Росіяни покидають Херсон, але святкувати перемогу ще рано

1842 0
Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан про стратегію Сил оборони, просування на Херсонщині, і чому окупанти вивозять людей із окупованого міста.
Фото: khersoncouncil

Фото: khersoncouncil

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов вважає, що до кінця року українські захисники просунуться значно вперед на Херсонщині. Я підтримую його прогно, бо він володіє повною інформацією, добре ознайомлений із стратегією ворога і нашими можливостями. 

Читайте також: Путіна більше хвилює Херсонщина й Запоріжжя, ніж утримання Луганської області, – ISW

На Херсонщині з початку літа Сили оборони втілюють стратегію, яка полягає у виснаженні ворога. Пригадайте: коли почався наступ на Херсонщині, росіяни почали знімати військових з інших ділянок фронту і перекидати значні сили на Херсонський напрямок. Вони виконували політичне завдання путіна, тому що Херсон – це був єдиний обласний центр, який вони здобули з початку повномасштабної війни. Звичайно, що путін не міг втратити це місце і накопичив там значні сили. 

Однак, просування на Херсонщині не таке швидке і стрімке, як нам би хотілося. Накопичення росії становить 20-25 батальйонно тактичних груп і це основний ударний інструмент російської армії. Крім цього, вони перекинули на напрямок десантно-штурмові підрозділи, там є і російські регулярні частини, зокрема, 35-та загально-військова армія східного напрямку. Вони зосередили значні сили і там ще буде складна ситуація. У звʼязку з цим наше командування прийняло кардинально інший спосіб ведення війни для того, щоб не діяти лінійно, як роблять росіяни.

Читайте також: Росіяни готують провокації в тимчасово окупованому Херсоні

Коли наші захисники били по переправах, виснажуючи ресурси противника, тому що таке велике угруповання потребує багато палива, набоїв, ротації, техніки, то змушували перекидати росіян їхні сили. Однак прогнозів щодо дат звільнення робити не варто. Можна сказати, що ми вже перехопили ініціативу – вона належить нам. Росіяни пробують організуватись в оборону, але ми почуваємось впевнено, і найактивніше застосовуємо штурмову авіацію. Ми їх активно подавляємо, і вони не можуть вже вільно оперувати своєю власною авіацією.

При звільненні Херсону росіяни влаштують терор проти цивільного населення, можуть обстрілювати градами, ракетами. Це може бути так, як ми спостерігали по відношенню до Харкова. І така сама доля чекає наше будь-яке прифронтове місто. Це їхня тактика: терор щодо цивільного населення. Не потрібно тішити себе сподіваннями, що до Херсону застосують іншу стратегію. Це держава-терорист. Вони застосовують свою армію, ракетні війська не проти військових, а проти цивільних обʼєктів. 

Читайте також: Британська розвідка припускає, що російські війська готуються до боїв за Херсон

Протягом останніх двох тижнів, окупанти вивозять з Херсону свої родини, і вже ведеться масована компанія, де вони закликають залишити місто. Це є інформаційна компанія, і росіяни їх роблять як засіб прикриття. Вони розуміють, що ми не будемо тоді бити по переправам, якщо там будуть цивільні люди, бо ми бʼємо суто по військових обʼєктів. Але це не означає, що окупанти покидають Херсон – військові залишаються, їхня загальна кількість близько 20 тисяч, великі угруповання регулярно поповнюються. Нам ще зарано святкувати перемогу, там ще будуть важкі, кровопролитні бої.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!