проблему можна через отримання права оренди конструктивних елементів для встановлення електрозарядок. Крім цього, якщо у багатоквартирних будинках є мешканці, які готові встановлювати не для комерційного використання електрозарядні станції за власний кошт, для них потрібно встановити спрощену процедуру.

Щоб закласти фундамент вирішення цієї проблеми, ми з управлінням вуличної інфраструктури міської ради готуємо відповідну ухвалу про розвиток інфраструктури електрозарядних станцій у Львові. Там має бути прописаний алгоритм отримання місць для встановлення станцій. Якщо пропишемо мешканцям алгоритм дозвільних процедур і він буде простий, зрозумілий і недорогий, (а бажано – безкоштовний), то закладемо фундамент розвитку інфраструктури електрозарядних станцій.

А коли їх з’явиться достатня кількість, то виникне конкуренція і дешевша ціна на послуги електроенергії. Це стимулюватиме до придбання електрокарів, які насправді є екологічнішими та дешевшими в експлуатації.

Сподіваюся, уже в першому півріччі 2022 року приймемо цю ухвалу і надалі будемо її удосконалювати в залежності від потреб користувачів. Головне – зробити перший крок.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!