Як зменшити страх перед мобілізацією

5904 0
Іноді наші страхи обмежуть нас більше, ніж реальні перешкоди.
Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Фото зі сторінки Володимира Зеленського

У Львові продовжують вручати повістки на вулицях. Лікар-психіатр, асистентка кафедри психіатрії, психології та сексології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Мирослава Дзісь розповідає, яким є страх перед мобілізацією і як зменшити тривогу через це.

Читайте також: На кожну негативну емоцію шукайте сім позитивних, або Як побороти тривогу через напад Білорусі

Страхи можуть бути раціональними та ірраціональними. Якщо я є чоловіком від 18 до 60 років, то мій страх раціональний – мене можуть мобілізувати. Але за яких умов можуть видати повістку, де її можуть вручити, під час якої хвилі? Чим більше є фактів, чим краще я знаю законодавчу базу, що може статися, тим більше ми маємо справу з фактами і раціональним. А якщо я нічого не знаю, то страх є такий, що не має під собою основи.

Для багатьох страх мобілізації – це страх померти, піти на передову, або, як я часто чую, «мене заберуть, я опинюся на передовій, нічого не вмію, мене просто вб'ють, як гарматне м’ясо». Тут маємо розібратися, чи справді це так, чи це своєрідна лотерея, коли чоловік, який отримує повістку на заправці, за кілька днів опиняється у Донецькій області. Але є факти, які говорять, що це не так, що чоловіки проходять військову підготовку, огляд. Є також придатні і непридатні чоловіки, є професії, які більш актуальні у тилу.

Якщо вас реально можуть мобілізувати, то треба добре знати законодавчу базу, як можуть мобілізувати, хто має право вручити повістку тощо. 

Читайте також: Чому не варто очікувати закінчення війни

Якщо говорити про страх мобілізації, як страх померти, то хочу наголосити, що у нас було чимало страхів з початку вторгнення – був страх вийти з дому, що ДРГ залишають мітки. Один страх змінює інший. Страх мобілізації особливо актуальний зараз через те, що повістки почали видавати на вулиці, але з іншого боку – за першою повісткою ніхто нікого не змушує нікуди йти.

Так, у нас війна – близько, але не всі відчувають її в себе на порозі. Багато чоловіків сприймають ситуацію, що вони корисніші тут тим, що вони роблять, що без них сім'ї будуть страждати. 

Ми не можемо гарантувати кожному чоловікові призовного віку, що він не буде мобілізований, але й не можемо стверджувати, що він стовідсотково опиниться післязавтра у гарячій точці, якщо отримає повістку. Треба зважити реальні страхи і з тим, що є поза цим, бо реального може бути тільки 5%, а ірраціонального – 95%. Тоді ця тривога, цей страх керує чоловіком, який не виходить з машини біля супермаркету, бо там можуть вручити повістку, не їде на заправку або обмежує себе. Іноді наші страхи обмежуть нас більше, ніж реальні перешкоди. Найперше треба вміти це відрізнити.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!