Львівські екскурсоводи пішли в онлайн або Що буде з галицьким Вавилоном

3855 0
Війни, хвороби, падіння та злети – це вже було у історії міста, яке до нині за бургомістром Бартоломеєм Зиморовичем називають «альтаною посеред раю».
фото: lvivnews.info

фото: lvivnews.info

Із початку карантину центр Львова спорожнів. Зникли туристи, закрилися кав'ярні, ресторації, різноманітні атракції   те, заради чого приїжджали до міста з річних куточків України та світу. Як пристосувалися до нових умов ті, хто працював у туристичній галузі та наскільки швидко після карантину її вдасться відновити, – львовознавець Іван Радковець. 

Львів сьогодні поділився на дві категорії – тих, хто вірить у загрозу і дотримується всіх карантинних приписів, і тих, хто до цього ставиться скептично. Дякувати Богові, туризм повірив і він зараз перебуває на повному карантині – туристичної екскурсійної діяльності зараз у Львові офіційно не проводять.

З іншого боку – ті, хто причетний до туристичної галузі, залишилися вдома і думають, як зберегти те, що вдалося розвинути за останні 10-15 років – зберегти той галицький Вавилон, до якого люди приїжджають зі всієї України та з-за кордону.

За моїми спостереженнями, є багато ідей, які народжуються в екскурсоводів, гідів, які вони зараз пропрацьовують. Це дасть можливість нового поступу після закінчення коронавірусного карантину. Новий поступ – це новий підхід до туризму.

Зараз з’явилися онлайн-екскурсії, які практикують деякі гіди, з використанням новітніх технологій. Кожен шукає можливості якимось чином підтримати туризм і продовжити його у новому баченні. Чимало екскурсоводів перебувають у пошуку новаторства, шкіл, платформ, на яких можна представити свій погляд та власний досвід. Великі гравці на ринку туристичних послуг почали активніше займатися своїми сайтами, розвивати блоги.

Наскільки ця туристична криза, пов’язана з карантином, вдарить по Львову? Спробуємо заглянути в історію. До 2001 року у Львові не було жодної туристичної компанії, яка би лише приймала туристів. Майже уся туристична інфраструктура працювала на вивезення українців і львів’ян зокрема за кордон.

Зараз ми звикли до туристичного Львова і не помічаємо, що все, що ми мали до лютого 2020 року, розвивали упродовж останніх 19 років. Час становлення уже пройшов, тому, думаю, період відродження буде легшим, бо у нас вже є досвід.

Є люди, які пішли на певний час у вимушену відпустку, але туризм – така річ, що тут відпусток, як таких, немає. На мою думку, у багатьох людей після віддаленої роботи, відпочинку у колі сім’ї та друзів, з’явиться більша потреба у спілкуванні та мандрівках.

Карантин задасть новий напрямок і, на мій погляд, приведе до несподіваних підходів у тих, хто раніше працював традиційними методами. Сьогодні уже є онлайн-екскурсії з архітектури, історії Львова, краєзнавства, батярства та інших традицій. Це те, що було, це те, що змінює свою форму але не змінює змісту. Ще декілька років тому важко було собі увати, що турист може проводити сам собі екскурсію, а сьогодні – подивіться під ноги й ви побачите QR-коди, придивіться до перехожих – і не кожен у кого навушники слухає лише музику.

Для нас із братом мандрівки Львовом – це не лекції.  Це інтерактив, спілкування. Дуже важливим є бачити очі і емоції екскурсанта. Тепер є можливість робити це в онлайні із людьми, які перебувають за межами Львова. Таким чином вони все одно мандруватимуть нашим містом.

Чи зможе Львів оговтатися від цієї кризи? Однозначно, зможе. Бо це тимчасові труднощі, а не проблема. За свою багатовікову історію Львів бачив як щасливі, так і сумні події. На згадку приходять слова автора «Хроніки міста Львова» – Дениса Зубрицького, написані майже два столітття тому: «Місто щораз більше втрачало свій блиск, торгівля і промисел занепадали. Посади займали недолугі люди, сутяжництво перемагало, … райці ганялися за марними титулами». Війни, хвороби, падіння та злети – це вже було у історії міста, яке до нині за бургомістром Бартоломеєм Зиморовичем називають «альтаною посеред раю».

До завершення карантину кожен з екскурсоводів, гідів, людей, які працюють у туристиічній галузі, звичайно, готується: хтось набуває нових рецептів для кав’ярень, хтось нової інформації для екскурсій, а хтось нових маршрутів, гортаючи літературу. Якраз є час, щоб підготуватись самим і налагодити контакти з майбутніми партнерами та гостями нашого міста. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!