Як замінити товар, який не «говорить» українською

5648 0
Товар без українського маркування чи інтерфейсу – це недолік, і продавець повинен це виправити.
фото: InfoKava.com

фото: InfoKava.com

Якщо ви купили товар в онлайн-магазині, а отримали зовсім не те, чого очікували, не варто нарікати на лиху долю чи плакатись друзям у жилетку. Ви – споживач. Ви маєте цілу низку прав, якими варто скористатись.

Спершу трохи офіційної інформації. Наші з вами споживчі права захищаються законом. Для цього держава створила відповідну установу – Держпродспоживслужбу.

Щоправда, українці звертатись туди не поспішають. Очевидно, не надто вірять у допомогу держави. Проте закон чітко описує механізм, за допомогою якого ми можемо відстояти свої права. Не раз успішно скориставшись ним, я сформулював чотири прості кроки, які допоможуть споживачеві отримати замість бракованого товару добрий.

1. Скласти вимогу до продавця, виробника та сервісного центру з детальним описом виявлених недоліків.

Відповідно до пункту 1 статті 8 Закону «Про захист прав споживачів», ви маєте право на безкоштовне усунення недоліку. Контакти продавця обов’язково мають бути зазначені на чеку, контакти виробника й сервісного центру можна знайти на офіційному сайті компанії. Важлива умова: якщо ваш товар* важить більше п’яти кілограмів, відповідальна особа (продавець, виробник або сервісний центр) зобов’язана самотужки забрати його на ремонт.

2. Надіслати вимогу.

Робити це варто поштовим рекомендованим листом. І збережіть чек із пошти! Відповісти вам повинні впродовж чотирнадцяти днів із моменту отримання.

3. Якщо нема реакції, скласти вимогу про компенсацію.

Якщо адресати вас ігнорують, то, відповідно до пункту 9 статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів», ви маєте право отримати компенсацію за затримку усунення недоліку в розмірі 1% вартості товару за кожен день затримки. Така сама компенсація передбачена за кожен день затримки з ремонтом товару – а відремонтувати його повинні впродовж чотирнадцяти днів.

4. Подати позов до суду.

Якщо ваші споживчі вимоги щодо усунення недоліку чи ремонту далі ігнорують, пункт 1 частини 1 статті 4 та стаття 22 Закону України «Про захист прав споживачів» дають вам право звернутись до суду. Подавати заяву потрібно за місцем реєстрації. Як споживач, права якого порушили, ви звільняєтесь від сплати судового збору для подання заяви. Для юридичного супроводу вашого позову та інформаційної підтримки ви можете звернутися в Громадську організацію «Незалежні».

Діючи за таким алгоритмом, нам удалося усунути недоліки на багатьох придбаних в інтернеті товарах. Компанія Samsung разом із сервісним центром виправила серйозний недолік своєї продукції – замінила панель керування на мікрохвильовій печі. Панель була промаркована російською мовою, що порушує законодавство; її замінили українською. Те саме зробив і виробник пральної машини Candy.

Читайте також: Пиши українською. Як змусити виробників маркувати товари

*Товари, що входять до переліку товарів, із яких створюється обмінний фонд: телевізори, мікрохвильові печі, магнітоли, кухонні машини, магнітофони, в'язальні машини, радіоприймачі, пилососи, холодильники, електропраски, морозильники, електроміксери, пральні машини, електросоковижималки, апарати телефонні (у тому числі мобільного зв'язку), персональні комп'ютери та комплектуючі частини до них, апаратура для відеозапису та відтворення зображення і звуку, електрочайники, електрофени, електрокавоварки.

Святослав Літинський,
викладач, громадський активіст


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!